4 august 2024 • DUMINICA A XVIII-A D.P.A. • Sf. Ioan Maria Vianney, pr.
LECTURA I
Voi face să cadă o ploaie de pâine din cer.
Citire din cartea Exodului 16,2-4.12-15
În zilele acelea, toată adunarea fiilor lui Israel a murmurat împotriva lui Moise şi a lui Aaron în pustiu. Fiii lui Israel le-au zis: “De-am fi murit de mâna Domnului în ţara Egiptului, când şedeam lângă oalele cu carne, când mâncam pâine pe săturate! Dar voi ne-aţi scos în pustiul acesta, ca să moară de foame toată această adunare”. Domnul i-a zis lui Moise: “Iată, eu voi face să plouă pentru voi pâine din ceruri! Poporul să iasă şi să adune în fiecare zi porţia pentru o zi; ca să-l pun la încercare, dacă umblă sau nu după legea mea! “Am auzit murmurările fiilor lui Israel. Spune-le: «Veţi mânca diseară carne şi dimineaţă vă veţi sătura cu pâine; veţi cunoaşte că eu sunt Domnul Dumnezeul vostru»”. Seara au urcat prepeliţe şi au acoperit tabăra, iar dimineaţa era un strat de rouă în jurul taberei. Stratul de rouă s-a ridicat şi, iată, pe suprafaţa pustiului era ceva mărunt, ca o crustă, ceva mărunt ca bruma pe pământ. Fiii lui Israel au văzut şi au zis unul către altul: “Ce este aceasta?”, căci nu ştiau ce era. Moise le-a zis: “Aceasta este pâinea pe care v-o dă Domnul ca s-o mâncaţi.
Cuvântul Domnului
PSALMUL RESPONSORIAL
Ps 77(78),3 şi 4bc.23-24.25 şi 54 (R.: 24b)
R.: Domnul a dat poporului pâine din ceruri.
Ceea ce am auzit şi am cunoscut,
ceea ce ne-au povestit părinţii noştri;
vom vesti generaţiei viitoare laudele Domnului,
puterea şi faptele pe care el le-a făcut. R.
Totuşi el a poruncit norilor de sus
şi a deschis porţile cerului:
a făcut să plouă asupra lor mana, spre mâncare,
le-a dat lor pâine din ceruri. R.
Omul a mâncat pâinea îngerilor;
le-a trimis hrană ca să se sature.
I-a făcut să ajungă în hotarul său cel sfânt,
la muntele pe care l-a câştigat cu dreapta lui. R.
LECTURA A II-A
Îmbrăcaţi-vă cu omul cel nou, cel creat după asemănarea lui Dumnezeu!
Citire din Scrisoarea sfântului apostol Paul către Efeseni 4,17.20-24
Fraţilor, vă spun aceasta şi dau mărturie în Domnul: să nu mai umblaţi cum umblă păgânii, în deşertăciunea minţii lor. Voi nu aşa l-aţi cunoscut pe Cristos. Dacă l-aţi ascultat pe el şi aţi fost învăţaţi în el, după adevărul care este în Isus, lăsaţi deoparte purtarea de mai înainte, omul cel vechi supus putrezirii din cauza poftelor amăgitoare! Înnoiţi-vă duhul minţii voastre şi îmbrăcaţi-vă cu omul cel nou, cel creat după asemănarea lui Dumnezeu în dreptate şi în sfinţenia adevărului!
Cuvântul Domnului
ACLAMAŢIE LA EVANGHELIE
Mt 4,4b
(Aleluia) Nu numai cu pâine va trăi omul, ci şi cu tot cuvântul care iese din gura lui Dumnezeu. (Aleluia)
EVANGHELIA
Celui care vine la mine nu-i va mai fi foame şi celui care crede în mine nu-i va mai fi sete niciodată.
Citire din Evanghelia Domnului nostru Isus Cristos după sfântul Ioan 6,24-35
În acel timp, când a văzut mulţimea că nici Isus, nici discipolii lui nu sunt acolo, s-au urcat şi ei în bărci şi au venit la Cafarnaum căutându-l pe Isus. Găsindu-l pe ţărmul celălalt al mării, i-au spus: “Rabbi, când ai ajuns aici?” Isus le-a răspuns şi le-a zis: “Adevăr, adevăr vă spun: mă căutaţi nu pentru că aţi văzut semne, ci pentru că aţi mâncat din pâini şi v-aţi săturat. Lucraţi nu pentru hrana pieritoare, ci pentru hrana care rămâne spre viaţa veşnică pe care v-o va da Fiul Omului; căci pe el l-a însemnat Dumnezeu Tatăl cu sigiliul său”. Atunci i-au zis: “Ce să facem ca să săvârşim faptele lui Dumnezeu?” Isus a răspuns şi le-a zis: “Aceasta este lucrarea lui Dumnezeu: să credeţi în cel pe care l-a trimis el”. Iar ei i-au spus: “Ce semn faci tu, ca să vedem şi să credem în tine? Ce înfăptuieşti? Părinţii noştri au mâncat mană în pustiu, după cum este scris: «Le-a dat să mănânce pâine din cer»”. Atunci Isus le-a zis: “Adevăr, adevăr vă spun: nu Moise v-a dat pâinea din cer, ci Tatăl meu vă va da pâinea din cer, cea adevărată. Căci pâinea lui Dumnezeu este aceea care se coboară din cer şi dă viaţă lumii”. Ei i-au zis: “Doamne, dă-ne totdeauna pâinea aceasta!” Isus le-a spus: “Eu sunt pâinea vieţii. Celui care vine la mine nu-i va mai fi foame şi celui care crede în mine nu-i va mai fi sete niciodată”.
