Nu mai ajungi să te bucuri de viață, de experiențele pe care ea ți le rezervă zi de zi. Bine te-am regăsit, drag tânăr cititor! O nouă lună, o nouă provocare.
Cred că ți s-a întâmplat și ție ca într-o duminică seara să constați că a mai trecut o săptămână și să nu știi cum, atât de repede, eventual să nu-ți mai amintești prea multe din ea. Se întâmplă așa pentru că ne încărcăm cu prea multe lucruri de făcut, alergăm întruna și nu mai avem timp să conștientizăm experiențele trăite.
O vorbă cunoscută spune că învățăm din experiență. Așa este! Dar cât învățăm diferă. „Cine s-a fript o dată suflă și în iaurt.” În acest caz, experiența ne spune puține lucruri; lucrurile sunt clare. Dar există experiențe care doresc să ne transmită mai mult, iar pentru a percepe mesajul lor, este nevoie de analiză, de o gândire mai profundă. Există și câteva avantaje: ne cunoaștem mai bine pe noi înșine, alegem decizii mai bune, observăm ascunzișurile fiecărei întâmplări, evităm supărarea sau reacțiile din impuls, creștem în maturizare și evoluție și ne facem viața mai agreabilă. Așadar, ar ajuta dacă la finalul zilei, dar nu numai, revedem experiențele zilei și ne oprim asupra celor care necesită câteva secunde în plus.
Și Isus se retrăgea adesea în locuri mai liniștite, pentru rugăciune, dar și pentru analiza experiențelor sale (Mt 4,1-11, Lc 5,16). Aceasta dat fiind că pentru El, important nu era să facă multe lucruri într-o zi, dar puținul realizat să fie unul reușit. „Puțin și bun!”
Formulăm că viața este prea scurtă și trece repede, pentru că nu reușim să ne bucurăm de ea, să o conștientizăm. Însă cine își face timp pentru a o observa, pentru a trece conștient prin experiențele ei, nu are nevoie de mulți ani pentru a simți consistența și frumusețea vieții. Modul cum ne conștientizăm acțiunile în timpul vieții va determina și (in)satisfacția de la finalul ei. Iar cuvintele „mi-am trăit viața la maximum” nu vor apărea din senin, ci numai după o viață intensă și conștientizată.
Pr. Marian Blaj
Oficiul pentru Pastorația Tineretului
Articol apărut în Actualitatea creștină, nr. 6/2021, p. 17.