1 ianuarie 2025 • SF. FC. MARIA, NĂSCĂTOARE DE DUMNEZEU (ANUL NOU) • Fer. Maian, pr. m.

LECTURA I

Să pună numele meu peste fiii lui Israel şi eu îi voi binecuvânta!
Citire din cartea Numerilor 6,22-27

În zilele acelea, Domnul i-a zis lui Moise: “Spune-le lui Aaron şi fiilor lui: «Aşa să-i binecuvântaţi pe fiii lui Israel: ‹Domnul să te binecuvânteze şi să te păzească! Domnul să facă să strălucească faţa lui spre tine şi să se îndure de tine! Domnul să-şi înalţe faţa spre tine şi să-ţi dăruiască pacea!› Să pună numele meu peste fiii lui Israel şi eu îi voi binecuvânta!»”

Cuvântul Domnului

PSALMUL RESPONSORIAL

Ps 66(67),2-3.5.6 şi 8 (R.: 2a)

R.: Dumnezeu să fie milostiv cu noi şi să ne binecuvânteze!

Dumnezeu să aibă milă de noi şi să ne binecuvânteze;
să-şi îndrepte spre noi faţa senină,
ca să fie cunoscută pe pământ calea ta
şi mântuirea ta la toate popoarele! R.

Să se veselească şi să strige de bucurie popoarele,
pentru că judeci popoarele cu dreptate
şi călăuzeşti neamurile pe faţa pământului! R.

Să te laude popoarele, Dumnezeule,
toate popoarele să te laude!
Să ne binecuvânteze Dumnezeu
şi să se teamă de el toate marginile pământului! R.

LECTURA A II-A

Dumnezeu l-a trimis în lume pe Fiul său, născut din femeie.
Citire din Scrisoarea sfântului apostol Paul către Galateni 4,4-7

Fraţilor, când a venit împlinirea timpului, Dumnezeu l-a trimis în lume pe Fiul său, născut din femeie, născut sub Lege, ca să-i răscumpere pe cei care sunt sub Lege, ca să primim înfierea. Şi pentru că sunteţi fii, Dumnezeu l-a trimis pe Duhul Fiului său în inimile noastre, care strigă: “Abba, Tată!” Aşa încât nu mai eşti sclav, ci fiu; iar dacă eşti fiu, eşti şi moştenitor prin Dumnezeu.

Cuvântul Domnului

ACLAMAŢIE LA EVANGHELIE

Evr 1,1-2
(Aleluia) După ce în trecut a vorbit în multe rânduri şi în multe moduri părinţilor noştri prin profeţi, Dumnezeu, în aceste zile din urmă, ne-a vorbit nouă prin Fiul. (Aleluia)

EVANGHELIA

Păstorii au plecat şi i-au găsit pe Maria, pe Iosif şi copilul culcat în iesle.
Citire din Evanghelia Domnului nostru Isus Cristos după sfântul Luca 2,16-21

În acel timp, păstorii au plecat deci în grabă şi i-au găsit pe Maria, pe Iosif şi copilul culcat în iesle. După ce l-au văzut, au făcut cunoscut ceea ce le fusese spus despre acest copil. Toţi cei care auzeau se mirau de cele spuse lor de către păstori. Maria însă păstra toate aceste cuvinte, meditându-le în inima ei. Apoi păstorii s-au întors glorificându-l şi lăudându-l pe Dumnezeu pentru tot ce au auzit şi au văzut, după cum le-a fost spus. Când s-au împlinit cele opt zile pentru circumciderea lui, I s-a pus numele Isus, aşa cum a fost numit de înger mai înainte de a fi fost zămislit.

