20 octombrie 2024 • DUMINICA A XXIX-A D.P.A. • Ss. Cornel, centurion; Maria Bertilla, clg.; Fer. Iacob Strepa, ep.
LECTURA I
Dacă îşi va da viaţa ca ispăşire, servitorul Domnului îşi va vedea urmaşii.
Citire din cartea profetului Isaia 53,10-11
Domnului i-a plăcut să-l zdrobească prin suferinţă; când sufletul şi-l va pune ca jertfă pentru vinovăţie, va vedea o descendenţă care-şi va lungi zilele şi dorinţa Domnului, prin mâna lui, va avea succes. Din truda sufletului său va vedea şi va fi satisfăcut în cunoaşterea lui; slujitorul meu cel drept îi va îndreptăţi pe mulţi şi va lua asupra sa păcatele lor.
Cuvântul Domnului
PSALMUL RESPONSORIAL
Ps 32(33),4-5.18-19.20 şi 22 (R.: 22)
R.: Fie, Doamne, mila ta asupra noastră, după cum şi noi am sperat în tine!
Drept este cuvântul Domnului
şi toate lucrările sale sunt vrednice de crezare.
El iubeşte dreptatea şi judecata;
pământul este plin de bunătatea Domnului. R.
Iată, ochii Domnului sunt îndreptaţi
spre cei care se tem de el,
spre cei care nădăjduiesc în mila lui,
ca să scape de la moarte sufletele lor
şi să-i hrănească în timp de foamete! R.
Sufletul nostru îl aşteaptă pe Domnul;
pentru că el este scutul şi apărătorul nostru.
Fie, Doamne, mila ta asupra noastră,
după cum şi noi am sperat în tine! R.
LECTURA A II-A
Să ne apropiem cu toată încrederea de tronul harului.
Citire din Scrisoarea către Evrei 4,14-16
Fraţilor, având, aşadar, un mare preot minunat, care a străbătut cerurile, pe Isus, Fiul lui Dumnezeu, să ţinem cu tărie mărturisirea credinţei! Căci nu avem un mare preot care să nu poată suferi împreună cu noi în slăbiciunile noastre, ci unul care a fost încercat în toate asemenea nouă, în afară de păcat. Aşadar, să ne apropiem cu toată încrederea de tronul harului, ca să primim îndurare şi să găsim ca ajutor harul său la timpul potrivit!
Cuvântul Domnului
ACLAMAŢIE LA EVANGHELIE
(Aleluia) Fiul Omului a venit ca să slujească şi să-şi dea viaţa ca răscumpărare pentru mulţi. (Aleluia)
EVANGHELIA
Fiul Omului a venit ca să slujească şi să-şi dea viaţa ca răscumpărare pentru mulţi.
Citire din Evanghelia Domnului nostru Isus Cristos după sfântul Marcu 10,35-45
În acel timp, Iacob şi Ioan, fiii lui Zebedeu, s-au apropiat de Isus şi i-au spus: “Învăţătorule, vrem să faci pentru noi ceea ce îţi cerem”. El le-a spus: “Ce vreţi să fac pentru voi?” Atunci ei i-au spus: “Fă-ne să stăm unul la dreapta şi altul la stânga ta în gloria ta!” Dar Isus le-a spus: “Nu ştiţi ce cereţi. Puteţi să beţi potirul pe care-l beau eu sau să vă botezaţi cu botezul cu care eu sunt botezat?” Ei i-au spus: “Putem”. Iar Isus le-a zis: “Potirul pe care-l beau eu îl veţi bea, iar cu botezul cu care sunt botezat eu veţi fi botezaţi. Însă a sta la dreapta sau la stânga mea nu eu trebuie să dau, ci este pentru cei cărora le-a fost pregătit”. Când au auzit, cei zece au fost cuprinşi de indignare faţă de Iacob şi Ioan. Chemându-i la sine, Isus le-a spus: “Voi ştiţi că cei care sunt consideraţi conducători ai popoarelor le domină şi cei mari dintre ei îşi fac simţită puterea asupra lor. Dar între voi să nu fie aşa! Dimpotrivă, cine vrea să devină mare între voi să fie sclavul vostru şi cine vrea să fie primul între voi să fie servitorul tuturor! Pentru că nici Fiul Omului n-a venit ca să fie slujit, ci ca să slujească şi să-şi dea viaţa ca răscumpărare pentru mulţi”.
