21 iulie 2024 • DUMINICA XVI D.P.A. • Ss. Laurențiu din Brindisi; Marin, Teodot și Sedofa din Tomis, m.; Daniel, profet
LECTURA I
Voi aduna eu însumi restul oilor mele şi voi pune păstori peste ele.
Citire din cartea profetului Ieremia 23,1-6
Vai de păstorii care fac să piară şi să se împrăştie turma păşunii mele – oracolul Domnul! De aceea, aşa spune Domnul Dumnezeul lui Israel împotriva păstorilor care păstoresc poporul meu: „Voi împrăştiaţi turma mea, o alungaţi şi nu vă îngrijiţi de ea. Iată, eu vă voi pedepsi pentru răutatea faptelor voastre – oracolul Domnului! Eu însumi voi aduna restul turmei mele din toate ţările unde le-am alungat, le voi face să se întoarcă la staulul lor, vor fi rodnice şi se vor înmulţi. Voi stabili peste ele păstori care să le păstorească: nu se vor mai teme, nu se vor înspăimânta şi nu se vor rătăci” – oracolul Domnului. Iată, vin zile – oracolul Domnului – când îi voi ridica lui David o odraslă dreaptă care va domni ca rege şi va avea succes; va face judecată şi dreptate în ţară! În zilele lui, Iuda va fi mântuit şi Israelul va locui în siguranţă. Acesta este numele cu care va fi chemat: «Domnul este dreptatea noastră»”.
Cuvântul Domnului
PSALMUL RESPONSORIAL
Ps 22(23),1-3a.3b-4.5.6 (R.: 1)
R.: Domnul este păstorul meu, nu voi duce lipsă de nimic.
Domnul este păstorul meu, nu voi duce lipsă de nimic;
el mă paşte pe păşuni verzi,
mă conduce la ape de odihnă,
îmi înviorează sufletul. R.
Mă călăuzeşte pe cărări drepte de dragul numelui său.
Chiar dacă ar fi să umblu prin valea întunecată a morţii,
nu mă tem de niciun rău, căci tu eşti cu mine,
toiagul şi nuiaua ta mă mângâie. R.
Tu pregăteşti masă pentru mine
în faţa celor care mă asupresc,
îmi ungi capul cu untdelemn
şi paharul meu e plin de se revarsă. R.
Da, fericirea şi îndurarea mă vor însoţi
în toate zilele vieţii mele
şi voi locui în casa Domnului
până la sfârşitul zilelor mele. R.
LECTURA A II-A
El este pacea noastră.
Citire din Scrisoarea sfântului apostol Paul către Efeseni 2,13-18
Fraţilor, acum, în Cristos Isus, voi, care odinioară eraţi departe, v-aţi apropiat prin sângele lui Cristos. Căci el este pacea noastră, cel care a făcut din două una şi a dărâmat zidul despărţitor, desfiinţând în trupul său ura, legea poruncilor cu prescrierile ei, pentru ca cei doi să fie un singur om nou, făcând pace, şi să-i împace pe amândoi cu Dumnezeu într-un singur trup prin crucea prin care a nimicit ura. Venind, el a vestit pacea pentru voi care eraţi departe şi pacea pentru cei care erau aproape, căci, prin el, amândoi avem acces într-un singur Duh la Tatăl.
Cuvântul Domnului
ACLAMAŢIE LA EVANGHELIE
In 10,27
(Aleluia) „Oile mele ascultă glasul meu, spune Domnul; eu le cunosc, iar ele mă urmează”. (Aleluia)
EVANGHELIA
Erau ca oile care nu au păstor.
Citire din Evanghelia Domnului nostru Isus Cristos după sfântul Marcu 6,30-34
În acel timp, apostolii s-au adunat la Isus şi i-au povestit toate câte au făcut şi ce au învăţat. Atunci el le-a spus: „Veniţi deoparte, într-un loc retras, şi odihniţi-vă puţin!”; pentru că mulţi veneau şi plecau şi nu aveau timp nici măcar să mănânce. Au plecat cu o barcă spre un loc pustiu, ei singuri. Mulţi i-au văzut plecând şi şi-au dat seama. Au mers deci pe jos, din toate cetăţile şi, alergând într-acolo, au ajuns înaintea lor. Coborând, Isus a văzut o mare mulţime şi i s-a făcut milă de ei pentru că erau ca oile care nu au păstor; şi a început să-i înveţe multe.
