„Deja de când eram episcop de Buenos Aires atrăgeam atenția asupra sentimentului de orfan pe care îl trăiesc astăzi copiii și adesea îi întrebam pe tați dacă se joacă cu copiii lor, dacă au curajul și iubirea de a pierde timp cu copiii lor. Și răspunsul era defavorabil, în majoritatea cazurilor […]. Și tatăl era absent […].”  

Papa Francisc, Audiența generală de miercuri, 28 ianuarie 2015

Esența ființei umane este relaționarea, iar nevoia primordială a fiecărui copil este evident aceea de a fi iubit. Relația cu părintele reprezintă, în mod firesc, sursa de vitalitate pentru copil. Încă din primul an al pontificatului său, Papa Francisc a vorbit despre cât de important este ca părinții să le dăruiască timp copiilor lor și să se joace cu ei. Iar anul acesta, pe 21 iulie, el spunea: „În familii, tații și mamele ar trebui să aibă timp pe care să-l împărtășească cu copiii lor pentru a face să crească iubirea în familia lor…” (https://www.vatican.va/content/francesco/it/angelus/2024/documents/20240721-angelus.html).  

Un mesaj de interes public este difuzat cu regularitate la noi, în România, de câțiva ani buni: „Pentru sănătatea emoțională a copilului dumneavoastră, petreceți cât mai mult timp împreună cu el.” Conștientizează familiile valoarea timpului de calitate petrecut împreună? Conștientizează părinții faptul că sănătatea emoțională a copiilor este la fel de importantă ca sănătatea lor fizică și că acestea sunt, de fapt, interdependente? Și da și nu. Un lucru este cert: copiii măsoară iubirea în timp și nu în numărul de jucării, gadgeturi sau alte lucruri pe care le primesc, fiindcă acestea nu pot substitui prezența părinților. Sufocate de tot mai multe activități, atâtea familii ajung să „funcționeze” ca un simplu grup de indivizi care trăiesc sub același acoperiș.

Timpul de calitate este o componentă esențială în relația dintre părinți și copii pentru că îi apropie sufletește. Nu e deloc suficient să petrecem timp în aceeași casă/cameră, fiecare în colțul său. E nevoie și de comunicare, de interacțiune, de a ne privi ochi în ochi. Timpul de calitate se regăsește în activitățile și joaca ÎMPREUNĂ, în fiecare râset, privire și îmbrățișare caldă, în fiecare moment în care adultul nu este prezent doar fizic, ci și conectat emoțional cu cel mic, oferindu-i întreaga atenție. Timpul de calitate este esențial pentru sănătatea emoțională și este cel mai prețios dar pe care părinții îl pot oferi copiilor.  

Joaca are un rol decisiv în viața copilului, contribuind la dezvoltarea lui cerebrală/cognitivă și promovând deopotrivă abilitățile social-emoționale. Prin joc, copiii învață despre lumea înconjurătoare și pot învăța, totodată, din propriile greșeli într-un mod natural, fără anxietate. Joaca este, de fapt, cea mai bună metodă pe care părinții o pot folosi pentru a-l ajuta pe copil să învețe lucruri noi în timp ce se distrează și pentru a-l vedea crescând mai fericit, mai creativ, mai înțelegător.   

Dragi părinți, jucați-vă, vorbiți cu copiii voștri și petreceți cât mai mult timp împreună cu ei!

Monica Râpeanu


Actualitatea creştină, nr. 9/2024, Anul XXXV, p. 16.

Show Buttons
Hide Buttons