După martiriul Sfântului Ștefan, „cursa” Cuvântului lui Dumnezeu pare să cunoască un timp de oprire, din cauza declanșării „unei mari persecuţii împotriva Bisericii din Ierusalim” (Fap 8,1), ceea ce duce la risipirea creștinilor.

În cartea Faptele Apostolilor, persecuția apare ca fiind starea permanentă a vieții ucenicilor, potrivit cu ceea ce a spus Isus: „m-au persecutat pe mine, vă vor persecuta şi pe voi” (In 15,20). Dar persecuția, în loc să stingă focul evanghelizării, îl alimentează și mai mult.

Am auzit ce a făcut diaconul Filip care începe să evanghelizeze orașele Samariei, și semnele de eliberare și de vindecare care însoțesc vestea Cuvântului sunt numeroase. Începând de atunci, Duhul Sfânt marchează o nouă etapă a călătoriei Evangheliei: îl împinge pe Filip să meargă în întâmpinarea unui străin cu inima deschisă către Dumnezeu. Filip se ridică și pleacă cu ardoare și, pe un drum pustiu și periculos, întâlnește un înalt funcționar al reginei Etiopiei, administratorul trezoreriei sale. Acest om, un eunuc, după ce a fost la Ierusalim pentru cult, este pe drumul de întoarcere în țara lui. Era un prozelit evreu din Etiopia. Așezat în carul său, citește din sulul profetului Isaia, mai exact al patrulea cânt al „Slujitorului Domnului”.

Filip se apropie de car și îl întreabă: „Înţelegi ce citeşti?” (Fap 8,30). Etiopianul răspunde: „Cum aş putea, dacă nimeni nu mă îndrumă?” (Fap 8,31). Acest om puternic recunoaște că are nevoie să fie îndrumat pentru a înțelege Cuvântul lui Dumnezeu. Avea toată puterea banului, dar știa că fără explicație nu putea înțelege, era umil.

Și acest dialog dintre Filip și etiopian ne face să reflectăm asupra faptului că nu este de ajuns să citim Scriptura, trebuie să-i înțelegem sensul. Cine este deci protagonistul a ceea ce citea etiopianul? Filip oferă cheia de lectură interlocutorului său: acest slujitor blând care suferă, care nu reacționează la rău prin rău este tocmai acest Cristos pe care Filip și toată Biserica îl anunță! Care cu Paștele ne-a răscumpărat pe toți. În cele din urmă, etiopianul îl recunoaște pe Cristos și cere botezul și mărturisește credința în Domnul Isus. Această relatare este frumoasă, dar cine l-a împins pe Filip să meargă în pustiu pentru a-l întâlni pe acest om? Cine l-a împins pe Filip să se apropie de car? Duhul Sfânt. Duhul Sfânt este protagonistul evanghelizării. A evangheliza înseamnă a te lăsa îndrumat de Duhul Sfânt.

După ce îl face pe etiopian să se întâlnească cu Cel Înviat – etiopianul îl întâlnește pe Isus înviat pentru că înțelege această profeție –, Filip dispare, Duhul îl ia și îl trimite să facă un alt lucru. Filip, plin de bucurie, s-a dus în altă parte să propovăduiască Evanghelia.

Fie ca Duhul Sfânt să facă din cei botezați bărbați și femei care să vestească Evanghelia pentru a-i atrage pe ceilalți nu la ei, ci la Cristos, care știu să facă loc acțiunii lui Dumnezeu, care știu să-i facă pe ceilalți liberi și responsabili în fața Domnului.

Duhul Sfânt să fie cel care ne împinge spre vestire, spre vestirea prin mărturie, prin martiriu sau prin cuvânt.

Iulia Cojocariu


Actualitatea creştină, nr. 10/2021, Anul XXXII, p. 23.

Show Buttons
Hide Buttons