„În mobilizarea pentru o nouă cultură a vieții […] toți au un rol important de îndeplinit. Alături de aceea a familiilor, e deosebit de prețioasă misiunea profesorilor și educatorilor. Va depinde mult de ei dacă tinerii […] vor ști să crească într-o atitudine de respect și slujire față de orice persoană, în familie și în societate.”

Ioan Paul al II-lea, Evangelium vitae (1995), nr. 98       

Sfântul Ioan Paul al II-lea a vorbit și a scris în nenumărate rânduri despre sacralitatea vieții în toate etapele ei – de la început, de la creație, și până la moarte – și despre necesitatea respectării demnității umane, dovedindu-se a fi un PROFET al vremurilor noi. Anul acesta, pe 25 martie, enciclica sa Evangelium vitae împlinește 30 de ani. Papa Ioan Paul al II-lea a vrut ca această scrisoare, adresată episcopilor, preoților, diaconilor, persoanelor consacrate, credincioșilor laici și tuturor oamenilor de bunăvoință, să fie „o reafirmare precisă și fermă a valorii vieții umane și a inviolabilității ei”.  

Acest document analizează cele mai importante amenințări la adresa vieții, care creează ceea ce Sfântul Ioan Paul al II-lea numește „cultura morții”, dar este, în esență, și un text despre ce înseamnă să fii în mod consecvent proviață, care îi provoacă pe cititori să se gândească la căile prin care pot construi o „cultură a vieții”. Este un text despre înțelegerea corectă a relațiilor dintre iubire, adevăr, libertate și dreptate și despre înțelegerea corectă a libertății și a faptului că omul nu este nici stăpânul vieții, nici al morții. O cultură a respectului față de viață este întotdeauna posibilă; ea nu se decretează pur și simplu, ci se construiește clipă de clipă, pas cu pas, prin fiecare decizie și acțiune, și mai ales prin educație.

La trei decenii distanță de la publicarea scrisorii Evangelium vitae, amenințările grave asupra vieții umane au atins un nou vârf. Vestirea Evangheliei vieții este fundamentală pentru misiunea Bisericii în lume și e parte a mărturiei necesare a fiecărui creștin, cu atât mai mult în timpurile actuale atât de tulburi, când atentatele asupra sensului și a valorii vieții umane continuă și când ne aflăm, din nefericire, în fața unor noi amenințări și a unor noi sclavii. La 25 martie 2020, Papa Francisc sublinia că mesajul scrisorii Evangelium vitae este mai actual ca niciodată și că „o cultură a vieții nu este patrimoniul exclusiv al creștinilor, dar aparține tuturor celor care, lucrând la construcția de relații fraterne, recunosc valoarea proprie a oricărei persoane…” („Papa Francisc: Apărarea vieții umane nu este o ideologie” – Vatican News). E nevoie deci ca această enciclică (Evangelium vitae – Magisteriu.ro) să fie citită și recitită.

Așa după cum indica însuși Papa Ioan Paul al II-lea, Evangelium vitae este „un apel pasionat adresat tuturor și fiecăruia, în numele lui Dumnezeu: respectă, apără, iubește și slujește viața, fiecare viață umană! Doar pe această cale vei găsi dreptate, dezvoltare, libertate adevărată, pace și fericire!” (EV, nr. 5). Să transmitem și noi mai departe acest apel și să ajutăm ca el să fie înțeles de cât mai mulți!  

Monica Râpeanu


Actualitatea creştină, nr. 3/2025, Anul XXXVI, p. 16.

Show Buttons
Hide Buttons