Cuvântul Domnului
Comentariu la textele liturgice
Evanghelia acestei duminici ne relatează două episoade care se situează imediat după cel de-al treilea anunţ al Pătimirii (Mc 10,32-34). Isus se apropie de Ierusalim (Mc 10,32), iar ucenicii, care au auzit pentru a treia oară anunţul Pătimirii, se arată uimiţi şi incapabili să înţeleagă mesajul (Mc 10,32). Pentru a scoate în evidenţă neînţelegerea ucenicilor, Sfântul Marcu nu a ezitat să lege de acest eveniment o discuţie asupra măreţiei (vv. 41-45) şi o cerere adresată de fiii lui Zebedeu (vv. 35-40) corespondentă atitudinii lui Petru de la prima vestire a Pătimirii (Mc 8,32-33). Cu privire la cererea fiilor lui Zebedeu de a ocupa locurile de cinste de la dreapta şi de la stânga lui Cristos, trebuie subliniat faptul că în mintea lor ei îşi imaginează o instaurare a unui regat mesianic, fie el şi la sfârşitul timpurilor, sfârşit la care ne trimite expresia în mărirea ta şi care face referinţă deja la banchetul ceresc final. În răspunsul dat la o astfel de cerere, Isus reia imaginea banchetului ceresc din care privilegiază două rituri, cel al cupei şi cel al ritului de purificare, pe care le transformă în simboluri ale morţii sale: cupa devine potirul suferinţelor îndurate pentru mântuirea poporului (Is 51,17.22; Ier 25,15), în timp ce baia vizează purificarea suferinţei. Cât priveşte învăţătura care a urmat după anunţul Pătimirii, ea subliniază încă o dată că adevărata măreţie în Împărăţia lui Dumnezeu nu se află în putere, ci mai curând în slujire.
Din aceste două episoade vom reţine mai ales dificultatea cu care ucenicii se situează vizavi de realităţile Împărăţiei, dat fiind mai ales că ei au trăit destul de mult timp alături de Cristos. O explicaţie ar veni din aceea că criteriile folosite în mod obişnuit în lume pentru a evalua o reuşită sau un eşec al unei realizări şi pentru a recunoaşte adevărata măreţie, sunt inadecvate. Realităţile Împărăţiei lui Dumnezeu sunt radical diferite de cele ale lumii. Această situaţie ne obligă, ca şi pe ucenici, să facem o întoarcere frecventă asupra noastră înşine şi să confruntăm concepţiile noastre cu cele evanghelice. În acest sens ne-am putea întreba câte din valorile în care credem nu sunt străine spiritului lui Cristos. Să luăm un exemplu chiar din Evanghelia de astăzi: oare nu avem noi obiceiul să considerăm că suferinţele noastre ar putea constitui un „capital” pentru mântuirea noastră veşnică? Şi totuşi, Cristos ne reaminteşte cu putere că mântuirea este un dar gratuit al lui Dumnezeu.
Pr. dr. Tarciziu Şerban
Calendarul săptămânii 20-27 octombrie 2024
20 D DUMINICA A XXIX-A D.P.A.; Ss. Cornel, centurion; Maria Bertilla, clg.; Fer. Iacob Strepa, ep.
21 L Ss. Ursula și îns., m.; Celina; Ilarion, abate
22 M Sf. Ioan Paul al II-lea, pp. *
23 M Sf. Ioan din Capistrano, pr. *
24 J Sf. Anton M. Claret, ep. *
25 V Ss. Crisant și Daria, soți m.; Mina, ostaș m.
26 S Ss. Dumitru, m. *; Lucian și Marcian, m.
27 D DUMINICA A XXX-A D.P.A.; Sf. Evarist, pp. m.
Gândul săptămânii
“Nimic nu sărăceşte şi nu îmbogăţeşte mai mult decât timpul.”
(Fericitul Vladimir Ghika)
Foaia liturgică este un instrument liturgic pus la dispoziție de Actualitatea Creștină, revista Arhidiecezei Romano-Catolice de București / www.actualitatea-crestina.ro