Experiența întâlnirilor de la Assisi din 27 octombrie 1986 și 24 ianuarie 2002 a dat Bisericii convingerea că dialogul poate să îi ajute pe cei care participă la el să crească în propria credință fiindcă, întâlnind pe cineva care are alte convingeri religioase, se va găsi angajat într-o liniștită confruntare între credințe practice și valori religioase diferite, dar care sunt îndreptate spre binele comun la care aspiră toți oamenii: pacea în lume.
Bineînțeles că nu s-a încheiat totul aici. Acea sete de pace ce i-a însoțit pe toți participanții la cele două întâlniri de la Assisi continuă să fie prezentă în oamenii de bunăvoință.
La 25 de ani de la prima întâlnire care va rămâne în istorie ca „fenomenul Assisi”, Papa Benedict al XVI-lea şi circa 300 de exponenţi ai diferitelor credinţe mondiale s-au reunit la Assisi pentru o zi de reflecţie, dialog şi rugăciune pentru pace şi dreptate în lume. Tema întâlnirii: „Pelerini ai adevărului, pelerini ai păcii”.
La fel ca în urmă cu 25 de ani, religiile se regăsesc împreună ca să se roage pentru pace, având de această dată în plus dimensiunea pelerinajului, căci în dimineața acelei zile toți participanții parcurg drumul de la Vatican la Assisi cu trenul. Toți au simțit necesar acest drum, trebuie să se demonstreze lumii că oamenii de religie împreună cu oamenii de cultură, chiar care nu cred, pot da propria contribuţie la construirea unei case comune mai bune. „Cine este în drum spre Dumnezeu nu poate să nu transmită pace, cine construieşte pace nu poate să nu se apropie de Dumnezeu”, afirma Sfântul Părinte Papa Benedict al XVI-lea.
Assisi 2011, spre deosebire de 1986, nu a fost un moment public de rugăciune al diferitelor religii, dar de tăcere şi dialog ce a implicat exponenţi ai lumii culturii şi ştiinţei care nu cred, pentru că pelerinajul adevărului, trăit în mod autentic, deschide spre dialogul cu celălalt, nu exclude pe nimeni şi îi angajează pe toţi la a fi constructori de fraternitate şi de pace, afirma același Sfânt Părinte emerit.
În cadrul acestei întâlniri, Papa a ținut un discurs ce rămâne valabil peste vreme și pentru fiecare cititor și ascultător. Iată cum încheie Papa: „Este vorba mai degrabă de a fi împreună în acest drum spre adevăr, de angajarea hotărâtă pentru demnitatea omului și de asumarea împreună a cauzei păcii împotriva oricărui tip de violență distrugătoare a dreptului. În concluzie, aș vrea să vă asigur că Biserica Catolică nu se va retrage din lupta împotriva violenței, din angajarea sa pentru pacea în lume. Suntem însuflețiți de dorința comună de a fi «pelerini ai adevărului, pelerini ai păcii»” (Discursul Papei emerit în Bazilica Sfânta Maria a Îngerilor din Assisi, 28 octombrie 2011).
„Nu cu puterea, cu forţa, cu violenţa se extinde împărăţia de pace a lui Cristos, ci cu dăruirea de sine, cu iubirea dusă la extrem, chiar faţă de duşmani.” (Papa emerit Benedict al XVI-lea în predica din ziua ce a precedat pelerinajul de pe 27 octombrie 2011).
Pr. Daniel Gheorghiță Benchea
Actualitatea creştină, nr. 3/2022, Anul XXXIII, p. 16.