Ca să mergeţi pe urmele lui (1Pt 2,21)

Jeanne Bigard, fondatoarea Operei Misionare Pontificale a Sfântului Apostol Petru, s-a născut pe data de 8 decembrie 1859, în Coutances, un orășel din Normandia de Jos, Franța. Datorită sănătății sale fragile, Jeanne și-a petrecut anii de școală în casa familiei din Caen, orașul în care tatăl ei se mutase pentru muncă.

Împreună cu mama sa, Stéphanie Cottin, cu care micuța avea o legătură foarte strânsă, au început să sprijine misiunile, prin ajutorul pe care îl acordau „Societății Apostolice”, fondată în 1835 de Marie Du Chesne. Această societate avea ca scop principal ambalarea obiectelor de cult și a echipamentului personal pentru misionari. Datorită acestor activități de caritate, are ocazia să corespondeze direct cu misionarii din lumea întreagă și astfel dezvoltă un profund interes pentru activitățile pe care le desfășoară slujitorii Evangheliei. Jeanne se va dedica pregătirii a ceea ce este necesar pentru slujirea preoțească și va trimite cele necesare pentru buna desfășurare a vestirii Evangheliei. Din corespondența purtată cu misionarii, realizează necesitatea urgentă ca Bisericile din zonele de misiune să aibă propriul cler și faptul că activitatea misionară nu era cunoscută majorității oamenilor. Misionarii cu care familia Bigard a avut întâlniri de întrajutorare au fost Părinții Societății Misiunilor Străine din Paris (MEP), care sprjineau misiunile din Manciuria, Coreea și Japonia.

Primul misionar susținut a fost Pr. Aimé Villion, misionar în Kyoto, Japonia, care a fost liantul ce a dus la construirea bisericii Sfântului Francisc Xavier din Kyoto. Mons. Cousin, vicar apostolic în Nagasaki, cere ajutorul familiei micuței Jeanne pentru înființarea și susținerea seminariilor din ținuturile de primă evanghelizare. Datorită acestei cerințe Jeanne are convingerea că vocea lui Dumnezeu îi cerea un angajament activ și spiritual de îndeplinit. După moartea tatălui ei, Jeanne vinde toate bunurile acestuia pentru a susține misiunile. Se retrage cu mama sa într-un mic apartament cu două camere, dedicându-se rugăciunii și strângerii de fonduri pentru construirea seminarului japonez.

În 1894, Jeanne a publicat primul său „Manifest” adresat tuturor creștinilor pentru a încuraja susținerea misiunilor catolice. În ciuda timidității și a fragilității sănătății sale precare, va călători prin toate diecezele Franței și în străinătate, să prezinte „Opera Misionară a Sfântului Apostol Petru”. Pentru Jeanne împlinirea scopurilor acestei opere a fost dorința ei cea mai mare, un vis ce stă în puterea noastră să continue.

(Va urma)

Pr. Ștefan Lenghen


Actualitatea creştină, nr. 4/2021, Anul XXXII, p. 26.

Show Buttons
Hide Buttons