25 august 2024 • DUMINICA A XXI-A D.P.A. • Ss. Ludovic, rege; Iosif de Calasanz, pr.
LECTURA I
Noi vrem să-i slujim Domnului, pentru că el este Dumnezeul nostru.
Citire din cartea lui Iosue 24,1-2a.15-17.18b
În zilele acelea, Iosue a adunat toate triburile lui Israel la Sihem şi i-a chemat pe bătrânii lui Israel, pe căpeteniile lui, pe judecătorii lui şi pe scribii lui şi au stat înaintea lui Dumnezeu. Iosue a zis întregului popor: “Aşa vorbeşte Domnul Dumnezeul lui Israel: «Dacă vi se va părea greu să slujiţi Domnului, alegeţi pentru voi astăzi pe cine să slujiţi: dacă pe dumnezeii pe care i-au slujit părinţii voştri dincolo de Râu sau pe dumnezeii amoreilor care locuiesc în ţara voastră! Dar eu şi casa mea îl vom sluji pe Domnul»”. Poporul a răspuns: “Departe de noi să-l părăsim pe Domnul şi să slujim altor dumnezei! Căci Domnul Dumnezeul nostru, el ne-a scos pe noi şi pe părinţii noştri din ţara Egiptului, din casa sclaviei; el a făcut înaintea ochilor noştri acele semne mari şi ne-a păzit pe toate căile pe care am umblat şi printre toate popoarele prin mijlocul cărora am trecut. Şi noi îl vom sluji pe Domnul, căci el este Dumnezeul nostru”.
Cuvântul Domnului
PSALMUL RESPONSORIAL
Ps 33(34), 2-3.16-17.18-19.20-21.22-23 (R.: 9a)
R.: Gustaţi şi vedeţi cât de bun este Domnul!
Îl voi binecuvânta pe Domnul în orice timp,
lauda lui va fi fără încetare în gura mea.
Să se laude sufletul meu în Domnul!
Să audă cei umili şi să se bucure! R.
Ochii Domnului sunt peste cei drepţi
şi urechea lui ia aminte la strigătele lor!
Faţa Domnului este împotriva celor ce fac răul
pentru a şterge amintirea lor de pe pământ. R.
Când cei drepţi strigă, Domnul îi aude
şi-i scapă din strâmtorarea lor.
Domnul este aproape de cei cu inima zdrobită
şi-i mântuieşte pe cei cu duhul mâhnit. R.
Multe rele se abat peste cel drept,
dar Domnul îl eliberează din toate.
El veghează asupra fiecăruia dintre oasele sale,
niciunul dintre ele nu va fi zdrobit. R.
Pe cel nelegiuit îl va ucide răutatea,
iar cei care-l urăsc pe cel drept vor fi vinovaţi.
Domnul răscumpără sufletele slujitorilor săi,
nu vor fi pedepsiţi cei care-şi caută refugiu în el! R.
LECTURA A II-A
Misterul acesta este mare: eu o spun cu privire la Cristos şi la Biserică.
Citire din Scrisoarea sfântului apostol Paul către Efeseni 5,21-32
Fraţilor, fiţi supuşi unii altora în frica lui Cristos! Femeile să se supună bărbaţilor lor ca Domnului, pentru că bărbatul este capul femeii aşa cum şi Cristos este capul Bisericii, trupul său, al cărui mântuitor şi este! Şi cum Biserica se supune lui Cristos, tot aşa şi femeile să fie supuse bărbaţilor lor în toate! Bărbaţilor, iubiţi-vă soţiile aşa cum Cristos a iubit Biserica şi s-a dat pe sine pentru ea pentru a o sfinţi, purificând-o prin baia apei în cuvânt, ca să şi-o prezinte sieşi ca o Biserică glorioasă, fără să aibă vreo pată sau rid sau ceva asemănător, ci să fie sfântă şi neprihănită! Tot aşa şi bărbaţii trebuie să-şi iubească soţiile ca pe trupul propriu. Cine îşi iubeşte soţia se iubeşte pe sine. Căci nimeni nu şi-a urât vreodată propriul trup, dimpotrivă, îl hrăneşte şi îl îngrijeşte aşa cum face Cristos pentru Biserică. Căci toţi suntem membre ale trupului său. De aceea îşi va lăsa omul tatăl şi mama şi se va uni cu soţia sa şi cei doi vor fi un singur trup. Misterul acesta este mare: eu o spun cu privire la Cristos şi la Biserică.
Cuvântul Domnului
ACLAMAŢIE LA EVANGHELIE
cf. In 6,63b.68b
(Aleluia) Cuvintele tale, Doamne, sunt duh şi viaţă; tu ai cuvintele vieţii veşnice. (Aleluia)
EVANGHELIA
Doamne, la cine să mergem? Tu ai cuvintele vieţii veşnice.
Citire din Evanghelia Domnului nostru Isus Cristos după sfântul Ioan 6,60-69
În acel timp, mulţi dintre discipolii lui Isus au zis: “Greu este cuvântul acesta! Cine poate să-l asculte?” Dar Isus, cunoscând în sine că discipolii lui murmurau pentru aceasta, le-a zis: “Vă scandalizează acest lucru? Dar dacă l-aţi vedea pe Fiul Omului urcându-se acolo unde era mai înainte? Duhul este acela care dă viaţa, trupul nu foloseşte la nimic. Cuvintele pe care vi le-am spus sunt duh şi viaţă. Dar sunt unii dintre voi care nu cred!” De fapt, Isus ştia de la început cine sunt cei care nu cred şi cine este acela care îl va trăda. Şi le-a zis: “De aceea v-am spus că nimeni nu poate să vină la mine decât dacă îi este dat de la Tatăl”. După aceasta, mulţi dintre discipolii lui au plecat şi nu mai mergeau cu el. Atunci, Isus le-a zis celor doisprezece: “Nu cumva vreţi să plecaţi şi voi?” Simon Petru i-a răspuns: “Doamne, la cine să mergem? Tu ai cuvintele vieţii veşnice, iar noi am crezut şi am cunoscut că tu eşti Sfântul lui Dumnezeu”.
