2 iunie 2024 • DUMINICA A IX-A D.P.A. • Fericiții episcopi martiri greco-catolici români; Ss. Marcelin și Petru, m.
LECTURA I
Adu-ţi aminte că ai fost sclav în ţara Egiptului!
Citire din cartea Deuteronomului 5,12-15
Aşa spune Domnul: „Ţine ziua de sabat ca s-o sfinţeşti aşa cum ţi-a poruncit Domnul Dumnezeul tău! Şase zile să lucrezi şi să-ţi faci toate lucrările tale! Dar ziua a şaptea este ziua de odihnă închinată Domnului Dumnezeului tău. Să nu faci nicio lucrare nici tu, nici fiul tău, nici fiica ta, nici sclavul tău, nici sclava ta, nici boul tău, nici măgarul tău, nici animalele tale, nici străinul care este înăuntrul porţilor tale, ca să se odihnească slujitorul tău şi slujitoarea ta ca şi tine! Adu-ţi aminte că ai fost sclav în ţara Egiptului şi că Domnul Dumnezeul tău te-a scos de acolo cu mână puternică şi cu braţ întins! De aceea ţi-a poruncit Domnul Dumnezeul tău să ţii ziua de odihnă”.
Cuvântul Domnului
PSALMUL RESPONSORIAL
Ps 80(81),3-4.5-6ab.6c-8a.10-11 (R.: 2a)
R.: Strigaţi de bucurie către Dumnezeu, el este ajutorul nostru.
Începeţi cântarea, bateţi tamburina,
sunaţi din harpa cea plăcută şi din alăută!
Sunaţi din trâmbiţă la lună nouă şi la lună plină,
în ziua noastră de sărbătoare! R.
Aceasta este o hotărâre pentru Israel,
o judecată a Dumnezeului lui Iacob!
El a pus-o drept mărturie în Iosif
când a ieşit din ţara Egiptului. R.
Atunci am auzit un glas pe care nu-l cunoşteam:
„I-am descărcat povara de pe umeri
şi mâinile lui au pus coşul jos.
În strâmtorarea ta, ai strigat la mine şi eu te-am eliberat. R.
Să nu fie în mijlocul tău niciun alt dumnezeu,
să nu te închini niciunui dumnezeu străin!
Eu sunt Domnul Dumnezeul tău,
care te-am făcut să urci din ţara Egiptului;
deschide-ţi gura larg şi eu ţi-o voi umple!” R.
LECTURA A II-A
Pretutindeni purtăm în trupul nostru moartea lui Isus, ca să se arate şi viaţa lui Isus în trupul nostru.
Citire din Scrisoarea a doua a sfântului apostol Paul către Corinteni 4,6-11
Fraţilor, Dumnezeu, care a zis: „Să strălucească lumina din întuneric!”, el însuşi a strălucit în inimile noastre pentru luminarea cunoaşterii gloriei lui Dumnezeu pe faţa lui Isus Cristos. Dar noi avem această comoară în vase de lut pentru ca puterea imensă să fie de la Dumnezeu, şi nu de la noi. Suntem apăsaţi de necazuri din toate părţile, dar nu striviţi; suntem în cumpănă, dar nu disperaţi; persecutaţi, dar nu abandonaţi; doborâţi, dar nu ucişi. Pretutindeni purtăm în trupul nostru moartea lui Isus, ca să se arate şi viaţa lui Isus în trupul nostru. Căci noi care trăim suntem mereu daţi la moarte pentru Isus, pentru ca şi viaţa lui Isus să se arate în trupul nostru muritor.
Cuvântul Domnului
ACLAMAŢIE LA EVANGHELIE
cf. In 17,17ba
(Aleluia) Cuvântul tău, Doamne, este adevărul. Consacră-ne în adevăr! (Aleluia)
EVANGHELIA
Fiul Omului este stăpân şi al sâmbetei.
Citire din Evanghelia Domnului nostru Isus Cristos după sfântul Marcu 2,23-3,6
Într-o zi de sâmbătă, Isus trecea printre lanuri de grâu. Pe drum, discipolii săi au început să rupă spice. Atunci fariseii i-au spus: „Uite-i! De ce fac ce nu este permis în zi de sâmbătă?” Iar el le-a spus: „Nu aţi citit niciodată ce a făcut David când ducea lipsă şi i-a fost foame lui şi celor care erau cu el, cum a intrat în casa lui Dumnezeu pe vremea marelui preot Abiatar şi a mâncat pâinile punerii înainte care nu era permis să le mănânce decât preoţii, şi a dat şi celor care erau cu el?” Şi le-a spus: „Sâmbăta a fost făcută pentru om, şi nu omul pentru sâmbătă; pentru că Fiul Omului este stăpân şi al sâmbetei”. A intrat din nou în sinagogă. Acolo era un om care avea mâna paralizată. Şi îl urmăreau dacă îl va vindeca în zi de sâmbătă ca să-l poată acuza. El i-a spus omului cu mâna paralizată: „Ridică-te în mijloc!” Apoi le-a spus: „Este permis sâmbăta să faci bine sau să faci rău, să salvezi o viaţă sau să o pierzi?” Dar ei tăceau. Atunci, privindu-i cu mânie de jur împrejur, întristat din cauza împietririi inimii lor, i-a spus omului: „Întinde-ţi mâna!” El a întins-o şi mâna lui s-a vindecat. Atunci, fariseii, ieşind îndată, au ţinut sfat cu irodienii împotriva lui ca să-l dea la moarte.
