În luna august se celebrează două din cele mai frumoase și importante sărbători dedicate Sfintei Fecioare Maria: Adormirea Maicii Domnului (15 august) și Sfânta Fecioară Maria, Regină (22 august). Aceste două sărbători ne propun să contemplăm în chipul strălucitor al Mamei noastre ființa desăvârșită prin har și făcută vrednică să-și ocupe locul pregătit ei în cer alături de Fiul ei.
La rândul său, Apocalipsul Sfântului Ioan vorbește despre același loc ca fiind cetatea cea sfântă, Ierusalimul cel nou, coborând din cer, de la Dumnezeu, pregătită ca o mireasă împodobită pentru mirele ei. Și am auzit un glas puternic de la tron, spunând: „Iată cortul lui Dumnezeu împreună cu oamenii! El va locui împreună cu ei, iar ei vor fi poporul lui și el, Dumnezeu cu ei, va fi Dumnezeul lor. El va șterge orice lacrimă din ochii lor, iar moarte nu va mai fi. Nu va mai fi nici plâns, nici țipăt, nici durere, pentru că lucrurile dintâi au trecut” (Ap. 21, 2-4).
Așadar, sărbătorile care o au protagonistă pe Sfânta Fecioară Maria ar reprezenta o bună ocazie de a medita asupra destinului nostru de dincolo de moarte, mai precis asupra locului în care vreau să-mi petrec veșnicia.
Ne gândim la îndurarea ta, Dumnezeule,/ în mijlocul templului tău…/ Înconjurați Sionul, mergeți împrejurul lui,/ numărați turnurile sale;/ admirați zidurile sale, cercetați-i palatele,/ ca să povestiți generațiilor viitoare:/ pentru că acesta este Dumnezeu, Dumnezeul nostru, în veci și pentru totdeauna,/ el ne va călăuzi până dincolo de moarte. (Ps 48,10.13-15)
Pr. Tarciziu Șerban
Actualitatea creştină, nr. 8/2024, Anul XXXV, p. 24.