În anul în care se celebrează 100 de ani de la Marea Unire de la Alba Iulia și 5 ani de la beatificarea Monseniorului Vladimir Ghika, a avut loc la Muzeul Național al Literaturii Române, în data de 15 octombrie 2018, lansarea emisiunii de mărci poștale Vladimir Ghika, 5 ani de la beatificare. Evenimentul s-a înscris în cadrul celebrărilor dedicate Centenarului Marii Uniri sub titlul „Celebrăm centenarul Marii Uniri, cinstim valorile României!”. La eveniment au luat parte ES Miguel Maury Buendía, Nunțiu Apostolic în România, ÎPS Ioan Robu, Arhiepiscop romano-catolic de București, PS Mihai Frățilă, Episcop greco-catolic de București, acad. Eugen Simion, Ioan Cristescu, directorul Muzeului Național al Literaturii Române, academicieni, reprezentanți ai clerului romano-catolic și alți invitați. Cu această ocazie au vorbit despre personalitatea Monseniorului Vladimir Ghika și despre mărcile poștale dedicate lui: ÎPS Ioan Robu, acad. Eugen Simion, Ioan Cristescu și Cristina Popescu, director general Romfilatelia.
În discursul său, ÎPS Ioan Robu a vorbit despre rolul de delegat al Consiliului Național al Unității Române pe care l-a avut Vladimir Ghika pe lângă Sfântul Scaun, el fiind cel care a dat vestea despre evenimentul unirii înfăptuite la Alba Iulia la 1 decembrie 1918. De asemenea, a arătat și implicarea lui Vladimir Ghika în stabilirea unui Concordat între Sfântul Scaun și România. Acad. Eugen Simion a subliniat rolul de moralist al Monseniorului Ghika, iar Ioan Cristescu a vorbit despre latura artistică a lui Vladimir Ghika. Doamna Cristina Popescu a prezentat emisiunea de mărci poștale dedicate Monseniorului Ghika. La încheierea ceremoniei a fost dezvelit panoul filatelic dedicat emisiunii de către Nunțiul Apostolic Miguel Maury Buendía și ÎPS Ioan Robu, care au semnat apoi panoul împreună cu alți participanți la eveniment. A urmat ștampilarea elementelor filatelice ale acestei emisiuni, iar invitații de seamă la eveniment au primit câte un tablou cu elementele emisiunii lansate.
Mărcile poștale emise dedicate Fericitului Vladimir Ghika sunt formate dintr-un timbru pe care este ilustrat portretul Monseniorului datând din timpul primei călătorii în Japonia (1933); dintr-o coliță dantelată unde sunt reprezentate un portret al Monseniorului din perioada hirotonirii (1923), împreună cu câteva desene realizate de el, printre care și un timbru de 10 lei care datează din anul 1918 și este dedicat Marii Uniri; de asemenea, mai există și un plic filatelic „prima zi” a emisiunii filatelice care conține o emblemă a Consiliului Național al Unității Române (desen realizat de Vladimir Ghika tot în anul 1918) cu elemente heraldice ale Transilvaniei, Basarabiei și Bucovinei, având în centru lupoaica cu Romulus și Remus, ca simbol al Romei.
Iulia Cojocariu
Actualitatea creştină, nr. 11/2018, Anul XXIX, p. 32.