Festivalul Familiilor, Croke Park, Dublin, 25 august 2018

WMOF, Dublin 2018

Între 21 și 26 august, Irlanda a găzduit a IX-a Întâlnire Mondială a Familiilor (World Meeting of Families) și s-a bucurat de vizita Papei Francisc făcută cu această ocazie.

Momentele cheie ale Întâlnirii Mondiale a Familiilor din Irlanda au fost: Deschiderea Oficială la nivel național de pe 21 august; Congresul Pastoral desfășurat între 22-24 august la RDS, Dublin; Festivalul Familiilor ținut sâmbătă, 25 august, pe stadionul Croke Park din Dublin; Vizita la Sanctuarul din Knock, Sanctuarul Marian al Irlandei; Liturghia de închidere a Întâlnirii Mondiale a Familiilor celebrată duminică, 26 august, în Phoenix Park (Dublin).

În seara zilei de 21 august, de-a lungul întregii „insule de smarald”, la toate bisericile din cele 26 de dieceze, au răsunat clopotele anunțând deschiderea oficială a Întâlnirii și chemând credincioșii la rugăciunea de seară. Înainte de această deschidere, Icoana oficială a Întâlnirii călătorise deja timp de un an prin diecezele și parohiile Irlandei parcurgând peste 37.000 de kilometri și ajungând chiar și la Roma pentru a fi sfințită de către Papa Francisc.

A doua zi, pe 22 august, a început Congresul Pastoral în cadrul căruia, timp de trei zile, au fost abordate numeroase teme ce țin de viața de familie și de provocările cu care se confruntă familiile astăzi. Una dintre cele mai populare conferințe la care au participat peste 3000 de persoane a fost cea ținută de Episcopul Robert Barron din Statele Unite, care devine tot mai cunoscut și la noi datorită extraordinarelor resurse (și din spațiul on-line – https://www.wordonfire.org/) create pentru a fi folosite în Noua Evanghelizare. Tot în cadrul Congresului Pastoral a fost lansat oficial de către Cardinalul Schönborn și un nou catehism pentru copii: Youcat for Kids.

Sâmbătă, pe 25 august, Papa Francisc a aterizat într-o Irlandă foarte diferită de cea pe care o vizitase Papa Ioan Paul al II-lea cu aproape patru decenii în urmă. În 1979, divorțul și avortul erau ilegale. Astăzi, Irlanda, care a fost cunoscută timp de secole ca fiind „țara sfinților și a învățaților” sau „tărâmul misionarilor”, a devenit și ea un teritoriu acaparat rapid de secularism și de corectitudinea politică, legalizând divorțul, fiind prima țară care a votat prin referendum în favoarea căsătoriei între persoane de același sex și care, tot prin referendum, a hotărât să elimine din constituție dreptul egal la viață al mamei și al copilului, deschizând astfel calea pentru avortul la cerere. Biserica Catolică din Irlanda e astăzi destul de fragilă pentru că s-a confruntat și încă se confruntă cu criza provocată de scandalul abuzurilor sexuale (și nu numai) comise de unii dintre membrii ei. Încă din prima zi a vizitei sale în Irlanda, Papa Francisc a denunțat aceste abuzuri atât de dureroase, a cerut iertare în numele întregii Biserici și s-a rugat pentru victime și familiile lor atât în mesajul adresat celor 45.000 de pelerini care l-au întâmpinat a doua zi la Sanctuarul Marian din Knock, cât și la Liturghia de închidere din Phoenix Park. A avut chiar și o întâlnire în particular cu câteva din victimele abuzurilor. Această întâlnire l-a mișcat profund, așa cum au făcut-o de altfel și mărturiile publice ale celor cinci familii, reprezentând cele cinci continente, care au avut șansa de a i se adresa direct în cadrul Festivalului Familiilor și care au vorbit pe scurt despre viața de familie pe care o trăiesc, inspirându-i pe cei 80.000 de participanți adunați în Croke Park pentru a celebra familia. Festivalul a fost o ocazie unică pentru toți de a sărbători, prin muzică și dans, bucuria imensă de a fi reuniți sub semnul credinței ca o mare familie a familiilor și de a trăi experiența universalității Bisericii. Pe scena Festivalului a cântat și marele tenor, Andrea Bocelli, un catolic devotat, care nu se sfiește niciodată să vorbească despre importanța credinței în general, dar în special în viața proprie.

