„de gardă” pe 16 mai, pentru a ne ajuta!

„Cea mai potrivită cale de a-i sărbători pe sfinți: aceea de-a le semăna. De ce n-am încerca să trăim ca ei, fie şi numai o zi, de ziua lor, în acea zi consacrată şi binecuvântată de Biserică, în care sunt «de gardă» pentru a ne ajuta?” spunea Mons. Vladimir Ghika în unul dintre gândurile sale pentru fiecare zi.

Învățăturile spirituale ale Mons. Ghika fac apel continuu la ceea ce mărturisim noi în Crez când spunem: „Cred… în împărtășirea sfinților”. Comuniunea sfinților este ceea ce fundamenta pentru teologul Vladimir Ghika toate actele caritative, dar ajuta și virtutea pietății.

Conștient de realitatea lucrării lui Dumnezeu prin sfinți, i-a dat mereu exemplu și a sfătuit o apropiere de ei pentru că sunt și mijlocitori puternici. Faptul că la celebrările care includeau și protocol princiar avea la dispoziție relicve de sfinți cu care binecuvânta atestă tocmai încrederea sa în ajutorul pe care îl puteau da sfinții.

Acum suntem noi în starea de a fi binecuvântați cu relicvele sale, Fericitul preot martir Vladimir Ghika, și credem că se ține de cuvânt. În ziua liturgică a comemorării sale „stă de gardă” pentru a ne asculta rugăciunea și, mijlocind pentru noi, ne va da semnul de care mai avem nevoie pentru canonizare, pentru că suntem și noi convinși de comuniunea cu cel care și-a dat viața pentru această comuniune în Biserică.

Fericite Vladimir Ghika, roagă-te pentru noi!

Fericitul Vladimir Ghika

Canonizare: ne rugăm!**

Beatificare: 31.08.2013

Venerabil: 27.03.2013

Procesul: 26.10.2002

Moartea: 16.05.1954

Nașterea: 25.12.1873

BIOGRAFIE

Prinț în lume și, pentru un destin mai înalt, preot în Biserica lui Isus Cristos (Jacques Maritain)

* Născut în ziua de Crăciun la Constantinopol (astăzi Istanbul – Turcia), a fost nepotul ultimului domnitor al Moldovei, principele Grigore V Ghika Vodă (1849-1856), fiul lui Ioan Ghika şi al Alexandrinei Moret de Blaramberg. A avut patru fraţi şi o soră, el fiind penultimul.

Având idealul de diplomat în minte, se pregătește împreună cu fratele mai mic, Dimitrie, în Franța. Însă Dumnezeu l-a orientat spre un alt ideal. După ce face profesiunea de credință catolică în 1902, la Roma, studiază filozofia și teologia Sf. Toma de Aquino.

În 1923 este hirotonit preot la Paris și îndeplinește multe misiuni în Franța și în întreaga lume. Din 1939 va rămâne în România, unde va da și suprema mărturie de credință în timpul regimului stalinist din anii ’50. A murit în faimă de sfințenie la Jilava.

* vedeți mai multe pe www.vladimirghika.ro.

** Dacă ați beneficiat de haruri de la Dumnezeu prin mijlocirea Fericitului Vladimir Ghika vă rugăm să ne faceți cunoscut evenimentul, astfel ne ajutați să înaintăm în procesul de canonizare. Postulatura Cauzei de Canonizare a Fericitului Vladimir Ghika, Str. General Berthelot 19, 010164 București, România, tel.: +4021 2015400, postulatura@vladimirghika.ro.


Actualitatea creştină, nr. 5/2021, Anul XXXII, p. 25.

Show Buttons
Hide Buttons