11 august 2024 • DUMINICA A XIX-A D.P.A. • Ss. Clara, fc.; Suzana, m.
LECTURA I
Cu puterea acelei hrane, a mers până la muntele lui Dumnezeu, Horeb.
Citire din cartea întâi a Regilor 19,4-8
În zilele acelea, Ilie a mers în pustiu cale de o zi; a ajuns şi a şezut sub un ienupăr. Atunci a cerut să moară zicând: “Ajunge acum, Doamne, ia-mi viaţa, pentru că nu sunt mai bun decât părinţii mei!” S-a întins şi a adormit sub ienupăr. Dar, iată, un înger l-a atins şi i-a spus: “Ridică-te şi mănâncă!” Atunci a văzut aproape de capul său o turtă coaptă pe pietre şi un urcior cu apă. A mâncat şi a băut; apoi s-a întins din nou. Dar îngerul Domnului s-a întors pentru a doua oară, l-a lovit şi i-a zis: “Ridică-te şi mănâncă, pentru că e lung pentru tine drumul!” El s-a sculat, a mâncat şi a băut; şi, cu puterea acelei hrane, a mers patruzeci de zile şi patruzeci de nopţi până la muntele lui Dumnezeu, Horeb.
Cuvântul Domnului
PSALMUL RESPONSORIAL
Ps 33(34),2-3.4-5.6-7.8-9 (R.: 9a)
R.: Gustaţi şi vedeţi cât de bun este Domnul!
Îl voi binecuvânta pe Domnul în orice timp,
lauda lui va fi fără încetare în gura mea.
Să se laude sufletul meu în Domnul!
Să audă cei umili şi să se bucure! R.
Preamăriţi-l pe Domnul împreună cu mine,
să înălţăm numele lui împreună!
L-am căutat pe Domnul şi el mi-a răspuns
şi m-a eliberat de orice teamă. R.
Priviţi la el şi veţi fi luminaţi
şi feţele voastre nu se vor acoperi de ruşine!
Acest sărac a strigat şi Domnul l-a ascultat
şi l-a scăpat din toate strâmtorările sale. R.
Îngerul Domnului veghează lângă cei ce se tem de el
şi-i scapă din primejdie.
Gustaţi şi vedeţi cât de bun este Domnul,
fericit omul care îşi caută în el refugiu! R.
LECTURA A II-A
Umblaţi în iubire după cum şi Cristos ne-a iubit pe noi!
Citire din Scrisoarea sfântului apostol Paul către Efeseni 4,30-5,2
Fraţilor, nu-l întristaţi pe Duhul cel Sfânt al lui Dumnezeu cu al cărui sigiliu aţi fost însemnaţi pentru ziua răscumpărării! Să fie îndepărtate dintre voi orice amărăciune, furie, mânie, răcnet, blasfemie şi orice răutate! Dimpotrivă, fiţi buni unii faţă de alţii, înţelegători, iertându-vă unii pe alţii, aşa cum şi Dumnezeu v-a iertat în Cristos! Aşadar, fiţi imitatorii lui Dumnezeu, ca nişte copii iubiţi, şi umblaţi în iubire după cum şi Cristos ne-a iubit pe noi şi s-a oferit lui Dumnezeu pentru noi ca ofrandă şi jertfă de bună mireasmă!
Cuvântul Domnului
ACLAMAŢIE LA EVANGHELIE
In 6,51ab
(Aleluia) Eu sunt pâinea cea vie care s-a coborât din cer, spune Domnul. Dacă mănâncă cineva din această pâine, va trăi în veci. (Aleluia)
EVANGHELIA
Eu sunt pâinea cea vie care s-a coborât din cer.
Citire din Evanghelia Domnului nostru Isus Cristos după sfântul Ioan 6,41-51
În acel timp, iudeii murmurau împotriva lui Isus, pentru că spusese: “Eu sunt pâinea care s-a coborât din cer”, şi spuneau: “Nu este oare acesta Isus, fiul lui Iosif, pe ai cărui tată şi mamă îi cunoaştem? Cum de spune acum: «M-am coborât din cer»?” Isus a răspuns şi le-a zis: “Nu mai murmuraţi între voi! Nimeni nu poate să vină la mine dacă nu-l atrage Tatăl care m-a trimis şi eu îl voi învia în ziua de pe urmă. Este scris în profeţi: «Şi toţi vor fi învăţaţi de Dumnezeu». Oricine a auzit şi a învăţat de la Tatăl vine la mine. Nu că l-a văzut cineva pe Tatăl, decât numai cel care este de la Dumnezeu: acesta l-a văzut pe Tatăl. Adevăr, adevăr vă spun: cine crede are viaţa veşnică. Eu sunt pâinea vieţii. Părinţii voştri au mâncat mană în pustiu şi au murit. Aceasta este pâinea care se coboară din cer, ca, dacă mănâncă cineva din ea, să nu moară. Eu sunt pâinea cea vie care s-a coborât din cer. Dacă mănâncă cineva din această pâine, va trăi în veci, iar pâinea pe care o voi da eu este trupul meu pentru viaţa lumii”.
