Ecoul sărbătorilor pascale s-a stins deja în mare parte, iar noi, înnoiți de sfintele sacramente dătătoare de viață suprafirească, ne ducem viața în ritmul ei obișnuit. Și totuși, existența noastră, marcată de slăbiciunea firii și învăluită de forțele nimicitoare ale răului, are nevoie să se păstreze în dinamica regeneratoare a Misterului Pascal. În acest sens, luna iunie este ritmată de sărbători care ne readuc în atmosfera pascală și ne păstrează în logica lucrării mântuitoare a lui Isus Cristos: Preasfânta Inimă a lui Isus (7 iunie), Inima Neprihănită a Mariei (8 iunie); Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul (24 iunie); Sfinții Petru și Paul – Apostoli (29 iunie). Ele au menirea să ne trimită la izvorul dătător de viață al Inimii străpunse a Mântuitorului și să ne inspire atitudinile de adoptat, asemenea Sfântului Ioan Botezătorul, a Sfinților Petru și Paul sau a primilor martiri din Roma, atunci când avem de înfruntat dificultățile vieții și ostilitatea forțelor răului.

Se vede că autorul Psalmului 20, după ce a făcut experiența slăbiciunii firii sale și a pericolului care se abate asupra omului din partea dușmanului său, și după ce a simțit sprijinul salvator al Domnului atunci când l-a chemat în ajutor, ne îndeamnă și pe noi: Să-ți răspundă Domnul în ziua strâmtorării, să te ocrotească numele Dumnezeului lui Iacob! Să-ți trimită ajutor din sanctuar și din Sion să te întărească! Să-și amintească de toate ofrandele tale și arderea ta de tot să fie bine primită! Să-ți dea ție după inima ta și toate planurile tale să se împlinească! Vom striga de bucurie pentru mântuirea ta ca să împlinească Domnul toate cererile tale! Acum știu că Domnul îl mântuiește pe alesul său, îi răspunde din cerul său sfânt cu puterea mântuitoare a dreptei sale. Unii se încred în carele de luptă și alții în caii lor, însă noi suntem puternici în numele Domnului Dumnezeului nostru. Ei s-au împiedicat și au căzut, iar noi ne-am ridicat în picioare și rămânem neclintiți. Doamne, mântuiește-l pe slujitorul tău și răspunde-ne în ziua în care te vom chema!

Cu siguranță că vom păstra în minte gândul că numai în Domnul își află ființa noastră scăparea, convinși fiind că toți cei care și-au pus încrederea în El nu au rămas dezamăgiți.

 

Să-ți răspundă Domnul în ziua strâmtorării,/ să te ocrotească numele Dumnezeului lui Iacob!/ Să-ți trimită ajutor din sanctuar/ și din Sion să te întărească!/ Să-și amintească de toate ofrandele tale/ și arderea ta de tot să fie bine primită!/ Să-ți dea ție după inima ta/ și toate planurile tale să se împlinească! (Ps 20,2-5)

Pr. Tarciziu Șerban


Actualitatea creştină, nr. 6/2024, Anul XXXV, p. 24.

Show Buttons
Hide Buttons