Pe 6 iulie, Sfântul Părinte Papa Francisc l-a numit Episcop romano-catolic de Iaşi pe Monseniorul Iosif Păuleţ, decan al Decanatului de Bucovina şi paroh la Parohia Sfântul Ioan Nepomuk din Suceava.
Totodată, Sfântul Părinte a acceptat cererea de retragere a Episcopului Petru Gherghel, care conduce Dieceza de Iaşi din 1978 şi a ajuns în anul 2015 la limita de 75 de ani indicată de dreptul bisericesc. Încă din ianuarie 2015, Episcopul Petru Gherghel a înaintat o scrisoare Sfântului Părinte prin care îşi prezenta disponibilitatea pentru a fi eliberat din oficiul de episcop al Diecezei de Iaşi, aşa cum este stabilit în canonul 401, alineatul 1 al Codului de Drept Canonic.
Din voinţa Sfântului Părinte Papa Francisc, Excelenţa Sa Mons. Petru Gherghel va continua să conducă Dieceza de Iaşi ca administrator apostolic până ce noul episcop îşi va începe misiunea, după care va fi episcop emerit.
La publicarea numirii Monseniorului Iosif Păuleţ, ES Petru Gherghel – mulţumind pentru susţinerea simţită din partea lui Dumnezeu şi a întregului popor în cei 41 de ani ai mandatului de păstor al Diecezei de Iaşi – l-a felicitat pe episcopul nou-numit, asigurându-l de rugăciunea şi de susţinerea sa în această misiune.
„Vă îndemn şi pe voi, cucernici părinţi, persoane consacrate şi întreg poporul credincios, să îl susţineţi cu rugăciunea voastră, să-i fiţi mereu alături, ca astfel să rămânem o turmă şi un păstor spre împlinirea chemării noastre de creştini!”, i-a îndemnat Episcopul Petru Gherghel pe toţi credincioşii Diecezei de Iaşi.
Consacrarea episcopală şi instalarea ca episcop al Diecezei de Iaşi a Mons. Iosif Păuleț vor avea loc pe 6 august, în sărbătoarea Schimbarea la Faţă a Domnului, începând cu ora 10.30, în Catedrala Sf. Fecioară Maria, Regină din Iaşi. Celebrantul principal al Sfintei Liturghii solemne şi consacratorul principal va fi ES Petru Gherghel, episcop, administrator apostolic de Iaşi, co-consacratori vor fi ÎPS Ioan Robu, Arhiepiscop Mitropolit de Bucureşti, şi PS Aurel Percă, Episcop auxiliar de Iaşi.
La celebare vor participa şi Excelenţa Sa Mons. Miguel Maury Buendía, nunţiu apostolic în România şi Republica Moldova, PS Cornel Damian, Episcop auxiliar al Arhidiecezei Romano-Catolice de București, alţi episcopi, oficialităţi, preoţi, persoane consacrate şi credincioşi laici.
Președintele Conferinței Episcopilor din România, Arhiepiscopul Mitropolit de București, Mons. Ioan Robu a primit cu bucurie vestea numirii Mons. Iosif Păuleț ca Episcop de Iași, manifestând în același timp recunoștință față de Mons. Petru Gherghel pentru întreaga sa slujire spre binele Bisericii Catolice din România.
Odată cu numirea noului Episcop de Iași, numărul membrilor Conferinței Episcopale din România este de 18 episcopi: 7 greco-catolici şi 11 romano-catolici.
Mons. Păuleț va fi al șaptelea episcop al Diecezei de Iași, înființată canonic în 1884, după ce Biserica Catolică s-a reorganizat pe teritoriul Moldovei trecând prin patru episcopii (Milcov, Siret, Baia, Bacău).
Dieceza Romano-Catolică de Iași se întinde pe o suprafață de 46.378 km2, pe cuprinsul a opt judeţe (Botoşani, Suceava, Iaşi, Neamţ, Vaslui, Bacău, Galaţi, Vrancea), cu o populaţie de 4.459.762 de locuitori. În structura ei administrativă internă este alcătuită din zece decanate incluzând 156 parohii deservite de 427 de preoți diecezani și călugări. Numărul credincioșilor romano-catolici din această dieceză este de 215.887 de persoane, conform Anuarului Pontifical.
Biografia ES Mons. Iosif Păuleţ
Monseniorul Iosif Păuleţ s-a născut la 17 octombrie 1954 în localitatea Tămăşeni, județul Neamţ, Dieceza de Iaşi. A frecventat școala generală în satul natal până în 1969. Studiile liceale le-a absolvit la Seminarul Mic (Şcoala de Cantori) în 1973. A urmat cursurile Institutului Teologic din Iaşi, unde în 1979 a absolvit cu echivalentul licenței în teologie pastorală. A fost hirotonit preot la 29 iunie 1979, în Catedrala romano-catolică din Iași, de către Mons. Jakab Antal, Episcop auxiliar de Alba Iulia.
În cei 40 de ani de preoţie a îndeplinit mai multe misiuni pastorale şi responsabilităţi, remarcându-se prin dedicarea sa faţă de muzica sacră: a fost vicar parohial la Oţeleni (1979-1980), Pildeşti (1980-1982) şi Roman (1982-1983), şi paroh la Schineni (1983-1987), Cireșoaia (1987-1991), Onești (1996-2010) și Suceava (2010-2019). De asemenea, a îndeplinit funcția de decan de Trotuș (1996-2010) și Bucovina (2010-2019), și a fost director spiritual la Seminarul teologic romano-catolic din Iași (1991-1994) și la cel din Bacău (1994-1996). În cadrul Curiei Diecezei de Iași este membru al Consiliului Prezbiteral și al Colegiului Consultanților. (bisericacatolică.ro)
Actualitatea creştină, nr. 8/2019, Anul XXX, p. 8-9.