Icoană în ulei pe lemn, 158×108 cm, cca 1420.

Se află în Galeriile de Stat Tretiakov din Moscova (Rusia).

Icoana propusă pentru rubrica numărului acestei luni ne introduce în atmosfera spiritualităţii orientale artistice de inspiraţie rusă, al cărei reprezentant de seamă este Andrei Rubliov, cunoscut mai ales pentru celebra icoană a Sfintei Treimi, realizată în jurul anului 1410. El a realizat şi alte lucrări artistice de mare valoare, cum ar fi frescele realizate la Moscova şi Vladimir, dedicate evenimentului Buneivestiri, Sfântului Ioan Botezătorul sau Sfinţilor Apostoli Petru şi Paul. Printre creaţiile sale se numără şi această icoană a lui Isus Cristos, înfăţişat ca Mântuitor, descoperită, se pare, în mod accidental, în anul 1918, de către un restaurator rus, Grigori Cirikov. Un raport ulterior din anul 1926 confirmă parţial această versiune.

Icoana Domnului face parte dintr-un triptic care îi înfățișează pe Mântuitorul, pe Arhanghelul Mihail și pe Apostolul Paul, care se pare că iniţial făcea parte dintr-un ansamblu de șapte sau nouă icoane. A aparţinut Catedralei Adormirea Maicii Domnului din Zvenigorod. Experţii încă discută asupra autorului real al acestei icoane, atribuită mult timp lui Andrei Rubliov; anumite elemente portretistice, legate îndeosebi de expresivitatea facială, au pus la îndoială numele lui Rubliov. Discuţiile încă nu au ajuns la o concluzie oficială, de aceea această icoană încă este atribuită oficial marelui artist rus din secolul al XV-lea.

De la bun început observăm cum chipul Mântuitorului a fost grav deteriorat de curgerea timpului. Şi totuşi, privirea este plină de o atât de mare noblețe şi degajă o blândețe care ne fac să ne imaginăm o posibilă ilustrare a invitaţiei pe care o regăsim în Mt 11, 29-30. Chipul Mântuitorului este o adevărată reprezentare a canonului frumuseții masculine ruse, care se remarcă prin portrete care emană calmul şi stăpânirea de sine. Ideile lui Rubliov despre puritatea morală şi puterea spirituală, care se transmit prin operele sale, sunt aici cristalizate în mod sublim. Icoana ne invită să contemplăm frumuseţea lui Cristos şi să ne apropiem cu cea mai mare încredere de „cel mai fermecător dintre fiii oamenilor” (Ps 45, 3).

 Andrei Rubliov – călugăr şi cel mai mare iconograf rus.

Andrei Rubliov (cca 1360-1430), cunoscut şi sub numele de Sfântul Andrei Iconograful, perfecţionează prin opera sa tradiția icoanelor bizantine, prin introducea unei note personale de suplețe și gingășie. A fost călugăr la Mănăstirea Andronikov, de la Moscova, şi este celebrat ca sfânt în Biserica Ortodoxă Rusă.

Pr. Andrei Dumitrescu


Actualitatea creştină, nr. 12/2021, Anul XXXII, p. 35.

Show Buttons
Hide Buttons