Cuvântul Domnului
Comentariu la textele liturgice
Aşadar, când a văzut mulţimea că nici Isus, nici discipolii lui nu sunt acolo, s-au urcat şi ei în bărci şi au venit la Cafarnaum, căutându-l pe Isus. Găsindu-l pe ţărmul celălalt al mării, i-au spus: „Rabbi, când ai ajuns aici?” (In 6,24-35).
Acest fragment evanghelic urmează, în cadrul capitolului al şaselea al Evangheliei Sfântului Ioan, imediat după relatarea celor două minuni – înmulţirea pâinilor şi mersul lui Isus pe apele mării – care, reiterând oarecum experienţa eliberatore a exodului şi a hrănirii poporului lui Israel cu mană în pustiu, vor constitui pretextul unui lung discurs al lui Isus. Din acest lung discurs, duminica a XVIII-a ne propune o primă parte care explică semnificația profundă a minunii înmulţirii pâinilor. Discursul referitor la pâinea vieţii este construit potrivit unei metode tipice a Sfântului Ioan: (a) o revelaţie misterioasă a lui Isus, (b) neînţelegere din partea auditoriului, (a’) explicaţii din partea lui Isus. Acest procedeu de revelaţie revine de mai multe ori în acest discurs care este orientat încă de la început către promisiunea Euharistiei. Ca şi ceilalţi evanghelişti, Sfântul Ioan relatează minunea înmulţirii pâinilor arătând că este semnul Euharistiei, în timp ce discursul lui Isus îi explică misterul.
(a) Revelaţia pe care Isus o face este provocată de întrebarea adresată de cei care au beneficiat de minunea înmulţirii pâinilor şi care, ulterior, au descoperit că părăsise locul miracolului, dar nu împreună cu discipolii săi: Rabbi, când ai ajuns aici? Mântuitorul, fără să răspundă acestei întrebări, iniţiază un dialog cu interlocutorii săi din care reiese că: 1. căutarea lor este interesată de faptul că au mâncat pâine şi s-au săturat în mod gratuit; 2. trebuie să se preocupe să descopere hrana care rămâne spre viaţa veşnică, pe care v-o va da Fiul Omului; 3. modalitatea de a săvârşi faptele lui Dumnezeu prin care ajung să obţină hrana dătătoare de viaţă veşnică este aceea de a crede în Cel pe care l-a trimis El.
(b) Neînţelegerea din partea auditoriului se manifestă prin întrebarea pe care i-o adresează: Ce semn faci tu ca să vedem şi să credem în tine?… Părinţii noştri au mâncat mană în pustiu, după cum este scris: Le-a dat să mănânce pâine din cer, în situaţia în care ei deja se săturaseră cu pâinea oferită lor cu generozitate în urma minunii săvârşite. Or, semnul pe care interlocutorii săi i-l cer avea menirea să-l „acrediteze” ca un trimis al lui Dumnezeu aidoma lui Moise care mijlocise în pustiu hrană pentru poporul înfometat şi epuizat de drumul anevoios spre ţara promisă.
(a’) Explicaţia lui Isus este alcătuită din mai multe elemente care arată că: 1. nu Moise v-a dat pâinea din cer, ci Tatăl meu vă dă pâinea din cer, cea adevărată; 2. pâinea lui Dumnezeu este aceea care se coboară din cer şi dă viaţă lumii; 3. Eu sunt pâinea vieţii. Celui care vine la mine nu-i va mai fi foame şi celui care crede în mine nu-i va mai fi sete niciodată. În aceste afirmaţii ale lui Isus trebuie să recunoaştem o deplasare a semnificaţiei termenului pâine de la sensul prim la cel metaforic. Ceea ce interlocutorii săi (şi noi împreună cu ei) trebuiau să descopere este la ce fel de pâine face referire Isus. Doar la Euharistie? Da, la Euharistie, dar şi la tot ceea ce a predicat şi a săvârşit în folosul mântuirii omului. Or, pentru a primi această hrană spirituală care este Cristos, suntem chemaţi ca, aidoma interlocutorilor, să credem, adică să recunoaştem că Isus este trimisul lui Dumnezeu şi să ne lăsăm mântuiţi de El.
În timpul vacanţei, pentru a ne hrăni tot mai mult cu Cristos, pe lângă o rugăciune personală mai prelungită şi o participare mai atentă la Sfânta Liturghie, am putea să ne luăm ceva mai mult timp pentru citirea Evangheliei.
Pr. dr. Tarciziu Şerban
Calendarul săptămânii 4-11 august 2024
4 D DUMINICA A XVIII-A D.P.A.; Sf. Ioan Maria Vianney, pr.
5 L Sfințirea Bazilicii „Sf. Maria cea Mare”
6 M Schimbarea la Față a Domnului; Fer. Octavian, ep.
7 M Ss. Sixt al II-lea, pp. și îns., m. *; Caetan, pr. *
8 J Sf. Dominic, pr. **
9 V Sf. Tereza Benedicta a Crucii (Edith Stein), fc. m., patr. a Europei
10 S Sf. Laurențiu, diacon m.
11 D DUMINICA A XIX-A D.P.A.; Ss. Clara, fc.; Suzana, m.
Gândul săptămânii
“În noi, cu cât se arată mai mult omul, cu atât se ascunde Dumnezeu.”
(Fericitul Vladimir Ghika)
Foaia liturgică este un instrument liturgic pus la dispoziție de Actualitatea Creștină, revista Arhidiecezei Romano-Catolice de București / www.actualitatea-crestina.ro