13 octombrie 2024 • DUMINICA A XXVIII-A D.P.A. • Sf. Romeo, ep.; Fer. Gerard; Fer. Alexandrina

LECTURA I

Bogăţia am considerat-o nimic în comparaţie cu înţelepciunea.
Citire din cartea Înţelepciunii 7,7-11

M-am rugat şi mi-a fost dată priceperea, am invocat şi a venit la mine duhul înţelepciunii. Am preferat-o sceptrelor şi tronurilor şi bogăţia am considerat-o nimic în comparaţie cu ea. Nu am asemănat-o cu o piatră preţioasă, căci tot aurul, în văzul ei, este puţin nisip şi ca argila este considerat argintul înaintea ei. Am iubit-o mai mult decât sănătatea şi frumuseţea şi am preferat să o am în locul luminii, căci strălucirea care vine de la ea este fără apus. Au venit la mine toate cele bune împreună cu ea şi bogăţie fără măsură este în mâinile ei.

Cuvântul Domnului

PSALMUL RESPONSORIAL

Ps 89(90),12-13.14-15.16-17 (R.: 14)

R.: Satură-ne cu bunătatea ta, Doamne, ca să tresăltăm de bucurie!

Învaţă-ne să numărăm zilele noastre,
ca să dobândim înţelepciunea inimii!
Întoarce-te, Doamne; până când?
Ai milă de slujitorii tăi! R.

Satură-ne dis-de-dimineaţă cu bunătatea ta,
ca să tresăltăm de bucurie
şi să ne veselim în toate zilele vieţii noastre!
Umple-ne de veselie tot atâtea zile câte ne-ai umilit
şi tot atâţia ani câţi am văzut răul! R.

Fă ca slujitorii tăi să vadă lucrarea ta şi fiii lor, maiestatea ta.
Bunăvoinţa Domnului Dumnezeului nostru să fie asupra noastră!
Fă sigură pentru noi lucrarea mâinilor noastre!
Da, fă sigură lucrarea mâinilor noastre! R.

LECTURA A II-A

Cuvântul lui Dumnezeu pătrunde până la despărţitura sufletului.
Citire din Scrisoarea către Evrei 4,12-13

Fraţilor, cuvântul lui Dumnezeu este viu, plin de putere şi mai ascuţit decât orice sabie cu două tăişuri; el pătrunde până la despărţitura sufletului şi a duhului, a încheieturilor şi a măduvei şi judecă sentimentele şi gândurile inimii. Şi nu este nicio creatură ascunsă înaintea lui, ci toate sunt goale şi descoperite pentru ochii aceluia în faţa căruia vom da cont.

Cuvântul Domnului

ACLAMAŢIE LA EVANGHELIE

Mt 5,3
(Aleluia) Fericiţi cei săraci în duh, pentru că a lor este împărăţia cerurilor! (Aleluia)

EVANGHELIA

Vinde ceea ce ai, apoi vino şi urmează-mă!
Citire din Evanghelia Domnului nostru Isus Cristos după sfântul Marcu 10,17-30

În timp ce Isus pleca la drum, un om a venit în fugă şi, îngenunchind, l-a întrebat: “Învăţătorule bun, ce trebuie să fac ca să moştenesc viaţa veşnică?” Isus i-a zis: “De ce‑mi spui bun? Nimeni nu este bun, decât numai Dumnezeu. Cunoşti poruncile: «Să nu ucizi! Să nu comiţi adulter! Să nu furi! Să nu dai mărturie falsă! Să nu înşeli! Cinsteşte pe tatăl tău şi pe mama ta!»” Atunci el i-a zis: “Învăţătorule, toate acestea le-am păzit din tinereţea mea”. Isus, privindu-l fix, l-a îndrăgit şi i-a spus: “Un lucru îţi lipseşte: mergi, vinde ceea ce ai şi dă săracilor şi vei avea comoară în cer, apoi vino şi urmează-mă!” Întristat de acest cuvânt, el a plecat abătut, pentru că avea multe bogăţii. Atunci, privind în jur, Isus le-a spus discipolilor săi: “Cât de greu vor intra în împărăţia lui Dumnezeu cei care au bogăţii!” Discipolii se mirau de cuvintele lui. Dar Isus, luând din nou cuvântul, le-a zis: “Copii, cât de greu este să se intre în împărăţia lui Dumnezeu! Mai uşor este ca o cămilă să treacă prin urechea acului decât ca un bogat să intre în împărăţia lui Dumnezeu”. Iar ei erau peste măsură de uluiţi şi spuneau între ei: “Atunci, cine se poate mântui?” Privindu-i, Isus le-a spus: “Pentru oameni este imposibil, nu însă pentru Dumnezeu, căci pentru Dumnezeu toate sunt posibile”. Petru a început să-i spună: “Iată, noi am lăsat toate şi te-am urmat!” Isus i-a zis: “Adevăr vă spun că nu este nimeni care a lăsat casă sau fraţi sau surori, sau mamă sau tată sau copii, sau ogoare pentru mine şi pentru evanghelie şi să nu primească însutit acum, în timpul acesta, case, fraţi, surori, mame, copii şi ogoare, dar şi persecuţii, iar în veacul care va veni, viaţa veşnică”.