Cuvântul Domnului
Comentariu la textele liturgice
În acel timp, întorşi din prima lor misiune, apostolii s-au adunat în jurul lui Isus şi i-au povestit tot ce au făcut şi au învăţat. El le-a spus: „Veniţi într-un loc retras, ca să fim singuri şi odihniţi-vă puţin”. Căci era aşa de multă lume care venea şi pleca încât ei nu aveau timp nici să mănânce… (Mc 6,30-34)
Finalul fragmentului evanghelic al duminicii trecute ni-i prezenta pe cei doisprezece apostoli plecând în prima misiune încredinţată lor de Isus Cristos: Cei doisprezece au plecat, au predicat oamenilor că trebuie să se convertească, au scos mulţi diavoli, au uns pe mulţi bolnavi cu untdelemn şi i-au vindecat (Mc 6,13). În această duminică, Sfântul evanghelist Marcu ne relatează întoarcerea lor din misiune. Era firesc ca, odată întorşi, apostolii să încerce să îi povestească Învăţătorului experienţele pe care le-au avut, să facă, cu alte cuvinte, un „bilanţ” al activităţii lor. Acestui moment i-ar urma un altul, de odihnă. Atâta doar că odihna binemeritată este tulburată de sosirea mulţimii, fără îndoială aceea care a auzit predica ucenicilor. Traversarea lacului de către Isus şi de către ucenicii săi în căutarea unui loc singuratic, nu a reuşit să ţină mult timp la distanţă mulţimea „flămândă” de Evanghelie. Or, acest aflux al mulţimii va stârni în Isus o mare milă, pentru că erau ca nişte oi fără păstor.
Această ultimă remarcă a Sfântului Marcu ne reţine şi nouă atenţia. O mulţime flămândă de învăţătură şi de călăuzire este ignorată de responsabilii spirituali ai vremii şi aceasta pentru că ei nu sunt animaţi de Duhul lui Dumnezeu. Ferindu-ne de orice tip de comparaţie prea rapidă, nu am putea noi oare să reflectăm asupra responsabilităţii Bisericii în faţa unei lumi în căutare de noi valori spirituale? Nu ar fi oare mai potrivit să facem un rapid examen de conştiinţă asupra vieţii şi mărturiei noastre creştine în sânul societăţii în care trăim, societate din ce în ce mai marcată nu doar de criza economică, dar mai ales de criza de valori, valori ce ar trebui să stea la baza societății? Şi astăzi mulţimile aşteaptă să întâlnească adevăraţi martori care să le călăuzească într-o lume tot mai lipsită de repere spre valorile vieţii.
Pr. dr. Tarciziu Şerban
Calendarul săptămânii 21-28 iulie 2024
21 D DUMINICA XVI D.P.A.; Ss. Laurențiu din Brindisi; Marin, Teodot și Sedofa din Tomis, m.; Daniel, profet
22 L Sf. Maria Magdalena
23 M Sf. Brigita, clg., patr. Europei; Ezechiel
24 M Sf. Șarbel Makluf, pr. *; Cristina, fc. m.
25 J Sf. Iacob, ap.; Valentina, fc. m.; Cristofor, m.
26 V Ss. Ioachim și Ana, părinții Sf. Fc. Maria **; Bartolomea Capitanio, clg.
27 S Ss. Pantelimon, medic m.; Natalia și îns., m.
28 D DUMINICA XVII D.P.A.; Sf. Victor I, pp. m.
Gândul săptămânii
“Poate fi ceva mai groaznic decât să nu vrei ce vrea Dumnezeu?”
(Fericitul Vladimir Ghika)
Foaia liturgică este un instrument liturgic pus la dispoziție de Actualitatea Creștină, revista Arhidiecezei Romano-Catolice de București / www.actualitatea-crestina.ro