7 iulie 2024 • DUMINICA A XIV-A D.P.A. • Fer. Benedict al XI-lea, pp.
LECTURA I
Ei sunt ca o casă răzvrătită, să ştie măcar că este un profet în mijlocul lor.
Citire din cartea profetului Ezechiel 2,2-5
În zilele acelea, un Duh a intrat în mine în timp ce vorbea cu mine; m-a făcut să stau în picioare şi l-am auzit pe cel care-mi vorbea. El mi-a zis: “Fiul omului, eu te trimit la fiii lui Israel, la neamuri răzvrătite care s-au răzvrătit împotriva mea. Ei şi părinţii lor s-au revoltat împotriva mea până în ziua aceasta. Sunt nişte fii încăpăţânaţi, cu inima împietrită. Eu te trimit la ei şi tu le vei spune: «Aşa vorbeşte Domnul Dumnezeu». Fie că vor asculta, fie că vor refuza – căci ei sunt o casă răzvrătită – să ştie măcar că este un profet în mijlocul lor”.
Cuvântul Domnului
PSALMUL RESPONSORIAL
Ps 122(123),1-2a.2bcd.3-4 (R.: cf. 2cd)
R.: Ochii noştri sunt îndreptaţi spre Domnul, Dumnezeul nostru, până când ne va arăta îndurarea sa.
Către tine îmi ridic ochii,
către tine, care locuieşti în ceruri.
Iată, ca ochii slujitorilor
spre mâna stăpânilor. R.
Ca ochii slujitoarei spre mâna stăpânei sale,
aşa sunt ochii noştri îndreptaţi
spre Domnul, Dumnezeul nostru,
până când ne va arăta îndurarea sa! R.
Ai milă de noi, Doamne, ai milă de noi,
căci suntem prea sătui de ocară!
Prea sătul ne este sufletul de batjocurile celor care ne urăsc,
de dispreţul celor îngâmfaţi. R.
LECTURA A II-A
Mă voi lăuda cu bucurie în slăbiciunile mele ca să locuiască în mine puterea lui Cristos.
Citire din Scrisoarea a doua a sfântului apostol Paul către Corinteni 12,7-10
Fraţilor, ca să nu fiu umplut de îngâmfare din cauza revelaţiilor neobişnuite, mi-a fost dat un ghimpe în trup, un înger al Satanei ca să mă pălmuiască, aşa încât să nu mă umplu de îngâmfare. De trei ori l-am rugat pentru aceasta pe Domnul să-l îndepărteze de la mine, dar el mi-a zis: “Îţi este suficient harul meu, căci puterea mea se împlineşte în slăbiciune”. Aşadar, mă voi lăuda cu mai multă bucurie în slăbiciunile mele ca să locuiască în mine puterea lui Cristos. De aceea, mă bucur în slăbiciuni, în jigniri, în necazuri, în lipsuri, în persecuţii, în strâmtorări îndurate pentru Cristos, pentru că atunci când sunt slab, atunci sunt puternic.
Cuvântul Domnului
ACLAMAŢIE LA EVANGHELIE
Lc 4,18ab
(Aleluia) “Duhul Domnului este asupra mea: pentru aceasta m-a uns, să duc săracilor vestea cea bună”, spune Domnul. (Aleluia)
EVANGHELIA
Un profet nu este dispreţuit decât în patria lui.
Citire din Evanghelia Domnului nostru Isus Cristos după sfântul Marcu 6,1-6
În acel timp, Isus a ieşit de acolo şi a venit în locul lui natal, iar discipolii îl urmau. Fiind zi de sâmbătă, Isus a început să înveţe în sinagogă şi mulţi dintre cei care îl ascultau se mirau, spunând: “De unde toate acestea? Şi ce este această înţelepciune care i s-a dat şi aceste minuni care se fac prin mâinile lui? Nu este oare acesta lemnarul, fiul Mariei, fratele lui Iacob, al lui Ioses, al lui Iuda şi Simon? Şi surorile lui nu sunt oare aici, la noi?” Şi se scandalizau de el. Dar Isus le-a zis: “Un profet nu este dispreţuit decât în patria lui, printre rudele sale şi în casa lui”. Şi nu a putut face acolo nicio minune, decât doar şi-a pus mâinile peste câţiva bolnavi şi i-a vindecat. Şi se mira de necredinţa lor. Apoi, cutreiera satele din jur învăţând.