Cuvântul Domnului
Comentariu la textele liturgice
Respectă ziua Domnului, ca să-ţi aminteşti că ai fost sclav; Domnul te-a scos din sclavie în chip minunat (I). Felul în care trebuie să respectăm ziua Domnului ni l-a arătat Isus, fiindcă pe chipul său a strălucit gloria lui Dumnezeu (II), adică iubirea, făcând bine oamenilor, fiindcă sâmbăta este pentru om şi nu omul pentru sâmbătă (III). Spiritul legii este iubirea; litera ucide, adică porunca zilei de odihnă este fără folos, dacă pe chipul creştinului nu străluceşte gloria lui Cristos, iubirea Tatălui, ca viaţa lui să se arate în trupurile noastre muritoare. Odihna este pentru a ne aminti de minunile lui Iahve de la Marea Roşie şi din pustiu… Munca trupească din ziua Domnului, făcută din iubire faţă de aproapele, este pentru a trăi viaţa lui Isus. Dar cel ce în ziua Domnului munceşte pentru sine, îşi aminteşte de sine; uită de minunile Domnului, nu mai trăieşte iubirea divină, îl dispreţuieşte pe Cristos, adică se sfătuieşte cu adepţii lui Irod şi caută să-l dea la moarte, îl condamnă la uitare, făcând ca pe chipurile oamenilor să nu mai strălucească gloria lui Dumnezeu. Litera ucide, iar Duhul dă viaţă. Porunca de a respecta Ziua Domnului nu face altceva decât să arate că iubirea, care este revărsată de Duhul Sfânt în inimile credincioşilor, deţine primatul, fiindcă o lege fără iubire duce la moarte, la ură, la dezbinare, la corupţie, la prăbuşirea societăţii. Mă iubeşte, spune Isus, acela care-mi păzeşte poruncile.
Fiul Omului este Domn al sâmbetei. Legea lui trebuie să stăpânească în inimile noastre, amintindu-ne de minunile lui Iahve şi făcând bine asemenea Fiului său în orice timp.
Dacă cercetăm Scripturile, vom constata că ziua a şaptea este ziua în care Dumnezeu a încetat opera creaţiei universului şi, prin urmare, odihna lui Dumnezeu din această zi înseamnă toată perioada de după creaţie; adică va dura până la sfârşitul lumii acesteia, când va crea o altă lume, o lume nouă. Moise n-a lăsat legea sabatului ca să urmăm exemplul lui Dumnezeu, să ne odihnim până la sfârşitul lumii, ci ziua a şaptea a săptămânii a numit-o sabat, adică odihnă, spre aducere aminte de tot ceea ce Dumnezeu a realizat din iubire faţă de omul pe care l-a creat după chipul şi asemănarea sa, ca el, fie că munceşte, fie că se odihneşte, toate să le facă spre slava Creatorului; şi aşa va intra în odihna lui.
Datorită muncii apostolice, mai ales a sfântului Paul, creştinii au ajuns să înţeleagă spiritul legii, nu numai din sabat, cât mai ales din ceea ce Isus a făcut şi a învăţat, iar fapta lui minunată, care întrece tot universul, este învierea sa din prima zi a săptămânii, adică duminica devine Dies Domini – Ziua Domnului -, şi în ea, ca să ne aducem aminte de tot adevărul, adică de iubirea care dă viaţă, şi că ni l-a trimis pe Duhul Sfânt tot în prima zi a săptămânii.
Este vrednic de laudă creştinul care în zi de duminică, după ce a participat la sfânta Liturghie, munceşte din iubire faţă de semeni: bătrâni, bolnavi, orfani, văduve, săraci etc. Numai acela care munceşte pentru sine, afară de caz de necesitate – incendii, inundaţii, cutremure, accidente grave etc. – dă dovadă de lăcomie după bunurile trecătoare, uitând de Dumnezeu.
Pr. Anton Dancă, VADE MECUM (Consideraţii, pilde şi exemple pentru solemnităţi şi duminici). ANUL B, Editura Presa Bună, Iași, 2005
Calendarul săptămânii 2-9 iunie 2024
2 D DUMINICA IX D.P.A.; Fericiții episcopi martiri greco-catolici români; Ss. Marcelin și Petru, m.
3 L Ss. Carol Lwanga și îns., m. **
4 M Ss. Zotic, Atal, Camasie și Filip de la Niculițel, m. **; Francisc Caracciolo, pr.
5 M Sf. Bonifaciu, ep. m. **
6 J Sf. Norbert, ep. *
7 V PREASFÂNTA INIMĂ A LUI ISUS; Sf. Robert, abate
8 S Inima Neprihănită a Mariei **; Sf. Medard, ep.
9 D DUMINICA X D.P.A.; Sf. Efrem, diacon înv.; Sf. Fc. Maria a Harurilor
Gândul săptămânii
“Nici un lucru care priveşte sufletul nu poate fi neînsemnat.”
(Fericitul Vladimir Ghika)
Foaia liturgică este un instrument liturgic pus la dispoziție de Actualitatea Creștină, revista Arhidiecezei Romano-Catolice de București / www.actualitatea-crestina.ro