Sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului:  un semn de speranță

În aceste luni estive Domnul vrea să ne dăruiască un timp pentru odihna trupului și pentru mângâierea sufletului. Mulți oameni vor vizita localități de vilegiatură pentru o perioadă mai lungă sau mai scurtă pentru refacere fizică și spirituală. Uneori și pentru a uita de greutățile inerente ale vieții. Unele locuri sunt poate mai adaptate decât altele pentru dimensiunea noastră spirituală: în tăcere și liniște, departe de ritmul frenetic al vieții de fiecare zi, departe de știrile „negre” care ne însoțesc viața de dimineața până seara, dorim puțină liniște și refacere spirituală și trupească.

Deschideți ziarul, porniți televizorul, navigați pe internet, examinați rețelele de socializare și este atât de ușor să alunecăm într-o depresie. Istorii crâncene despre crime, jafuri, luări de ostatici, războaie, corupție la nivel guvernamental – din toate părțile globului –, la care s-au adăugat în ultimii ani și problemele pandemiei, sunt titlurile de top. La acestea se adaugă dificultățile și dezamăgirile normale, intrinseci vieții fiecărei persoane. Simțim uneori cum se instalează un cinism păgubos care poate deveni „lentila” permanentă prin care filtrăm fiecare aspect al vieții. Și aceasta ne determină să așteptăm să luăm cîteva zile de odihnă, de recreere, de destindere…

Concediul, vacanțele, timpul liber, pot fi o ocazie propice de a schimba această „lentilă”. Este timpul pentru o schimbare de „ochelari”.

Accentul pus pe necazuri, pe eșecuri, chiar și în cadrul Bisericii, nu va dispărea prea curând. Mai degrabă, este „lentila” care are nevoie de o nouă rețetă: un nou mod de a face față la durerile grele de cap cu care lumea, Biserica și toate familiile se confruntă zilnic. Și este la îndemâna noastră, dacă vom ști să „gestionăm” bine concediul, timpul liber, vacanțele.

Un semn luminos spre care să privim de-a lungul drumului

Poate părea ireal, dar este totuși adevărat; sărbătoarea de vară a Maicii Domnului, Solemnitatea Adormirii Maicii Domnului, ne permite să privim evenimentele mondiale și dificultățile personale într-o altă lumină. Desigur, vor mai fi în continuare lacrimi și nopți nedormite, dar spiritul devine înălțat și încurajat cu cât privim mai mult la Maica Domnului, mai ales în această lună august.

Învățătura fundamentală a dogmei este clară: Maica Domnului, în plinătatea ființei sale – trup și suflet – participă acum și pentru totdeauna la victoria pascală a Fiului său divin.

Ce legătură are acest lucru cu viața practică?

Sfântul Papă Ioan Paul al II-lea învață, împreună cu întreaga Biserică, că „Fecioara Maria reprezintă umanitatea răscumpărată”. Da-ul ei de la Bunavestire, ne spune Sfântul Toma de Aquino, este rostit „în numele creației” care tânjește după vindecare. Prin urmare, scopul final al dogmei Adormirii (ca și al tuturor dogmelor mariane) nu este de a spune ceva despre Maria; mai degrabă, prin ea, dogma explică ce înseamnă să fii răscumpărat, să fii ales ca fiu sau fiică a lui Dumnezeu. Ori de câte ori vorbim despre Fecioara Maria, vorbim, în cele din urmă, despre noi înșine.

Ce ne spune atunci Dumnezeu despre noi înșine în această taină? Că suntem iubiți dincolo de imaginația noastră: iubiți cu o iubire infinită, divină, care îi atrage pe toți cei care i se încredințează, spre triumful suprem. „Adormirea Mariei” anunță biruința finală a creației în Cristos Isus Înviat. „Stăpâna și slăvita noastră Doamnă”, care domnește în ceruri, ne spune cu tărie că noi, care acum purtăm Crucea Fiului ei, vom avea parte într-o zi de slava Lui.

În mijlocul pesimismului și al divizării care au urmat celui de-al Doilea Război Mondial, Biserica din 1950 (anul proclamării dogmei Ridicării cu trupul și cu sufletul la cer a Preacuratei Fecioare Maria) ar fi putut să ne spună că antidotul împotriva veninului cinismului este să deschidem Sfânta Scriptură și să medităm capitolul 15 din prima Scrisoare a Sfântului Paul  către Corinteni: fragmentul proclamă triumful creației în Cristos Isus, rezumat în versetul 15,57: „Mulţumire fie lui Dumnezeu care ne dă victoria prin Domnul nostru Isus Cristos.”

Cu toate acestea, datorită dogmei Adormirii Maicii Domnului, ni se cere să vedem acest capitol prinzând viață în această Ființă Sfântă a neamului omenesc, Maria, care este atât Sora noastră umană, cât și Mama noastră spirituală. „Adormirea Mariei” ne spune că, în principiu, am câștigat războiul; bătăliile pot fi pierdute, dar victoria este a noastră în Isus Cristos. Creația este destinată gloriei. „Aici pe pământ, Maria strălucește ca un semn de speranță sigură și de mângâiere pentru poporul peregrin al lui Dumnezeu, până când va veni ziua Domnului” (LG, 68).

Adormirea proclamă destinul nostru spre glorie

Neliniștile și oboseala acestei călătorii pământești pot fi uneori copleșitoare. Nimeni nu are nevoie de dovezi în acest sens. Țelul spre victorie este cel care ne întărește pentru a face față oricăror dificultăți care apar pe drum. Țelul plin de bucurie al tuturor celor care trăiesc în Cristos Isus strălucește în Maria.

Trebuie să privim întotdeauna prezentul din interiorul acestei victorii supreme. Sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului proclamă cu glas tare; „Suntem un popor cu speranță sigură, suntem destinați gloriei în Cristos Isus.”  Acesta trebuie să fie chipul autentic al creștinilor chiar și astăzi, în timp ce ei se îndreaptă spre scopul lor ceresc. Această imagine plină de bucurie este cea pe care toți creștinii, indiferent de vocația lor, trebuie să o arate unii altora și lumii.

Sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului ne provoacă, așadar, să ne trăim credința în Isus Cristos. Dificultățile trebuie înfruntate și rezolvate cu mult curaj, conform voinței pline de mister a lui Dumnezeu. Dar nici măcar știrile deprimante din fiecare seară sau propriile noastre probleme nu sunt o scuză pentru pesimismul care nu vede nicio ieșire, niciun obiectiv triumfător, niciun rezultat victorios. Marele semn al speranței sigure este Maica Domnului, Steaua Mării, care ne atrage prin cele mai turbulente oceane spre portul triumfător, Isus Cristos, Domnul nostru.

Tuturor cititorilor revistei Actualitatea creștină le doresc zile binecuvântate, pline de har și de odihnă binemeritată și o sărbătoare frumoasă pentru ziua Mamei noastre cerești ridicată cu trupul și sufletul la cer!

Cu binecuvântarea noastră arhierească,

†Aurel Percă

Arhiepiscop Mitropolit de București


Editorial – Actualitatea creştină, nr. 8/2022, Anul XXXIII, p. 3-4.

Show Buttons
Hide Buttons