În urmă cu mai bine de un an era anunțată publicarea în limba franceză a unei cărți de benzi desenate intitulate Monseigneur Vladimir Ghika – vagabond apostolique, având ilustrații de Gaëtan Évrard și un scenariu semnat de Louis-Bernard Koch. Cartea, apărută în Franța la Editura Triomph, era prefațată de Mons. Philippe Brizard și mai conținea și o prezentare a Asociației Fericitului Vladimir Ghika din Franța. De puțin timp a apărut traducerea în limba română a acestei cărți, la Editura Cartea Copiilor. Ea beneficiază de o prefață semnată de Ana Blandiana. De asemenea, mai prezintă și o notă asupra ediției.
În prefața sa intitulată „Un sfânt contemporan cu noi”, Ana Blandiana spune că „viața Monseniorului Ghika este aidoma legendelor din vechime despre viețile sfinților. Nu numai faptele, ci și înfățișarea lui par desprinse din icoane prerafaelite și din ilustrații idealizante la istorii apocrife. Totul e straniu în această viață, de la rangul de prinț la modestia extremă și hainele sărace; de la scrierea unor pagini vecine cu marea poezie până la îngrijirea bolnavilor de holeră, vecină cu sacrificiul; de la faptul că a fost misionar pe toate continentele până la hotărârea de a se întoarce în patrie și de a refuza cu încăpățânare să o mai părăsească atunci când toți ceilalți nu căutau cu disperare decât o soluție de fugă; totul e straniu în această viață desfășurată în aerul rarefiat al înălțimilor spirituale, dar cel mai straniu este faptul că ea s-a petrecut în timpurile noastre, în țara noastră, alături de noi”. Iar în încheierea prefeței sale afirmă: „Faptul că [Vladimir Ghika] este un model de neatins nu îi scade nici utilitatea, nici eficacitatea, iar sentimentul că – iată! – a existat un sfânt contemporan cu noi este de natură să ne întărească și să ne aprindă în suflete această strălucitoare uimire din care anticii susțineau că se naște frumusețea.”
Traducerea din limba franceză a fost realizată de către Dodo Niță, cu consultarea autorilor volumului Vladimir Ghika, profesor de speranță, apărut în 2013, la Editura ARCB, București, și în Franța, în traducere, la Éditions du Cerf, Paris. Scenariul albumului de benzi desenate este o sinteză a acestui volum.
Cartea, frumos ilustrată și colorată, surprinde în imagini viața plină de sfințenie a Monseniorului Vladimir Ghika. Sunt evidențiate momente din istoria familiei Ghika, nașterea și copilăria lui Vladimir alături de frații și de sora sa, moartea tatălui, convertirea lui Vladimir la catolicism, aducerea la București a Fiicelor Carității, îngrijirea bolnavilor de holeră de la Zimnicea, alături de surori, evenimentul de la Paray-le-Monial din 1917, hirotonirea din 7 octombrie 1923, activitatea sa pastorală la Paris, Auberive și Villejuif, întâlnirea cu împăratul Japoniei în 1933, activitatea din România începând cu anul 1939, condițiile tot mai grele în care se afla Biserica Catolică în timpul comunismului, totul culminând cu arestarea lui Vladimir Ghika și moartea sa în închisoarea Jilava. Ultima ilustrație redă ceremonia beatificării care a avut loc la 31 august 2013 la București, la Romexpo. Iubitorii de benzi desenate de toate vârstele vor fi încântați să descopere redată în imagini viața Fericitului Vladimir Ghika, o viață dramatică, dar luminoasă.
Albumul Monseigneur Vladimir Ghika – vagabond apostolique a fost distins, în iunie 2021, cu Premiul european „Gabriel” al benzii desenate creștine, decernat de Centre Religieux d’Information et d’Analyse de la Bande Dessinée (CRIABD), Belgia.
Iulia Cojocariu
Actualitatea creştină, nr. 12/2021, Anul XXXII, p. 32.