Ca recunoștință pentru vizita Papei Francisc în România, și în mod deosebit la București, pe 8 iulie, în Catedrala Sf. Iosif din Capitală a fost celebrată o Sf. Liturghie solemnă de mulțumire.

Celebrarea a fost prezidată de ÎPS Ioan Robu, Arhiepiscop Mitropolit de București, alături de care au concelebrat PS Cornel Damian, Episcop auxiliar al Arhidiecezei Romano-Catolice de București, ÎPS Miguel Maury Buendia, Nunțiul Apostolic în România, ÎPS Wojciech Załuski, Nunțiu în Burundi, Mons. Ionuț Strejac, oficial al Secretariatului de Stat al Sfântului Scaun, preoți diecezani și călugări din Arhidieceză, precum și Pr. Andrei Mărcuș, din partea Episcopiei Greco-Catolice Sf. Vasile cel Mare de București.

„Am ţinut ca împreună – episcopi, cler şi popor – să aducem mulţumire pentru vizita pe care Sfântul Părinte Francisc a făcut-o aici, la noi, în România. E o datorie de fii ai Bisericii Catolice, conduse de Păstorul de la Roma, Papa Francisc. Vizita rămâne pentru noi ca o frumoasă amintire, dar şi ca o obligaţie de a pune în practică ceea ce am auzit”, a spus ÎPS Ioan. În acest sens, pentru a rememora mesajul pe care Papa Francisc l-a lăsat la Sfânta Liturghie pe care a prezidat-o în Catedrala Sf. Iosif, Excelența Sa a citit textul omiliei pe care Sfântul Părinte a ținut-o pe 31 mai.

La sfârşitul Liturghiei, ÎPS Ioan Robu a mulţumit Nunţiului Apostolic şi personalului de la Nunţiatură pentru sprijinul oferit cu ocazia vizitei Papei Francisc în ţara noastră, precum şi laicilor, preoţilor şi voluntarilor implicaţi. Excelenţa Sa a amintit şi că nu toate lucrurile s-au derulat cum s-ar fi dorit, dar a explicat că acest lucru este firesc şi a subliniat că evenimentul vizitei Papei Francisc a fost şi rămâne o bucurie pentru toţi. Arhiepiscopul a povestit, de asemenea, că a participat, la Roma, la prima audienţă generală ţinută de Papa Francisc imediat după vizita sa la noi în ţară şi că, în acea ocazie, Sfântul Părinte i-a declarat că vizita în România a fost pentru Sanctitatea Sa „o consolare”. „I-am spus că şi pentru noi a fost la fel”, a mărturisit ÎPS Ioan.

Arhiepiscopul le-a mulţumit şi tuturor celor care au participat la Sfânta Liturghie de mulţumire, prin care cei prezenţi au exprimat un „gând de recunoştinţă în faţa lui Dumnezeu şi a celorlalţi care ne-au ajutat”. (angelus.com.ro)

Vizita Papei Francisc a fost a doua vizită a unui Suveran Pontif în România, după cea din 1999 a Sfântului Papă Ioan Paul al II-lea. A fost, totodată, pentru a doua oară când un Papă celebrează Sf. Liturghie în Catedrala Sf. Iosif. Dacă la vizita din 1999, Papa Ioan Paul al II-lea a vizitat doar Capitala, de această dată Papa Francisc a vizitat şi alte comunităţi din ţară, la Şumuleu-Ciuc, Iaşi şi Blaj.


Actualitatea creştină, nr. 8/2019, Anul XXX, p. 10.

Show Buttons
Hide Buttons