Dragi tineri și lucrători pastorali, luna aceasta a sosit momentul pentru a marca un eveniment pe care obișnuiam să îl sărbătorim, în fiecare an, în sărbătoarea Floriilor. Probabil ați intuit deja că mă refer la Ziua Mondială a Tineretului celebrată la nivel local. Astfel, în ultima duminică din anul liturgic în curs, în sărbătoarea Cristos, Regele Universului (21 noiembrie), vom celebra ziua noastră, a tinerilor; o sărbătoare care ne va uni cu toți tinerii de pretutindeni.

Schimbarea a fost anunțată de către Papa Francisc, după ce s-a consultat cu Departamentul pentru laici, familie și viață – care are competența pentru pastorația tinerilor –, în cadrul ceremoniei de predare a simbolurilor ZMT (Crucea tineretului și icoana Maria, Salus Populi Romani), care a avut loc anul trecut (22 noiembrie 2020). Evenimentul amintit a constat în transferarea simbolurilor de la tinerii panamezi, gazdele ultimei întâlniri mondiale, către tinerii din Portugalia, următorii organizatori, care luna trecută au anunțat deja și perioada găzduirii evenimentului, 1-6 august 2023.

Dorința Suveranului Pontif a fost motivată de o nouă invitație adresată tinerilor de a se aduna în jurul lui Isus, Răscumpărătorul, prezent în păstorii comunităților lor, alături de care să construiască această sărbătoare frumoasă. Din această întâlnire ei își pot lua forța de a da mărturie despre Cristos care este viu și domnește. Dacă ei vor tăcea, vor vorbi pietrele, după cum afirma în încheierea întâlnirii Papa Francisc, făcând referire la cuvintele lui Isus (cf. Lc 19,40).

Cu ocazia acestei sărbători, Papa a transmis un mesaj cu titlul: „Ridică-te! Te pun martor al celor pe care le-ai văzut!” (cf. Fap 26,16), din care vom surprinde câteva fragmente în rubrica de la pagina următoare. Urmărind căile de comunicare ale CDPT (site și Facebook), veți găsi și informații despre cum marcăm evenimentul la nivel local, în Arhidieceza de București.

Vă doresc tuturor o sărbătoare încurajatoare și reușită!

Pr. Marian Blaj,

Oficiul pentru Pastorația Tineretului


Actualitatea creştină, nr. 11/2021, Anul XXXII, p. 17.

Show Buttons
Hide Buttons