Cei mai mulți am auzit de Dumnezeu încă de când eram copii. Ne-au vorbit mai întâi părinții ori bunicii, apoi am auzit vorbindu-se despre El la biserică și la școală. Ulterior, am aflat că Dumnezeu a devenit temă de studiu a multor științe predate în universități. Despre El s-au dat definiții, s-au scris și continuă să se scrie cărți și tratate, iar cel care face efortul să le citească ajunge să se încânte de ceea ce află, și totuși nu putem spune vreodată că ne-am lămurit pe deplin ce este Dumnezeu, cine este și mai ales ce loc ocupă El în viață noastră. Trebuie să ajungi să faci experiența întâlnirii cu Dumnezeu și să începi să simți cine este El și să-i descoperi lucrarea dătătoare de viață.

Există multe mărturii scrise ale persoanelor care au făcut experiența întâlnirii cu Dumnezeu. În multe situații, știind cine au fost unele din aceste persoane și văzând din mărturia lor ce schimbare s-a petrecut în viețile lor, simți imediat gustul autenticului. În acest sens, ar fi suficient să ne gândim la mărturia Sfântului Paul din Gal 1,13-16 sau la cea a lui André Frossard din Dumnezeu există, eu L-am întâlnit.

În cartea Psalmilor există o mărturie deosebit de senină făcută de cineva care a făcut experiența întâlnirii cu Dumnezeu și cu lucrarea lui dătătoare de viață atât din scrierile Sfintei Scripturi, cât și din cele religioase de la Templu și din intervenția Lui salvatoare din momentele grele ale existenței sale. Autorul își începe mărturia printr-o exclamație de bucurie și de recunoștință: Binecuvântează, suflete al meu, pe Domnul și tot ce este în mine să laude numele său cel sfânt… și nu uita nicicând de binefacerile sale. El îți iartă toate păcatele și te vindecă de orice boală. El îți scapă viața din adânc și te încununează cu îndurare și iubire; el îți satură cu bunătăți bătrânețea și te face să întinerești iarăși ca vulturul. Domnul face dreptate tuturor celor care suferă nedreptateaEl a făcut cunoscute lui Moise căile sale și faptele sale minunate fiilor lui Israel… iar mila Domnului rămâne fără încetare peste cel care se teme de el și dreptatea lui peste copiii copiilor lor, peste cei care păzesc legământul său și își aduc aminte de poruncile lui, ca să le împlinească (Ps 103).

Pr. Tarciziu Șerban


Actualitatea creştină, nr. 9/2021, Anul XXXII, p. 24.

Show Buttons
Hide Buttons