Mesajul pentru Ziua Mondială a Păcii a fost făcut public la data de 13 noiembrie, în sărbătoarea Sfintei Francisca Xaveria Cabrini (celebrată la această dată în diecezele de Milano şi Lodi). Papa Francisc a evidenţiat rolul aceste femei care şi-a consacrat viaţa slujirii migranţilor, devenind patroana lor cerească, şi care ne-a învăţat cum îi putem primi, ocroti, promova şi integra pe fraţii şi surorile noastre. Francisca Cabrini a dorit încă din copilărie să devină misionară. Ar fi vrut să meargă în China. După ce a întemeiat o mică comunitate religioasă, Surorile Misionare ale Sfintei Inimi, a fost îndemnată de episcopul Scalabrini să se ocupe de emigranţii italieni din Statele Unite, care trăiau în condiţii dramatice şi inumane. Având aprobarea Papei Leon al XIII-lea, a plecat în 1889, împreună cu şapte surori. Ajunsă la New York, a deschis mai întâi un colegiu pentru câteva orfane, apoi o şcoală pentru copiii italieni.

În timpul celor 37 de ani de activitate a fondat, în Statele Unite, dar şi în alte ţări, institute, colegii, şcoli, orfelinate, spitale, dispensare. S-a ocupat şi de evanghelizarea minerilor şi a italienilor din închisori, străduindu-se să menţină legătura dintre prizonieri şi familiile lor. A fost canonizată în anul 1946 de Papa Pius al XII-lea şi a fost prima sfântă din America.

Suveranul Pontif a încheiat mesajul său rugându-se ca prin mijlocirea acestei sfinte, Dumnezeu să ne acorde tuturor să experimentăm că „rodul dreptăţii este semănat în pace pentru cei care fac pace” (Iac 3, 18).

IULIA COJOCARIU

Show Buttons
Hide Buttons