Cuvântul Domnului


Comentariu la textele liturgice

Deşi prima lectură este luată din Vechiul Testament, Cartea Numerelor, în care ni se arată cum este instruit Moise de Domnul ca să obţină binecuvântarea cu pace asupra fiilor lui Israel, Liturgia ne sugerează că această binecuvântare şi-a atins culmea în Fecioara Maria, care ni l-a dăruit pe însuşi Principele păcii, pe Isus, cum l-a numit îngerul înainte de a se fi zămislit în sânul mamei , ca să-i răscumpere pe cei care erau sub lege şi ca noi toţi să dobândim înfierea, adică să avem pace cu Creatorul şi să-i putem spune Abba-Tată prin Duhul Sfânt.
Prin Cristos toţi suntem fraţi şi, ca atare, aşa cum prin Duhul Sfânt îi spunem lui Dumnezeu Tată, Maria, fiind mama lui Dumnezeu, putem să ne adresăm şi ei cu dulcele nume de mamă. Din demnitatea ei de Mamă a lui Dumnezeu decurge datoria noastră de a o cunoaşte şi de a o iubi ca pe adevărata noastră mamă cerească.
Sfântul Alfons Maria de Liguori, vorbind despre maternitatea divină a Fecioarei Maria, afirmă: Pentru a înţelege înălţimea la care a fost ridicată Fecioara Maria, ar trebui să înţelegem mai întâi cât de sublimă este înălţimea şi măreţia lui Dumnezeu însuşi. Sfântul Bonaventura nu se teme să afirme: Calitatea de mamă a lui Dumnezeu este ultimul efort al atotputerniciei divine şi, de aceea, este o demnitate infinită, pentru că ea, în mod sigur, derivă din puterea lui Dumnezeu. Această demnitate o situează pe Fecioara Maria deasupra tuturor creaturilor umane şi angelice, este persoana umană cea mai apropiată de tronul lui Dumnezeu. Iată ce scrie în această privinţă Sfântul Francisc de Sales: Niciun serafim nu i-a putut spune Mântuitorului lumii: «Tu eşti fiul meu» şi, ca atare te iubesc; nici Mântuitorul nu a putut spune niciodată altcuiva decât maicii sale: «Tu eşti adevărata mea mamă», de aceea tu eşti cu totul a mea, pentru că tu eşti singura creatură căreia îi datorez naşterea mea temporală”. Citindu-l pe sfântul Toma de Villanova, sfântul Alfons Maria de Liguori îşi exprimă uimirea că sfinţii evanghelişti, care au fost atât de sârguincioşi în a consemna elogiile adresate lui Ioan Botezătorul, au fost atât de zgârciţi în a descrie valorile Fecioarei-Mame! Dar, continuând să-l citeze pe acelaşi autor, exclamă: Ce vrei mai mult despre ceea ce zic evangheliştii despre măreţia sfintei Fecioare? Îţi ajunge faptul că ei mărturisesc că Maria este mama lui Dumnezeu «din care s-a născut Isus». Cu aceste cuvinte ei au spus totul despre valorile ei.
Se povesteşte în viaţa Sfântului Francisc de Assisi că fratele Leon a avut o viziune, şi anume: se făcea că se găsea pe o câmpie vastă, unde îngerii au sunat din trâmbiţe şi s-a adunat o mulţime imensă de oameni. Două scări, una roşie şi una albă, se ridicau de pe pământ până la cer. La extremitatea superioară a scării roşii se afla Cristos într-o ţinută severă de judecător, iar jos stătea Sfântul Francisc, care îi invita pe fraţi să urce pe scară. Dar aceştia, după ce urcau câteva trepte, cădeau la pământ. Atunci, sfântul Francisc le-a spus fraţilor să urce pe scara albă, la capătul extrem de sus se afla sfânta Fecioară Maria într-o strălucire cerească. Astfel, fraţii, cu ajutorul Fecioarei Maria, au reuşit să urce la cer. Această viziune vrea să ne spună că mila şi bunătatea Fecioarei Maria ajută pe cei evlavioşi către dânsa să se mântuiască mai uşor.

Pr. Anton Dancă, VADEMECUM. (Consideraţii, pilde şi exemple pentru solemnităţi şi duminici), Anul C, Editura „Presa Bună”, Iași, 2005


Calendarul săptămânii 29 decembrie 2024 – 5 ianuarie 2025

29 D SFÂNTA FAMILIE: ISUS, MARIA ȘI IOSIF; Ss. Thomas Becket, ep. m.; David, rege
30 L Sf. Felix I, pp.
31 M Ss. Silvestru I, pp.; Melania; Ecaterina Labouré, fc.
1 M SF. FC. MARIA, NĂSCĂTOARE DE DUMNEZEU (ANUL NOU); Fer. Maian, pr. m.
2 J Ss. Vasile cel Mare și Grigore din Nazianz, ep. înv. **
3 V Psf. Nume al lui Isus *; Ss. Argeu, Narcis și Marcelin, frați, Claudion și îns., m. din Tomis *; Genoveva, fc.
4 S Sf. Angela din Foligno, văduvă
5 D DUMINICA II DUPĂ CRĂCIUN; Ss. Emiliana, fc.; Eduard Mărturisitorul, rege


Gândul săptămânii

“Cel care se despoaie pentru ceilalţi, se îmbracă cu Cristos.”
(Fericitul Vladimir Ghika)


 


Foaia liturgică este un instrument liturgic pus la dispoziție de Actualitatea Creștină, revista Arhidiecezei Romano-Catolice de București / www.actualitatea-crestina.ro

Show Buttons
Hide Buttons