de Cristina ȘOICAN

dosar AC 092015Întâlnirea Mondială a Familiilor a fost instituită de Sfântul Papă Ioan Paul al II-lea în 1994, an dedicat familiei de către Organizaţia Naţiunilor Unite, urmând să se celebreze cu o periodicitate stabilă. Familii catolice din lumea întreagă se reunesc o dată la trei ani, scopul întâlnirilor fiind celebrarea darului divin al familiei, strângerea familiilor în rugăciune şi conştientizarea rolului familiei creştine ca „mică biserică” şi celulă de bază a evanghelizării și a societății.

În 1994, în contextul Anului Internațional al Familiei, declarat de ONU, a avut loc la Roma Prima Întâlnire Mondială a Familiilor din Biserica Catolică.
Locul ideal pentru desfășurarea evenimentului era, bineînțeles, Piața Sfântul Petru. Dar în Piață nu fusese construită niciodată o scenă, doar baldachinul pentru celebrările liturgice şi ieslea de Crăciun, alături de obelisc. Organizatorilor li s-a spus că nu pot bate nici măcar un cui în perimetrul Pieţei. Cu trei luni înaintea evenimentului, Ioan Paul al II-lea a cerut informaţii despre modul în care se derulau pregătirile. I-a fost prezentat programul şi i s-a spus că s-a obţinut ca loc de desfășurare Piaţa Sfântul Ioan. „De ce nu Sfântul Petru?”, a fost întrebarea Papei, care dorea ca familiile să fie  prezente, în sensul propriu, în inima Bisericii. Şi s-a găsit modalitatea de a realiza o scenă şi structuri de acoperiş în cazul în care ar fi plouat, fără să se bată nici măcar un cui, aşa cum ceruseră autorităţile.
Cu ocazia Primei Întâlniri Mondiale a Familiilor, Piaţa Sfântul Petru din Roma, inima Bisericii Catolice, găzduia pentru prima dată un eveniment non-liturgic. Atunci, tema Întâlnirii a fost: Familia, inima Bisericii și inima omenirii. Acesta a fost începutul aventurii Întâlnirilor Papei cu familiile din lumea întreagă.

În octombrie 1997, în Brazilia, la Rio de Janeiro, a avut loc A Doua Întâlnire Mondială a Familiilor, cu tema Familia, dar şi angajare, speranţă a omenirii.
Întâlnirea a reprezentat o etapă  semnificativă a Bisericii spre Marele Jubileu al anului 2000.

Pe 14 octombrie 2000, familii din întreaga lume s-au întâlnit din nou la Roma cu Sfântul Părinte, cu ocazia Jubileului familiilor. Era A Treia Întâlnire Mondială a Familiilor, care a avut un caracter cu totul deosebit, fiind prilejuită de Marele Jubileu, într-un moment istoric important, ce deschidea al treilea mileniu creștin.
Tema ‒ Copiii, primăvara familiei și a societății ‒ a fost aleasă de Sfântul Părinte Papa Ioan Paul al IIlea. Numărul persoanelor care au fost prezente atunci la Roma a depăşit cifra de 200.000.

Între 22 şi 26 ianuarie 2003, s-a desfășurat la Manila (Filipine), A Patra Întâlnire Mondială a Familiilor. Tema Întâlnirii a fost Familia creştină: o veste bună. Au participat nu mai puţin de două milioane de persoane, iar Sfântul Părinte a transmis familiilor mesajul său printr-o conexiune Mondovision.

În perioada 1-9 iulie 2006, la Valencia, în Spania, s-a desfășurat A Cincea Întâlnire Mondială a Familiilor, cu tema Transmiterea credinţei în familie. A fost prima Întâlnire Mondială a Familiilor sub Pontificatul Papei Benedict al XVIlea care, prin prezența sa în Spania, a confirmat tradiția Întâlnirilor Mondiale ale Familiilor, inițiată de Ioan Paul al II-lea.

Între 13 și 18 ianuarie 2009, la Ciudad de Mexico, s-a desfășurat cea de-a VI-a Întâlnire Mondială a Familiilor, cu tema Familia, formatoare de valori umane şi creştine.
În cadrul Sfintei Liturghii de mulțumire, Papa Benedict al XVI-lea a intervenit printr-un video-mesaj, încheiat cu o rugăciune, prin care a încredinţat toate familiile din lume ocrotirii Preasfintei Fecioare Maria.

În perioada 28 mai – 3 iunie 2012, s-a desfășurat la Milano A VII-a Întâlnire Mondială a Familiilor, cu tema: Familia, munca şi sărbătoarea.

Anul acesta, în perioada 22-27 septembrie, se va desfășura la Philadelphia (SUA), A VIII-a Întâlnire Mondială a Familiilor, cu tema Iubirea este misiunea noastră: o familie vie. Este prima Întâlnire Mondială a Familiilor sub Pontificatul Papei Francisc, care va fi prezent în mijlocul familiilor din lumea întreagă ce se vor reuni la Philadelphia.

[Articol apărut în Actualitatea Creştină, Anul XXVI, nr. 09/2015, pp. 18-19]

Show Buttons
Hide Buttons