Timpul pascal se apropie de sfârșit. Toată experiența trăită de la Miercurea Cenușii până la sărbătoarea Rusaliilor, trecând prin sărbătoarea Paștelui și prin cea a Înălțării, ne-a condus la o mai bună înțelegere a identității și a demnității noastre. Într-adevăr, identitatea de fii și fiice ale lui Dumnezeu este rodul prin excelență al iubirii lui Dumnezeu manifestate în creație și, după căderile noastre vinovate în păcat, în jertfa de sine a Fiului lui Dumnezeu care ne-a redat frumusețea și demnitatea pierdute. În plus, harul înnoirii pascale animat de lucrarea Duhului Sfânt ne-a redat locul pierdut din Familia Preasfintei Treimi. De acum înainte nu ne rămâne decât să ducem o viață nouă, având asigurarea lucrării întăritoare a Trupului și Sângelui lui Isus Cristos din Sfânta Euharistie și a Tainelor Sfinte care au țâșnit din Inima Lui Preasfântă.
E drept că încercările vieții nu l-au ocolit. Psalmistul mărturisește: Dușmanii sufletului meu mă împresoară cu furie. Acum, vin asupra mea, mă înconjoară, ochii lor mă ațintesc, ca să mă doboare la pământ… Autorul știe că poate apela la Dumnezeu în ziua încercării pentru că se știe un om drept și fidel față de Cel care judecă toate în adevăr și dreptate. De aceea psalmistul îi cere: Ascultă, Doamne, dreptatea mea…; pleacă-ți urechea la rugăciunea mea, de pe buze care nu au înșelăciune. Arată-ți bunătatea ta cea mare, tu, care cu dreapta ta îi scapi de dușmani pe cei care se încred în tine. Așadar, așteptând cu încredere intervenția lui Dumnezeu, autorul îl asigură: eu, în dreptate, voi vedea fața ta, când mă voi scula mă voi sătura de chipul tău.
Cu alte cuvinte, lăsându-se călăuzit în viață de cuvintele gurii Domnului, psalmistul se simte un om nou, un fiu al lui Dumnezeu.
Pr. Tarciziu Șerban
Actualitatea creştină, nr. 6/2022, Anul XXXIII, p. 24.