Cuvântul Domnului
Comentariu la textele liturgice
În acel timp, mulţi dintre ucenicii lui, care-l auziseră, au spus: „Greu este cuvântul acesta. Cine poate să-l asculte?” Isus ştia în sine că ucenicii murmură împotriva lui (In 6,60-69).
Ultimele versete ale capitolului al şaselea al Evangheliei Sfântului Ioan ne relatează efectele pe care Discursul despre pâine Vieţii (In 6,26-59) l-a avut asupra ucenicilor care îl urmau deja de ceva timp pe Isus. O parte importantă a ucenicilor începe să murmure împotriva Învăţătorului şi refuză să-l mai urmeze (vv. 60-66). În schimb, Cei doisprezece, prin intermediul lui Petru, îşi mărturisesc credinţa în mesianitatea divină a Învăţătorului (vv. 67-69).
Referitor la primul grup de ucenici, să remarcăm faptul că ei adoptă aceeaşi atitudine pe care au manifestat-o iudeii la auzul primei părţi a discursului lui Isus (vv. 26-40), mai precis murmură împotriva Lui (vv. 41 şi 61) şi se scandalizează (v. 61). În faţa unei astfel de atitudini, Isus nu-şi modifică discursul pentru a-i păstra cu orice preţ, ştiind bine că ceea ce le-a spus sunt adevăruri fundamentale: cuvintele pe care vi le-am spus sunt duh şi viaţă (v. 63b). El se miră doar de faptul că nu şi-au însuşit o astfel de revelaţie care nici măcar nu este cea mai grea de înţeles. O altă revelaţie referitoarea la ridicarea la cer a Fiului Omului – personaj important din cartea lui Daniel 7,13 cu care Isus se identifică – ar fi menită să le atragă atenţia asupra calităţii divine a Revelatorului. Or, tocmai că acest grup de ucenici nu recunoaşte în Isus o fiinţă transcendentă, pe cineva care să fi coborât din cer şi ale cărui cuvinte să fie înţelese cu o inteligenţă „spirituală”. Ei se lasă conduşi de ceea ce este pământesc, de trup care însă nu ajută cu nimic. Duhul este acela care dă viaţă şi întrucât cuvintele Lui sunt duh şi viaţă, în discursul lui referitor la pâinea vieţii trebuie căutată această viaţă (veşnică). Dar pentru ca să se realizeze acest lucru se impune ca ele să fie acceptate cu credinţă şi primite cu o inteligenţă luminată de Duhul Sfânt.
Cât priveşte răspunsul pe care Petru îl dă în numele Celor doisprezece, trebuie spus că este încărcat de semnificaţie: Doamne, la cine am putea merge? O astfel de întrebare retorică exprimă faptul că, pentru ei, credinţa înseamnă ataşare totală faţă de persoana lui Cristos şi faţă de cuvintele lui care sunt cuvintele vieţii veşnice. Mai mult, ei au recunoscut deja în Cel pe care îl urmează pe Mesia, pe Cel pe care Tatăl l-a consacrat, pe Fiul lui Dumnezeu.
Vreţi şi voi să plecaţi? Isus pune această întrebare decisivă fiecărui ucenic. Scopul ei este acela de a provoca un angajament mai personal şi mai hotărât, asemănător celui rostit de Petru în numele celor 12 apostoli. Şi, întrucât discursul din In 6 revelează că Euharistia este locul prin excelenţă al darului lui Isus, pâinea vieţii, tocmai în acest cadru liturgic Domnul ne adresează şi nouă întrebarea: Tu, care citeşti şi meditezi discursul lui Isus, ai descoperit în El pâinea dătătoare de viaţă, pâinea care hrăneşte aspirațiile tale cele mai profunde? Simţi oare că pe El trebuie să îl urmezi cu adevărat?
Pr. dr. Tarciziu Şerban
Calendarul săptămânii 25 august – 1 septembrie 2024
25 D DUMINICA A XXI-A D.P.A.; Ss. Ludovic, rege; Iosif de Calasanz, pr.
26 L Fer. Veronica Antal, fc. m. **; Ss. Marcelin Tribunul, Soția sa Mammea și fiii lor Ioan, Serapion și Petru, m. la Tomis *; Ioana, fc.; Melchisedec, rege; Fer. Ioan Paul I, pp.
27 M Ss. Monica **; Cezar de Arles, ep.
28 M Ss. Augustin, ep. înv. **; Florentina, fc.
29 J Martiriul Sf. Ioan Botezătorul **; Sf. Sabina, m.
30 V Sf. Felix, m.
31 S Ss. Raimund Nonnatus, clg.; Nicodim; Iosif din Arimateea
1 D DUMINICA A XXII-A D.P.A.; Ss. Egidiu, abate; Iosua
Gândul săptămânii
“Înainte de a vrea să-i dăruieşti lui Dumnezeu totul, trebuie să ştii să nu-i refuzi nimic.”
(Fericitul Vladimir Ghika)
Foaia liturgică este un instrument liturgic pus la dispoziție de Actualitatea Creștină, revista Arhidiecezei Romano-Catolice de București / www.actualitatea-crestina.ro