Pentru un Crăciun altfel

Pe data de 3 decembrie au fost inaugurate la Vatican bradul și ieslea. Anul acesta, ieslea de Crăciun, confecționată în întregime din lemn, provine din Sutrio, din nordul Italiei, la granița cu Slovenia, iar bradul alb înalt de aproximativ 30 de metri provine dintr-un mic sat de munte, Rosello, în Abruzzo, în centrul Italiei. O altă iesle, oferită de Guatemala, a fost instalată în sala Paul al VI-lea.

Ieslea amenajată în piața Sfântul Petru pentru Crăciunul 2022 provine din Sutrio, în provincia Udine din nordul Italiei, în apropierea graniței cu Slovenia.

Bradul alb (Abies alba) înalt de aproximativ 30 de metri provine din Abruzzo, mai exact din Rosello, un mic sat de munte cu numai 182 de locuitori.

O altă iesle, amenajată în sala Paul al VI-lea, a fost oferită în acest an de către guvernul guatemalez. Este vorba de o reprezentare a scenei Nașterii Mântuitorului compusă din Sfânta Familie și trei îngeri. Toate personajele sunt fabricate manual de către artizani în tradiția guatemaleză, cu țesături colorate, în care predomină auriul, și statui din lemn.

Ceremonia inaugurării a fost prezidată de către cardinalul Fernando Vérgez Alzaga, președintele guvernoratului Statului Cetății Vaticanului, în prezența sr. Raffaella Petrini, secretară generală a guvernoratului. Cele trei delegații, din Sutrio, Rosello și Guatemala, au fost primite în audiență de către Papa Francisc în cursul dimineții.

Ieslea care provine din Sutrio este realizată în întregime din lemn, având și o semisferă care întruchipează grota unde este expusă Sfânta Familie, în jurul căreia sunt așezate personaje în mărime naturală. Pe lângă figurinele care reprezintă Nașterea, mai sunt prezente și personaje obișnuite care îndeplinesc diferite munci sau anumite gesturi simbolice. Statuile din lemn de cedru sunt sculptate manual și respectă în totalitate mediul înconjurător. Niciun copac nu a fost tăiat special pentru realizarea ieslei.

Printre personajele reprezentate se află un tâmplar, care muncește la un banc de lucru. Mai apar și o țesătoare înfățișată muncind la războiul de țesut, un comerciant itinerant, precum și o păstoriță.

Decorațiunile din bradul argintiu, care provine din Rosello, au fost confecționate de tineri din centrul de reabilitare psihiatrică La Quadrifoglio.

Bradul și ieslele vor fi expuse până la sfârșitul Timpului Crăciunului, care coincide cu sărbătoarea Botezul Domnului, 8 ianuarie 2023.

Sursa: www.vatican.va.


Actualitatea creştină, nr. 13/2022, Anul XXXIII, p. 9.

Show Buttons
Hide Buttons