Cuvântul Domnului
Comentariu la textele liturgice
În acel timp, Isus a venit în patria sa şi ucenicii săi l-au însoţit. În sâmbăta următoare, a început să înveţe în sinagogă. Mulţimea de oameni care îl asculta, cuprinsă de uimire, spunea: „De unde îi vin lui toate acestea? Ce-i cu înţelepciunea care i-a fost dată şi cu aceste mari minuni care se fac prin mâinile lui? Nu este el tâmplarul, fiul Mariei, vărul lui Iacob, al lui Iosif, al lui Iuda şi al lui Simon? Şi verişoarele lui nu sunt aici printre noi?” Şi erau profund scandalizaţi din cauza lui… (Mc 6,1-6).
Episodul revenirii lui Isus la Nazaret (în patria sa), după ce în prealabil a fost consacrat prin Botez drept Mesia şi după ce a activat deja în mai multe locuri predicând şi înfăptuind acele minuni care manifestau prezenţa Împărăţiei lui Dumnezeu în lume, încheie cea de-a doua etapă a Evangheliei Sfântului Marcu. Concluzia episodului nostru anunţă că Isus va părăsi Nazaretul pentru a se dedica unei noi călătorii misionare prin satele dimprejur.
Ceea ce ne surprinde în acest episod este modul în care concitadinii săi îl întâmpină pe Isus şi mai ales mesajul învăţăturii sale. E drept că, mai întâi, mulţimea de oameni care îl asculta este cuprinsă de o uimire admirativă de vreme ce nu cunoştea nici originea şi nici sensul acţiunilor lui Isus (De unde îi vin lui toate acestea?). Mai apoi, însă, cei care l-au ascultat, având impresia că Îl cunosc prea bine, se lasă cuprinşi de un blocaj (se împiedică în a accepta învăţătura Evangheliei, acesta este sensul prim al verbului a se scandaliza) care foarte curând se va transforma în necredinţă. Această necredinţă nu este altceva decât urmarea firească uimirii şi scandalizării încolţite în nişte inimi care, în loc să se deschidă cu bunăvoinţă Cuvântului lui Isus, preferă să-l judece. Or, tocmai această atitudine îl va determina pe Isus să amintească acel proverb care spune că: Un profet nu-i dispreţuit decât în patria sa…
Misterele divine revelate de Isus sunt, pentru cei cu inima smerită, lumină şi viaţă, în timp ce, pentru cei care pretind să le judece din înaltul orgoliului lor, se transformă într-un văl care îi orbeşte. Această scenă ilustrează foarte bine cuvintele adresate de Isus Tatălui: Tu ai ascuns acestea celor înţelepţi şi isteţi… (Mt 11,25). Atunci când omul doreşte să „adapteze” revelaţia la modul său de a gândi, nici o înţelepciune şi nici o putere manifestată de Cristos nu va fi percepută ca un semn al lui Dumnezeu. Relatând acest episod din viaţa lui Isus, evanghelistul îl invită pe cititor să ia act de marea dramă pe care o reprezintă refuzul lui Mesia. Contrar atitudinii nazarinenilor, noi suntem chemaţi să ne deschidem către Cristos printr-o ascultare atentă şi plină de bucurie şi printr-o adeziune de credinţă mereu mai profundă.
Pr. dr. Tarciziu Şerban
Calendarul săptămânii 7-14 iulie 2024
7 D DUMINICA A XIV-a D.P.A.; Fer. Benedict al XI-lea, pp.
8 L Ss. Epictet și Astion, m. **; Aquila și Priscilla, soți m.
9 M Ss. Augustin Zhao Rong, pr. și îns., m. *; Veronica Giuliani, fc.
10 M Sf. Victoria, m.
11 J Ss. Benedict, ab., patr. Europei; Olga, regină
12 V Sf. Ioan Gualberto, abate; Fer. David, m.
13 S Ss. Henric, împ. *; Eugen, ep.
14 D DUMINICA A XV-a D.P.A.; Sf. Camil de Lellis, pr.
Gândul săptămânii
“Nu scăpa din vedere că eşti pus la încercare să faci binele când îţi stă în putinţă, şi să nu faci răul atunci când eşti tentat să-l faci.”
(Fericitul Vladimir Ghika)
Foaia liturgică este un instrument liturgic pus la dispoziție de Actualitatea Creștină, revista Arhidiecezei Romano-Catolice de București / www.actualitatea-crestina.ro