Întâlnirea Mondială a Familiilor și Bucuria iubirii

Chiar și familiile care nu vor putea participa la Întâlnirea Mondială de la Dublin, din august, pot întâmpina acest eveniment și se pot pregăti dinainte pentru el, nu numai prin rugăciune, în propriile parohii sau acasă. Aflați din acest articol cum o pot face!

În drumul vostru familial, voi împărtășiți atâtea momente frumoase: mesele, odihna, munca în casă, distracția, rugăciunea, călătoriile și pelerinajele, acțiunile de solidaritate… Totuși, dacă lipsește iubirea lipsește bucuria, iar iubirea autentică ne-o dăruiește Isus: ne oferă Cuvântul său, care luminează drumul nostru; ne dă pâinea vieții, care susține truda zilnică a drumului nostru. (Papa Francisc)

Întâlnirea Mondială a Familiilor este un eveniment care are loc o dată la trei ani și a fost inițiat de Sfântul Ioan Paul al II-lea, în 1994. Ultima Întâlnire, cea de-a VIII, a avut loc în Philadelphia, în 2015.

Între 21 și 26 august va avea loc în capitala Irlandei a IX-a Întâlnire Mondială a Familiilor. Însuși Papa Francisc va fi prezent pe 25 și 26 august la Dublin cu acest prilej. În scrisoarea de convocare a Întâlnirii  Mondiale a Familiilor, Sfântul Părinte a cerut în mod explicit ca această Întâlnire să poată fi o ocazie de reflecţie cu familiile şi pentru familii, tema aleasă fiind Evanghelia familiei – bucurie a lumii.

Organizatorii din Irlanda au lansat deja un program bogat de pregătire, care se găsește pe site-urile www.amoris.ie și www.worldmeeting2018.ie și care poate fi folosit de parohiile din întreaga lume. Acest program conține, pe lângă altele, și Șase Sesiuni de Conversație în Parohii, prin care familiile, și nu numai, sunt invitate să reflecteze asupra documentului Papei Francisc, Amoris laetitia (Bucuria iubirii) și să exploreze mesaje cheie din această exortație apostolică într-un mod accesibil și practic. Programul alcătuit din aceste Șase Sesiuni poate fi parcurs cu ușurință nu numai la nivel parohial, deoarece aceste sesiuni pot constitui un subiect de conversație, de comunicare deschisă pentru fiecare familie în parte. Acest program pornește de la experiența de iubire a oamenilor și de la speranțele și temerile lor în fața căsătoriei și familiei, iar vestea bună este că el a fost tradus deja și la noi, fiind disponibil acum și în limba română și putând fi accesat de noi toți on-line pe site-ul www.bisericacatolica.ro.

În cadrul fiecărei sesiuni de conversație, participanții sunt invitați să ia practic parte la o reflecție care se vrea a fi cât mai interactivă. Pornind de la o anumită temă, aceștia sunt ajutați să analizeze și să vorbească despre propria experiență a vieții de familie, dar și să ofere comentarii vizavi de ceea ce a scris Papa Francisc în Amoris laetitia (Bucuria iubirii). Cele șase teme propuse pentru dezbatere sunt: 1. Viața de familie astăzi; 2. Familia în viziunea creștină; 3. Planul lui Dumnezeu pentru iubire; 4. Maturizarea iubirii în viața de căsătorie; 5. Milostivirea lui Dumnezeu – nimeni nu este exclus; 6. O Evanghelie a Speranței pentru familiile noastre.

Fiecare sesiune are o structură și un format simple de urmat. Pe lângă comentariile și materialele video realizate pe marginea anumitor paragrafe din Amoris laetitia, fiecare sesiune conține și o Introducere, iar la final, un Rezumat extrem de util. Pentru discuții ne sunt oferite totodată întrebări clare și profunde.

Primele două sesiuni ale programului abordează realitatea vieții de familie în lumea de astăzi. Ele prezintă modul în care Papa Francisc recunoaște dorința răspândită pentru o iubire de durată, dar și provocarea pe care el ne-o adresează nouă, celor care formăm Biserica, de a împărtăși neîncetat și tot mai eficient Vestea cea Bună a Evangheliei Familiei, o Evanghelie care ancorează și susține această dorință. Sunt amintite în cadrul acestor două sesiuni și provocările la care este supusă stabilitatea familiei din cauza mentalității consumiste, precum și rolul fundamental pe care iubirea lui Dumnezeu îl are în cadrul învățăturii creștine despre permanența iubirii în căsătorie și deschiderea ei față de darul vieții. O concluzie clară a acestor prime două sesiuni este că „atât timp cât oamenii își doresc o relație de iubire pecetluită printr-un angajament pe viață, viziunea Bisericii despre căsătorie va continua să fie relevantă.”

Sesiunile a treia și a patra sunt despre modul în care este trăită iubirea în familie și modul în care copiii sunt primiți, îngrijiți și educați. Pornind de la viziunea Sfântului Paul despre iubire din 1 Corinteni 13,4-7, aceste sesiuni vorbesc despre planul lui Dumnezeu pentru iubire, despre vocația familiei și despre caracteristicile definitorii ale unei iubiri autentice și rodnice.

În a cincea sesiune, programul prezintă modul în care Papa Francisc înțelege fragilitatea umană în raport cu viața de familie, importanța de a veni în întâmpinarea tuturor indiferent de circumstanțele în care se află și locul primordial pe care îl ocupă milostivirea lui Dumnezeu în felul în care abordăm această fragilitate. Această sesiune face referire în același timp și la rolul discernământului în modurile concrete prin care arătăm milă celorlalți.

În ultima sesiune, programul schițează o spiritualitate a speranței în ceea ce privește iubirea și căsătoria. Sesiunea a șasea oferă participanților posibilitatea de a asculta mărturia unor cupluri mai în vârstă și sfatul pe care îl dau acestea cuplurilor mai tinere. La finalul acestei sesiuni, și implicit al acestui program, ne sunt oferite sfaturile practice ale Papei Francisc adresate familiilor pentru ca acestea să poată deveni comunități în care bucuria să fie trăită în ciuda tuturor slăbiciunilor și obstacolelor. Unul din aceste sfaturi este de a găsi mereu timp pentru rugăciunea în familie, măcar câteva clipe în fiecare zi. Luând în serios acest sfat, de ce să nu începem chiar de azi să recităm împreună cu cei din familiile noastre rugăciunea oficială pentru Întâlnirea Mondială a Familiilor din acest an? Astfel vom putea fi aproape și de toate acele familii din întreaga lume care se pregătesc, așa cum pot, pentru acest eveniment.

Monica Râpeanu


Actualitatea creştină, nr. 6/2018, Anul XXIX, pag. 8-9.

Show Buttons
Hide Buttons