Dragi tineri, am început un nou an calendaristic; de aceea, doresc să vă urez cu drag: un an nou binecuvântat!

Sper că începeți cu gânduri optimiste și animate de speranță acest nou an. Poate ați reușit să faceți și o retrospectivă a anului care a trecut. Dacă da, sper că ați ieșit pe plus în privința lucrurilor frumoase care vi s-au întâmplat. Dacă nu, nu ezitați să priviți în urmă, aveți ocazia să constatați cât de binecuvântați ați fost de către Dumnezeu prin lucrurile reușite, sau chiar provocatoare, care vi s-au întâmplat.

Bineînțeles, este inevitabil ca, făcând această retrospectivă, să observați și lucruri nereușite: planuri nefinalizate, dorințe neîmplinite, acțiuni finalizate cu eșec sau chiar greșeli personale mai mici sau mai mari. Știți ce trebuie făcut în această privință? Să vă iertați pentru ceea ce nu ați reușit și să începeți din nou.

Oricât de greu ne simțim pe moment, reușim să iertăm pe cel care ne greșește. Uneori o facem din proprie inițiativă, alteori suntem nevoiți să trecem cu vederea. Poate că ar trebui să exersăm mai mult iertarea de sine. Suntem slabi din cauza concupiscenței, uneori greșim cu voie, alteori fără voie. Indiferent cum se întâmplă, din fericire, avem la dispoziție o alegere, aceea de a ne ierta pe noi înșine. Efectul este atât de binefăcător! Poate obișnuim să oferim altora noi șanse. De ce să nu ne oferim și nouă înșine o șansă nouă? Cine ne-ar împiedica? Și apoi, la ce s-ar putea referi iubirea de sine despre care vorbește Isus, dacă nu și la a te ierta pe tine însuți (cf. Mt 22,39). Și apoi, de câte ori să te ierți? „De 70 de ori câte 7” (Mt 18,22), de fiecare dată! Atenție totuși să nu ajungeți în extrema laxismului. Fiecare iertare personală să fie o altă ocazie din care să învățați, încercând să nu cădeți din nou în aceeași greșeală.

Probabil greșeli se vor mai face în noul an, dar reamintiți-vă de fiecare dată de această modalitate de a vă corecta. Veți merge mai ușor mai departe.

Pr. Marian Blaj,

Oficiul pentru Pastorația Tineretului


Actualitatea creştină, nr. 1/2022, Anul XXXIII, p. 17.

Show Buttons
Hide Buttons