Între 19 martie şi 8 decembrie 2021 se vor suprapune două inițiative pastorale anunțate de Papa Francisc: Familia Amoris Laetitia și Anul dedicat Sfântului Iosif. Sunt accentuate astfel bucuria vieţii de familie și paternitatea.

La data de 27 decembrie 2020, în solemnitatea Sfintei Familii de la Nazaret, Papa Francisc anunţa deschiderea unui an pastoral intitulat Familia Amoris Laetitia. Acesta va începe în solemnitatea Sfântului Iosif, la data de 19 martie, dată la care se aniversează 5 ani de la promulgarea exortaţiei apostolice Amoris Laetitia, iar încheierea sa va fi la data de 26 iunie 2022. Cele 15 luni dedicate familiei vor culmina cu cea de-a zecea Întâlnire Mondială a Familiilor, ce se va desfășura în iunie 2022 la Roma. Totodată, la data de 8 decembrie 2020, în solemnitatea Neprihănitei Zămisliri, Sfântul Părinte semna scrisoarea Patris Corde prin care anunţa un an dedicat Sfântului Iosif, în amintirea celor 150 de ani de când a fost declarat patron al Bisericii universale.

Iată de ce anul dedicat familiei îşi propune cinci mari obiective. Primul este de a face cunoscut documentul Amoris Laetitia, având în vedere că Evanghelia familiei este bucuria care umple inima şi viaţa întreagă (cf. AL, nr. 200). Al doilea este de a vesti că darul sacramentului Căsătoriei are puterea de a transforma iubirea umană.  Al treilea este de a ajuta familia să devină protagonistă a pastoraţiei familiale. În acest sens se cere „un efort de evanghelizare şi de catehizare care pleacă din sânul familiei (cf. AL, nr. 203) deoarece acolo unde se experimentează ucenicia vieţii de credinţă se deschid porţile unei vieţi misionare. Al patrulea obiectiv este de a-i ajuta pe tineri să înţeleagă cât de importantă este formarea la dăruirea dezinteresată de sine şi la trăirea iubirii în adevăr, iar al cincilea este de a lărgi privirea şi sfera acţiunii pastorale încât realitatea transversală a familiei să-i cuprindă pe toţi: soţi, copii, tineri, vârstnici, situaţii familiale fragile.

Patris Corde în traducere înseamnă Cu inimă de tată. În aceste vremuri, Biserica doreşte să se comporte odată în plus cu o inimă de mamă care iubeşte fără a pune condiţii şi le cere păstorilor să aibă o inimă de tată care ocroteşte fără prejudecăţi. Sfânta Fecioară Maria şi Sfântul Iosif sunt modele de sfinţenie. De la Maica Domnului învățăm tăcerea, discreţia, gingăşia, iar de la Sfântul Iosif, „omul drept”, învăţăm ascultarea, jertfa, responsabilitatea, hărnicia.

„Vremea pandemiei a scos la lumină şi mai mult rolul familiei ca biserică domestică şi importanţa legăturilor comunitare dintre familii care fac din Biserică o familie de familii.

Pr. Fabian Măriuţ


Actualitatea creştină, nr. 1/2021, Anul XXXII, p. 22.

Show Buttons
Hide Buttons