Cuvântul Domnului
Comentariu la textele liturgice
Discursul despre pâinea vieţii pune în lumină profunzimea semnificaţiei minunii înmulţirii pâinilor. Înmulţind pâinile, Isus arăta că El oferă şi este hrana spirituală capabilă să satisfacă orice aspiraţie a umanităţii. Dar, pentru ca Isus să devină pâinea vieţii, se impune ca omul să-l accepte printr-o credinţă personală. Acest lucru îşi propune să evidenţieze fragmentul evanghelic al acestei a XIX-a duminici de peste an.
În deschidere, fragmentul ne prezintă reacţia interlocutorilor la afirmaţia lui Isus: Eu sunt pâinea coborâtă din cer. Reacţia constă într-un murmur [termenul utilizat este acelaşi care desemna în cartea Exodului neîncrederea şi reticenţa poporului evreu faţă de Dumnezeu şi faţă de Moise] venit din partea nu a întregii mulţimi, ci din partea iudeilor, opozanţii tradiţionali ai lui Isus din a patra Evanghelie. Ei se arată surprinşi de o astfel de afirmaţie de vreme ce au impresia că îl cunosc foarte bine atât pe El cât şi pe tatăl şi pe mama lui. Isus nu răspunde la obiecţia iudeilor, ci reia cu alte cuvinte ceea ce a afirmat deja în v. 37 şi anume că Nimeni nu poate să vină la mine dacă nu-l va atrage Tatăl, care m-a trimis. Altfel spus, pentru a vorbi despre Cristos şi a crede în El, trebuie să fii, în prealabil, atras de Tatăl. Această regulă, care nu cunoaşte nicio excepţie, pune în evidenţă faptul că în lucrarea mântuirii Dumnezeu Tatăl este cel care are iniţiativa şi care, fără a forţa pe nimeni, solicită din partea omului un răspuns liber. Cert este că în acest context Isus face o afirmaţie şi mai surprinzătoare atunci când prezintă relaţia sa cu Dumnezeu ca o relaţie Tată-Fiu, iar lucrarea pe care o înfăptuiește este o însărcinare ce provine de la Cel care, în Sfânta Scriptură, e singurul care dă mântuirea. Or, termenul final al acestei mântuiri este viaţa veşnică.
În final, Isus reia tema pâinii coborâte din cer din care cine va mânca va trăi în veci. Scopul acestei reluări tematice este acela de a face un pas în plus în revelaţie, şi anume că pâinea pe care o va da, pentru viaţa lumii, este însuşi trupul său. Această afirmaţie ne pregăteşte deja pentru ultima parte a discursului pe care o vom medita duminica viitoare, când Isus va vorbi în mod explicit despre Euharistie.
Din această parte a discursului putem reţine că: 1. A murmura împotriva lui Dumnezeu şi a Celui pe care El l-a trimis este tentaţia permanentă căreia nici oamenii de astăzi nu îi scapă. Modalităţile acestei tentaţii variază de-a lungul timpului dar, în esenţă, ea se referă la acceptarea sau respingerea lui Cristos şi a planului său de mântuire. 2. Primirea lui Cristos prin credinţă este exprimată în textul nostru prin metafora pâinii vieţii, metaforă care sugerează că Euharistia nu este unicul loc al întâlnirii cu Isus, izvorul vieţii. Lectura a doua a acestei duminici (Ef 4,30-5,2) ne sugerează o perspectivă nemetaforică a acestei întâlniri cu Cristos.
Pr. dr. Tarciziu Şerban
Calendarul săptămânii 11-18 august 2024
11 D DUMINICA A XIX-A D.P.A.; Ss. Clara, fc.; Suzana, m.
12 L Sf. Ioana Francisca de Chantal, clg. *
13 M Ss. Ponțian, pp. m. și Hipolit, pr. m. *; Ioan Berchmans, student
14 M Sf. Maximilian Maria Kolbe, pr. m. **
15 J ADORMIREA MAICII DOMNULUI; Ss. Tarciziu, m.; Iacint, pr.; Stanislau Kostka, clg.
16 V Ss. Ștefan, rege *; Rochus, pelerin *
17 S Ss. Miron, pr. m.; Eusebiu, pp.; Beatrix, clg.
18 D DUMINICA A XX-A D.P.A.; Fer. Paula Montaldi, fc.
Gândul săptămânii
“O singură ambiţie este legitimă: aceea de a fi mai buni.”
(Fericitul Vladimir Ghika)
Foaia liturgică este un instrument liturgic pus la dispoziție de Actualitatea Creștină, revista Arhidiecezei Romano-Catolice de București / www.actualitatea-crestina.ro