Nou Arhiepiscop pentru Arhidieceză

ÎPS Aurel Percă, înscăunat în Catedrală

ÎPS Aurel Percă a luat în posesie canonică Arhidieceza Romano-Catolică de București sâmbătă, 11 ianuarie, în cadrul unei Sf. Liturghii solemne celebrate în Catedrala Sf. Iosif.

Arhidieceza Romano-Catolică de București are un nou Arhiepiscop Mitropolit, după ce ÎPS Ioan Robu i-a predat ÎPS Aurel Percă păstorirea Bisericii locale.

Pe 21 noiembrie 2019, Papa Francisc a acceptat renunțarea ÎPS Ioan la oficiul de Arhiepiscop Mitropolit de București, după ce a împlinit vârsta canonică de 75 de ani, și l-a numit la conducerea Arhidiecezei pe Mons. Aurel Percă, până atunci Episcop auxiliar al Diecezei de Iași. Înscăunarea noului Arhiepiscop Mitropolit de Bucureșit și luarea în posesie canonică a Arhidiecezei au avut loc pe 11 ianuarie, în Catedrala Sf. Iosif din Capitală, în cadrul unei Sfinte Liturghii solemne.

Peste două mii de credincioși și persoane consacrate, circa 200 de preoți, 23 de episcopi din țară și din străinătate – din Rep. Moldova, Irlanda, Bulgaria, Grecia și Ungaria – și doi cardinali au luat parte la acest eveniment istoric pentru Biserica locală.

Au fost prezenți, de asemenea, reprezentanți ai ambasadelor Austriei, Spaniei și ai Ordinului de Malta, ÎPS Nifon al Arhiepiscopiei Târgoviștei – din partea Bisericii Ortodoxe Române, ÎPS Hagopian Datev – Episcop al Arhiepiscopiei Armene din România, dr. Daniel Zikeli – Episcop-vicar al Bisericii Evanghelice C.A. din România, și Aurel Vainer – preşedintele Federaţiei Comunităţilor Evreieşti din România, Ludovic Orban – prim-ministru al României, Marcel Ciolacu – președintele Senatului României, Sergiu Nistor – consilier prezidențial, reprezentant al Președintelui României, Klaus Iohannis, precum și Victor Opaschi – secretar de stat pentru culte.

La celebrare au luat parte și Mihai Chirică – primarul Municipiului Iași, Valeria Dascălu – primar al comunei Săbăoani (Neamț), localitatea natală a noului Arhiepiscop Mitropolit de București, împreună cu un grup de consăteni și rude ale Mons. Aurel, îmbrăcați în costume populare. Credincioșii care nu au mai avut loc în Catedrală au putut urmări Sf. Liturghie pe ecranele montate în fața lăcașului de cult și în cortul special amenajat în curtea Arhiepiscopiei.

Sf. Liturghie a fost începută de ÎPS Ioan Robu, Administrator Apostolic al Arhidiecezei, după care Nunțiul Apostolic în România, Mons. Miguel Maury Buendía, după ce le-a arătat celor prezenți decretul Papei Francisc de numire a Mons. Aurel Percă în oficiul de Arhiepiscop Mitropolit de București, a dat citire documentului papal. Apoi, printr-un gest simbolic, ÎPS Ioan Robu i-a predat cârja pastorală ÎPS Aurel Percă, încredințându-i astfel păstorirea Arhidiecezei. Cei doi ierarhi și-au strâns mâna și s-au îmbrățișat, iar Mons. Aurel s-a așezat în tronul arhieresc, în aplauzele celor prezenți.

Ascultarea şi respectul membrilor Arhidiecezei față de noul Păstor au fost exprimate de o delegaţie condusă de ÎPS Ioan Robu – de acum Arhiepiscop Mitropolit emerit de București –, și de PS Cornel Damian, Episcop auxiliar al Arhidiecezei. Din delegație au făcut parte reprezentanți ai clerului (parohul Catedralei), ai congregațiilor religioase de bărbați (un frate franciscan) și de femei (o soră din Congregatio Jesu), ai mișcărilor ecleziale și asociațiilor de laici, ai tinerilor și familiilor, ai instituțiilor de învățământ și sociale.

La finalul celebrării, ÎPS Ioan Robu le-a mulțumit tuturor din Arhidieceză „pentru fidelitatea și unitatea lor catolică”, încurajându-i să fie „mândri că fac parte din această Biserică – Una, Sfântă, Catolică și Apostolică”, iar pe succesorul său l-a asigurat de rugăciunea sa la Dumnezeu și Preasfânta Fecioară Maria, ca să îl „păstreze în sănătate și seninătate ca Păstor al Arhidiecezei de București, veghind cu gelozie sfântă la izvoarele unității noastre catolice”.

La rândul său, ÎPS Aurel Percă le-a mulţumit celor prezenţi la celebrare şi celor care au urmărit evenimentul prin intermediul televiziunii, al Radio Maria sau pe internet, şi i-a adresat un cuvânt de recunoştinţă ÎPS Ioan, care a condus nu doar Arhidieceza de Bucureşti, ci şi Biserica Catolică din România „pentru mulți ani în vremuri vitregi”, cu prețul multor sacrificii. „Contez pe ajutorul și pe apropierea frățească a Înalt Preasfinției Voastre în orice moment al slujirii mele episcopale”, i-a mai spus ÎPS Aurel predecesorului său.

După Sf. Liturghie, toți cei prezenți au primit o broșură cu mesajul de salut al noului Arhiepiscop Mitropolit de București și au fost invitați la o agapă în curtea Arhiepiscopiei.

Cristina Grigore


Actualitatea creştină, nr. 2/2020, Anul XXXI, pag. 14-15.

Show Buttons
Hide Buttons