Papa Francisc a mers și la Catedrala din Dublin dedicată Sfintei Fecioare unde a fost așteptat de 400 de cupluri de toate vârstele (logodnici, proaspăt căsătoriți și căsătoriți de ani buni). Și aici Papa Francisc a avut parte de o experiență de neuitat, aceea de a fi în mijlocul atâtor familii (multe din ele foarte tinere) cu copii mici în brațe, care și-au făcut cunoscută prezența și prin plânsete pe care Papa Francisc le-a numit „cea mai frumoasă muzică” și care l-au făcut să vorbească și de această dată, așa cum a făcut-o de-a lungul întregii vizite în Irlanda, despre darul sacru al vieții, despre faptul că fiecare copil este un dar și că acești copii reprezintă speranța și viitorul. Pentru cuplurile prezente în catedrală a avut câteva sfaturi practice despre cum poate fi transmisă credința copiilor și tinerilor, subliniind valoarea exemplului personal și a înțelepciunii bunicilor. Papa a împărtășit cu toți și o amintire de când avea numai cinci ani și și-a surprins părinții sărutându-se. I-a îndemnat pe soți să-și arate iubirea, să fie tandri unul cu celălalt și să-și ceară unul altuia iertare chiar și de față cu copiii pentru că numai așa învață copiii cu adevărat ce sunt iubirea, tandrețea și iertarea. „Lumea noastră are nevoie de o revoluție a iubirii, care să înceapă cu voi, cu familiile voastre”, le-a spus Papa.

Delegația română la Dublin a fost însoțită de PS Cornel Damian, responsabil cu pastorația familiei la nivelul Conferinței Episcopale Catolice Române.

Ar fi extraordinar dacă și la noi, în comunitățile locale, ar putea fi sădit și împărtășit același entuziasm trăit de familii la marile întâlniri mondiale cu Papa.


Înainte de a sosi în Irlanda, Papa Francisc a trimis un mesaj video pe care l-a transmis poporului irlandez și tuturor familiilor din lume. Mesajul papei a fost difuzat pe 21 august, cu ocazia deschiderii oficiale a Întâlnirii Mondiale a Familiilor de la Dublin. Prin acest mesaj, Sfântul Părinte și-a exprimat speranța ca această Întâlnire „să fie izvor de reînnoită încurajare pentru familiile din orice parte a lumii, mai ales pentru cele care vor fi prezente la Dublin. Să ne amintească locul esențial al familiei în viața societății și în edificarea unui viitor mai bun pentru tineri. Tinerii sunt viitorul! Este foarte important a-i pregăti pe tineri pentru viitor, a-i pregăti astăzi, în prezent, dar cu rădăcinile în trecut: tinerii și bunicii. Este foarte important!”


WMOF 2018 în cifre

  • 116 țări reprezentate
  • 5 limbi oficiale (incluzând Gaeilge/irlandeza)
  • 7.000 de voluntari
  • 37.000 de participanți la Congresul Pastoral (RDS, Dublin)
  • 15.000 de participanți din străinătate
  • 6.000 de tineri sub 18 ani prezenți la Congresul Pastoral
  • 82.500 de bilete rezervate pentru Festivalul Familiilor ținut sâmbătă, pe 25 august
  • aproape 2.000 de artiști prezenți la Festivalul Familiilor
  • 45.000 de bilete rezervate (în numai 4 ore) pentru vizita Papei Francisc la Sanctuarul din Knock
  • 500.000 de bilete rezervate pentru Liturghia de închidere a WMOF din Phoenix Park (primele 300.000 au fost rezervate în numai 24 de ore)
  • aproape 300 de invitați (de pe toate cele 5 continente) au ținut conferințe/prelegeri (cel mai mare grup fiind format din cupluri)
  • o expoziție cu peste 200 de standuri
  • un cor format din 3.000 de oameni

Monica Râpeanu


Actualitatea creştină, nr. 9/2018, Anul XXIX, p. 8-10.

Show Buttons
Hide Buttons