Primul memorial din România dedicat marelui papă polonez

Mons. Ieronim IACOB

Vestea alegerii Papei Ioan Paul al II-lea, la 16 octombrie 1978, s-a răspândit cu rapiditate, bucurie și uimire în întreaga lume. Prin votul Colegiului cardinalilor, arhiepiscopul polonez Karol Wojtyła devenea cel de-al 264-lea Suveran Pontif și avea să conducă Biserica Romano-Catolică timp de 27 de ani, dându-i o nouă față și pregătind-o pentru cel de-al treilea mileniu.

Curând după alegere, imaginea noului Păstor al Bisericii și-a căpătat locul de cinste în biserici, sanctuare, mănăstiri, instituții catolice și nu numai. În Polonia natală, dar și în alte multe locuri din lume, chipul Papei Ioan Paul al II-lea putea fi întâlnit printre imaginile dragi ale membrilor familiei.

În România comunistă imaginile papei ajungeau mai greu, din cauza controalelor riguroase de la granițe. Multe astfel de „iconițe” veneau din Polonia, aduse de turiștii polonezi ce-și făceau concediul pe litoralul românesc. Unul dintre acești vilegiaturiști, artistul Bogusław Langman, originar din Cracovia, este autorul primului memorial din România – opinez eu! – dedicat Papei Ioan Paul al II-lea.

Memorialul se află în bazilica Sfântul Anton de Padova din Constanța. Este o placă de marmură de 800 x 640 mm, pe care se află fixat un basorelief turnat în metal (370,5 x 280 mm) cu efigia Papei Ioan Paul al II-lea și o inscripție în limbile polonă și română.

Inițiativa acestui memorial (operă artistică concepută cu scopul de a păstra vie amintirea unei personalități, a unui eveniment etc.) i-a aparținut artistului plastic cracovian Bogusław Langman și a fost îmbrățișată de parohul de Constanța din acea vreme, Pr. Iosif Gunciu (1979-1986). Împreună au ales locul amplasării în biserică: pe stâlpul ce mărginește prezbiteriul, deasupra amvonului destinat predicării cuvântului divin.

După propria mărturie, păstrată într-un document din arhiva parohiei, această idee i-a venit artistului polonez în septembrie 1980, în timpul șederii sale la Constanța. În același an, în luna noiembrie, a executat placa memorial la Cracovia, iar în luna decembrie 1980 a adus-o ca „bagaj de mână” la Constanța. În ajunul Crăciunului anului 1980 artistul însuși a montat placa pe peretele prezbiteriului bisericii, aceasta fiind „dezvelită” în timpul slujbei de sfârșit de an, pe 31 decembrie.

Textul bilingv al plăcii memoriale este următorul:

JOANNES PAULUS II PP

KATOLICY POLSCY

SWYM BRACIOM RUMUNOM

W WIERZE CHRYSTUSOWEJ OFIARUJA

ÎN DAR

FRAȚILOR ROMÂNI

DIN PARTEA CATOLICILOR POLONEZI

AUTOR BOGOSŁAW LANGMAN

Z KRAKOWA

A.D. 1980

Mulți români și-i amintesc pe polonezii care ne vizitau țara în anii ʼ80 ai secolului trecut, datorită articolelor vestimentare, pastei de dinți, săpunurilor, gumei de mestecat… vândute prin parcările drumului european E 85 sau în locuri dosnice din zona litoralului. La Constanța însă dăinuie un semn tangibil al credinței catolice a poporului polonez, un memorial închinat Sfântului Ioan Paul al II-lea, papă.


Actualitatea creştină, nr. 5/2022, Anul XXXIII, p. 33.

Show Buttons
Hide Buttons