PS Florentin Crihălmeanu, Episcop greco-catolic de Cluj-Gherla, a trecut la cele veșnice pe 12 ianuarie. Înmormântarea a avut loc la Cluj-Napoca în catedrala în construcție din Piața Cipariu, dedicată martirilor și mărturisitorilor secolului al XX-lea. La funeralii au participat și ÎPS Aurel Percă și PS Cornel Damian.

ÎPS Aurel Percă și PS Cornel Damian au participat, pe 16 ianuarie, la funeraliile PS Florentin Crihălmeanu, Episcop greco-catolic de Cluj-Gherla, trecut la cele veșnice pe 12 ianuarie 2021.

Vineri, 15 ianuarie, episcopii au stat în rugăciune și veghe la catafalcul Preasfinției Sale Florentin. Sâmbătă, 16 ianuarie, Sfânta Liturghie de la ora 8.00 a fost prezidată de PS Virgil Bercea, alături de ÎPS Aurel Percă, PS Cornel Damian, PS Iosif Păuleț, PS Anton Coșa și PS Ioan Bot, cu clerul Eparhiei de Cluj-Gherla, în Catedrala Schimbarea la Față. Trupul Preasfințitului Florentin a fost transferat de la Catedrala Schimbarea la Față, unde a fost adus de vineri dimineața, la catedrala în construcție, pentru funeralii.

Slujba de înmormântare a fost oficiată la ora 12.00 pe esplanada din fața Catedralei Martirilor şi Mărturisitorilor secolului al XX-lea din Piața Timotei Cipariu.

Cu ocazia aflării veștii trecerii la cele veșnice a PS Florentin Crihălmeanu, Episcop greco-catolic de Cluj-Gherla, ÎPS Aurel Percă a spus printre altele: „PS Florentin Crihălmeanu a fost un om al rugăciunii, un ierarh care a fost apropiat de oameni, un păstrător fidel al depozitului credinței catolice, care a cunoscut și experiența Bisericii Greco-Catolice din clandestinitate.”

PS Florentin Crihălmeanu s-a născut în Iaşi, la 17 septembrie 1959. Între 1979 și 1984 a urmat cursurile Facultăţii de Mecanică din cadrul Institutului Politehnic Cluj-Napoca. După ce în 1986 a început în clandestinitate studiile pentru preoție, a fost hirotonit preot la data de 9 septembrie 1990 de către PS George Guţiu. A studiat la Roma în perioada 1990-1994, iar pe 7 iulie 2005 a susţinut teza de doctorat la Facultatea de Teologie din cadrul Universităţii Pontificale Urbaniana din Roma. La 9 noiembrie 1996 a fost numit Episcop auxiliar al Eparhiei de Cluj-Gherla, fiind consacrat Episcop la 6 ianuarie 1997, la Roma, de către Papa Ioan Paul al II-lea. În data de 18 iulie 2002, a fost numit Episcop eparhial de Cluj-Gherla, iar la 6 august 2002 a fost înscăunat în Catedrala Schimbarea la Față. PS Florentin Crihălmeanu a fost președintele Comisiei pentru Viața Consacrată a CER.

„Să ne înălțăm și noi privirea spre modelul Sfântului Iosif. Să ne amintim că, asemenea Sfântului Iosif, și noi suntem chemați în aceste zile să-L primim pe Pruncul Isus care renaște în lume, să-L luăm cu noi pe drumul noului an, păstrând neștirbit în suflete tezaurul credinței. Aceasta este garanția mântuirii noastre și a dobândirii acelui loc pregătit pentru noi în Casa Tatălui.” (PS Florentin Crihălmeanu, Circulară privind Anul Sfântului Iosif)


Actualitatea creştină, nr. 2/2021, Anul XXXII, p. 11.

Show Buttons
Hide Buttons