Începând cu 10 decembrie au putut fi admirate în Piața Sfântul Petru din Vatican bradul și ieslea. Ieslea provine în acest an din Anzi, iar bradul din Andalo, în regiunea italiană a Dolomiților.

Personaje îmbrăcate cu costume tradiționale strălucitoare, un cortegiu de lame, alpacale, vigonii sau chiar condori din Anzi. Ieslea care a fost așezată în Piața Sfântul Petru pentru Crăciunul 2021 vine din Anzi, din satul Chopcca, departamentul Huancavelica, Peru. În această regiune trăiește o comunitate de limbă quechua cu puțin mai mult de 10.000 de locuitori, la 4.000 m altitudine medie. Papa Francisc a anunțat la sfârșitul rugăciunii Angelus din 24 octombrie proveniența acestei iesle, când i-a salutat pe peruvienii prezenți care celebrau atunci sărbătoarea Domnului Minunilor.

Reprezentarea Nașterii lui Cristos va fi alcătuită din mai mult de 30 de statuete, create de către cinci artiști din Huancavelica și fabricate din materiale precum ceramica, lemnul de agave sau fibră de sticlă. Această iesle permite comemorarea a 200 de ani de independență ai țării Peru. De asemenea, mai are în vedere să „reproducă o mostră din viața popoarelor din Anzi și să simbolizeze chemarea universală la mântuire”, având în vedere că Fiul lui Dumnezeu s-a întrupat pentru a mântui pe fiecare bărbat și femeie de pe pământ, indiferent de limbă, popor, cultură și națiune.

Bradul de Crăciun provine din Andalo, în regiunea italiană a Dolomiților din Paganella, în Trento. Bradul are o înălțime de aproximativ 28 de metri și va fi pus alături de iesle. Delegația din Trento se va ocupa și de decorațiuni, făcute din lemn. Guvernoratul Statului Cetății Vaticanului, prin intermediul Direcției vaticane pentru infrastructuri și servicii, a furnizat iluminarea cu leduri, cu un consum scăzut de energie.

Sala Paul al VI-lea are o reprezentare a Nașterii Domnului realizată de un grup de tineri din parohia Sfântul Bartolomeu Apostolul din Gallio, în dieceza italiană de Padova.

Inaugurarea ieslei și iluminarea bradului de Crăciun au avut loc în Piața Sfântul Petru pe data de 10 decembrie. Ceremonia a fost prezidată de Arhiepiscopul Fernando Vérgez Alzaga, președinte al Guvernoratului Statului Cetății Vaticanului. În aceeași zi, dimineața, delegațiile din Huancavelica, din Andalo și din Gallio au fost primite în audiență de către Papa Francisc.

Bradul și ieslea vor putea fi admirate până la sfârșitul timpului Crăciunului, care coincide cu sărbătoarea Botezului Domnului, duminică, 9 ianuarie 2022.

Sursa: vaticannews.va


Actualitatea creştină, nr. 13/2021, Anul XXXII, p. 9.

Show Buttons
Hide Buttons