„Trandafir printre trandafiri, floare printre flori,

Femeie între femei, doamnă între doamne.

Trandafir de frumusețe cu aspect atrăgător,

Floare de fericire și de har!”

Imaginile poetice de mai sus aparțin regelui Alfons X, numit Cel Înțelept (sec. al XIII-lea), într-o culegere de Cantigas de Santa Maria care o celebrează pe Maria pentru frumusețea ei ca un adevărat „trandafir”.

Luna mai este una dintre cele mai frumoase luni ale anului.

Natura este gata să înflorească în plinătatea exuberanței sale, activitatea tăcută a sevei din pomi și plante  devine vizibilă ochilor noștri. Trandafirii și toate florile înfloresc. Mugurii lor își vor dezvălui treptat frumusețea secretă, încă ascunsă printre frunzele mici care îi învăluie, și în curând vor străluci în splendoarea culorilor lor. Pe bună dreptate luna mai este luna florilor.

Luna mai se deschide cu amintirea Sfântului Iosif Muncitorul – ocrotitorul Mariei și tatăl purtător de grijă al lui Isus și, prin urmare, păzitorul promisiunilor lui Dumnezeu – și apoi întreaga lună se va consuma sub privirile Fecioarei Maria, Stăpâna noastră, Trandafirul mistic (Rosa mystica), cea care aduce Frumusețea în lume, luminează realitatea cu o lumină pură, cu darul harului. Pe bună dreptate se spune că Preasfânta Fecioară Maria este „trandafirul” care s-a arătat în plinătatea timpului.

Luna mai este prin excelență luna Mamei noastre cerești: „Fecioara Maria este cea mai frumoasă floare văzută vreodată în lumea spirituală”, scria Cardinalul Newman, ea este Regina sfinților, așa cum, în lumea naturală, trandafirul este regina florilor. Fără strălucirea Fecioarei, lumea ar fi întunecată și omul ar fi cufundat într-o singurătate sumbră. Din acest motiv, o lună în memoria și cinstirea ei este un dar care trebuie descoperit.”

Sfântul Pius de Pietrelcina se bucura totdeauna la începutul lunii mai, când exclama plin de entuziasm: „Iată, luna Mamei noastre cerești a venit din nou!”

Maria, „o roză-ntre îngeri, în cerul de sus”

Iată și pentru noi din nou luna Mamei noastre cerești!

Timp de secole, luna mai a fost dedicată prin excelență devoțiunii către Preacurata Fecioară Maria. Este cea mai frumoasă lună din an, datorită splendorii primăverii care o acoperă, și din acest motiv este consacrată celei pe care Biserica o cântă și o laudă ca fiind „Tota pulchra” (Toată frumoasă!).

Este luna în care trandafirii înfloresc parfumat în căldura naturii, motiv pentru care luna este consacrată Celei pe care Biserica o invocă drept „Rosa mystica” (Trandafir tainic, mistic).

Fericitul Cardinal John Henry Newman motivează astfel acest lucru în cartea sa Meditații și devoțiuni: „În luna mai pământul explodează de flori, de culori, de pajiști verzi după ce a trecut de la iarnă la primăvară, deci este un moment potrivit pentru a o întâmpina pe Fecioara Maria, care ar putea fi comparată cea mai frumoasă floare din paradis.”

În trecut, în multe orașe și sate se obișnuia ca tinerii, copiii să aducă flori la altarul Fecioarei Maria: „lumini, cântece, rugăciuni și flori mici exprimau cu bucurie devoțiunea față de Sfânta Fecioară Maria, care ne apărea atunci ca Regina primăverii, primăvara naturii și primăvara sufletului” (Paul al VI-lea, Marialis cultus).

Și repertoriul cântărilor noastre mariane exprimă această bucurie de a dărui flori reale și spirituale Mariei: „E mai, e mai, e luna mai,/Cristos ne cheamă la altar. E mai, e mai, e luna mai,/ Răspundem toți la a sa chemare.”

Și răspunsul care vine spontan: „Venim, o, Preacurată, cu inimi iubitoare/să-ţi punem fiecare o floare pe altar./Şi alte flori frumoase, iubire şi credinţă,/parfum de umilinţă cu drag îţi oferim.” Și nu numai atât, ci dorința fierbinte ca toate să ajungă la tronul ei din cer: „Al nostru cânt răsune, s-ajungă pân’ la rai,/La Maica Preacurată, în toată luna mai./Altarul Maicii Sfinte cu flori să-împodobim,/La ea în orice seară cu drag noi să venim.”

„Buchetele de flori spirituale”, care ajung direct la inima Maicii Domnului, cu siguranță o fac să zâmbească de bucurie și să mijlocească binecuvântarea Fiului pentru copiii ei devotați.

Luna mai este numită și luna harurilor și a gloriei Mariei, pentru că în această lună un belșug de haruri se revarsă asupra cinstitorilor ei.

Ea mijlocește și garantează cu dragoste tot felul de haruri celor care sărbătoresc această lună: haruri de progres spiritual, de reînnoire a vieții, de convertire, haruri temporale pentru sănătate, pentru muncă, pentru studii, pentru familie.

Dar luna mai, luna Mariei, din anul acesta se suprapune în întregime cu Timpul pascal: „Din punct de vedere liturgic, luna mai aparține întotdeauna timpului pascal, timpul pentru «aleluia», al descoperirii misterului lui Cristos în lumina Învierii și a credinței pascale; și este timpul așteptării Duhului Sfânt, care s-a coborât  cu putere asupra Bisericii născute la Rusalii. Tradiția Bisericii de a dedica luna mai Fecioarei Maria se încadrează bine în ambele contexte, cel «natural» și cel liturgic.

Maria este, de fapt, cea mai frumoasă floare care a înflorit din creație, «trandafirul» care a apărut în plinătatea timpului, când Dumnezeu, trimițându-l pe Fiul său, a dat lumii o nouă primăvară. În același timp, ea este protagonista, umilă și discretă, a primilor pași ai comunității creștine: Maria este inima spirituală a acesteia, pentru că însăși prezența ei în mijlocul discipolilor este o amintire vie a Domnului Isus și o garanție a darului Duhului său” (Benedict al XVI-lea, Regina Coeli, 9 mai 2010).

Maria, Regina păcii

În zilele noastre, în care domină teama și zgomotul armelor, ne încredințăm Reginei păcii și cerem mijlocirea și ocrotirea ei în fața primejdiei războiului:

„Rugămu-ne-ndurărilor/Luceafărului mărilor:/Din valul ce ne bântuie,/Înalţă-ne, ne mântuie.”

„În valea Iria, în luna lui mai, Fecioara Maria coboară din rai./Ave, Maria, ave, Maria, ave, Maria!/La tine, Fecioară, venim azi şi noi;/Fereşte-ne, Mamă, de-un crâncen război.”

Luna mai este luna Maicii Domnului, dar și a noastră. Ne-o spune același Sfânt Papă Ioan Paul al II-lea: „Luna mai ne încurajează să ne gândim și să vorbim despre ea (Maria) într-un mod special (…) de fapt, aceasta este luna ta.”

O lună frumoasă și bogată în „oferte spirituale”: invit pe cititorii revistei Actualitatea creștină să se bucure de „Trandafirul tainic”, dar în același timp să ofere buchete de flori, naturale și spirituale, mamei cerești.

Cu binecuvântarea noastră arhierească!

Aurel Percă

Arhiepiscop Mitropolit de București 


Editorial – Actualitatea creştină, nr. 5/2022, Anul XXXIII, p. 3-4.

Show Buttons
Hide Buttons