Cuvântul Domnului


Comentariu la textele liturgice

Chemarea omului bogat serveşte de introducere la o întreagă învăţătură a lui Isus cu privire la bogaţi şi la Împărăţia lui Dumnezeu. Aşa cum vocabularul o atestă, nu este vorba de sărăcie, ci de moştenire (v. 17), comoară (v. 21), bogăţii multe (v. 22), om bogat (v. 25) sau locurile dintâi (v. 31). Ce voieşte, însă, Isus să ne transmită prin învăţăturile cuprinse în această pagină?
Esenţialul scenei relatate ne prezintă o serie de dialoguri centrate pe modul în care se poate dobândi accesul în Împărăţia lui Dumnezeu. Mai precis, care sunt condiţiile de îndeplinit pentru a avea parte de viaţa veşnică. Aceste condiţii sunt dezvoltate în trei etape: 1. (într-un dialog al lui Isus cu un om bogat) împlinirea poruncilor lui Dumnezeu şi mai ales cea a iubirii; 2. (într‑un dialog al lui Isus cu ucenicii uimiţi) renunţarea necesară şi îmbrăţişarea mântuirii oferite de Dumnezeu; 3. (într-un dialog al lui Isus cu Petru, care a părăsit toate) renunţarea la toate pentru Isus, renunţare ce are o însutită răsplată. Concluzia acestui ansamblu e dată de versetul 31 (ce nu apare în fragmentul acestei duminici) care spune: mulţi dintre cei dintâi vor fi cei din urmă şi din cei din urmă vor fi cei dintâi. Câteva aspecte esenţiale merită să fie evidenţiate pentru a savura bogăţia acestei învăţături.
În prima scenă nu putem să nu remarcăm afecţiunea ce se naşte în Isus la vederea râvnei omului bogat în împlinirea poruncilor divine cu scopul de a moşteni viaţa veşnică. Unei astfel de râvne Isus îi răspunde cu o dragoste menită să dureze şi cu o chemare de a-l urma (chemare similară celei adresate ucenicilor). Din dialogul lor, însă, reieşea faptul că râvnei îi lipsea ceva important: să vândă tot ce are şi să dea săracilor înainte de a-L urma pe Isus. Or, în mijlocul unui noian de bunăvoinţă şi de eforturi mari pentru a se îmbogăţi spiritual, se afla o dramă adevărată: omul bogat se autositua în centrul propriului univers; considera că, bazându-se pe propriile puteri, va reuşi să-şi atingă scopul dorit.
În cea de-a doua scenă surprinzătoare este afirmaţia lui Isus conform căreia le este imposibilă intrarea în Împărăţia lui Dumnezeu celor care deţin bogăţii şi nu numai lor, ci tuturor. (În cazul nostru, bogăţia nu este decât un exemplu particular al unei legi mai generale.) La auzul unei astfel de afirmaţii, reacţia ucenicilor (şi a noastră) nu poate fi decât întrebarea spontană: Atunci cine se mai poate mântui? Într-adevăr, problema mântuirii, în felul în care şi-a imaginat-o omul bogat (putându-se obţine cu forţe proprii chiar dacă e necesar ceva efort), este situată de Isus pe un alt plan în care „operator” este singur Dumnezeu. El însă oferă cu generozitate mântuirea tuturor celor care se dovedesc capabili de a se detaşa (elibera) de robia bogăţiei, chiar şi atunci când posedă bogăţii multe.
În cea de-a treia scenă îl vedem pe Petru intervenind şi spunându-i lui Isus (cu multă satisfacţie): Iată, noi am părăsit toate şi te-am urmat… Răspunsul lui Isus este pozitiv subliniind mai ales răsplata însutită pe care o primesc ucenicii pentru bunurile părăsite, nu fără persecuţii, dar și viaţa veşnică. Printr-un astfel de răspuns, Isus Cristos subliniază faptul că viaţa în care Petru şi fiecare ucenic credincios intră nu este făcută doar din deposedări, ci dintr-o nouă calitate a posedării: sunt răsplătiţi însutit încă de pe acum.
Cu alte cuvinte, chiar dacă am face lucruri extraordinare şi am împărţi toate bogăţiile noastre, nu am putea intra în Împărăţie. Doar Dumnezeu ne poate face să intrăm în Ea. O dată în plus Isus ne lasă să înţelegem că Împărăţia lui Dumnezeu este un dar al lui Dumnezeu pe care noi trebuie să-l primim cu o inimă de copil.

Pr. dr. Tarciziu Şerban


Calendarul săptămânii 13-20 octombrie 2024

13 D DUMINICA A XXVIII-A D.P.A.; Sf. Romeo, ep.; Fer. Gerard; Fer. Alexandrina
14 L Ss. Parascheva de la Iași, fc. *; Calist I, pp. m. *
15 M Sf. Tereza din Avila, fc. înv. **
16 M Ss.Margareta Maria Alacoque, clg. *; Hedviga, clg. *; Longin, m.
17 J Ss. Ignațiu din Antiohia, ep. m. **; Osea, profet
18 V Sf. Luca, ev.
19 S Ss. Paul al Crucii, pr., patr. sec. ARCB **; Ioan de Brebeuf, pr., și îns., m. *; Ioel, profet
20 D DUMINICA A XXIX-A D.P.A.; Ss. Cornel, centurion; Maria Bertilla, clg.; Fer. Iacob Strepa, ep.


Gândul săptămânii

“Prezentul e numele căii care duce spre cer.”
(Fericitul Vladimir Ghika)


 


Foaia liturgică este un instrument liturgic pus la dispoziție de Actualitatea Creștină, revista Arhidiecezei Romano-Catolice de București / www.actualitatea-crestina.ro

Show Buttons
Hide Buttons