Congresul Euharistic Internațional s-a desfășurat la Budapesta între 5 și 12 septembrie, având ca temă un citat din Ps 87: „Toate izvoarele mele sunt în tine”. La acest congres au participat ÎPS Aurel Percă, Arhiepiscop Mitropolit de București, precum și credincioși din România, respectiv 32 de credincioși din comunitățile maghiare și române din Parohia Sfânta Maria a Harurilor (Bărăția), împreună cu Pr. paroh Cristinel Țâmpu, alături de Pr. Ciprian Andrei, paroh al bisericii Sfântul Anton din București, Pr. Emil Moraru, prodecan al Facultății de Teologie Romano-Catolică din București și Pr. Eugen Blaj, responsabil al Operelor Misionare Pontificale din România.

Cel de-al 52-lea Congres Euharistic Internațional a fost inaugurat pe 5 septembrie la Budapesta, în Piața Eroilor. Au fost prezenți pelerini veniți din aproximativ 84 de țări. Congresul Euharistic Internațional este una dintre cele mai mari adunări ale comunității catolice, care se organizează o dată la patru ani. Congresul trebuia să se țină inițial anul trecut în septembrie, dar din cauza pandemiei organizatorii l-au amânat.

În anul 1938, Ungaria a organizat pentru prima dată un Congres Euharistic Internațional, congres la care a participat, de exemplu, Fericitul Vladimir Ghika, acesta fiind și membru al Comitetului director al Congreselor Euharistice Internaționale.

Ungaria a organizat acum pentru a doua oară după 83 de ani acest eveniment mondial, a cărui ceremonie de deschidere a fost și Liturghia de deschidere pentru școlile catolice din Arhidieceza de Esztergom și de Budapesta, și în cadrul căreia 1.200 de tineri s-au împărtășit pentru prima dată.

Ceremonia de deschidere de o jumătate de oră s-a intitulat „Ungaria, țara Fecioarei Maria”. În spectacolul care a prezentat tradițiile populare creștine din bazinul Carpaților, 300 de dansatori folclorici și artiști tradiționali au ilustrat relația particulară între rădăcinile populare ungare și religia creștină, ca și rădăcinile vechi de mii de ani.

Cardinalul Péter Erdő, Primatul Ungariei, în discursul său de bun venit a mulțumit Providenței divine pentru că a dat posibilitatea de a organiza congresul. A mulțumit organizatorilor, societății maghiare și Comitetului Pontifical pentru Congresele Euharistice. În alocuțiunea sa, Péter Erdő a evocat esența acestui eveniment de o săptămână: „Cristos este cu noi în Euharistie. El nu abandonează Biserica, popoarele, umanitatea. Toată forța noastră și speranța noastră provin de la El. Euharistia este izvorul din care se hrănește viața noastră creștină, misiunea noastră.”

Liturghia de deschidere l-a avut drept celebrant principal pe Cardinalul Angelo Bagnasco, Arhiepiscop emerit de Genova, fost președinte al Conferinței Episcopale Italiene și președinte al Consiliului Conferințelor Episcopale din Europa.

În omilia sa, a declarat că „vocea noastră este slabă”, dar ea rezonează cu vocile secolelor, iar sângele martirilor o face vie. „Cu Liturghia de astăzi, declarăm că în ciuda tuturor slăbiciunilor noastre și a păcatelor noastre, lumina lui Cristos strălucește în Biserică.” Cardinalul i-a salutat pe cei 1.200 de tineri care urmau să primească pentru prima dată Sfânta Împărtășanie și i-a încurajat spunându-le că au găsit în Isus un prieten care nu îi va trăda niciodată. De asemenea, celebrantul principal s-a adresat și studenților din școlile catolice, subliniind că tinerii pot să studieze într-un ambient care nu hrănește prejudecățile cu privire la religie și creștinism. S-a mai adresat și clerului, care este răspândit în lumea întreagă, ducând cu ei cuvintele lui Isus, Bunul Păstor. Le-a adresat mulțumiri preoților care sunt „mesageri ai iubirii lui Dumnezeu, profeți ai Duhului într-o lume materialistă, moștenitori ai unei Tradiții vii și mesageri ai viitorului într-o lume pierdută”.

Cardinalul s-a adresat în încheiere comunității care își îndreaptă privirea și orizontul către Preasfânta Euharistie și Inima lui Isus.

Programul congresului a inclus în fiecare zi, pe lângă Sfânta Liturghie, rugăciunea de dimineață, mărturii și cateheze și concerte de muzică. În ziua a patra, miercuri, au avut loc Liturghii în diferite biserici pentru diferite grupuri etnice, comunitatea românească având ocazia să se reunească în jurul Arhiepiscopului Aurel Percă în biserica Sfânta Ana din Budapesta.

În ziua a șaptea, sâmbătă, a avut loc o Liturghie și o procesiune euharistică cu lumânări. Sfânta Liturghie s-a celebrat în piața principală din fața clădirii Parlamentului maghiar, iar în cadrul omiliei, Cardinalul Péter Erdö a declarat că lumea are „nevoie arzătoare” de mărturia unui creștinism unit. De asemenea, a subliniat modul în care Euharistia îi unește pe credincioși în spațiu și timp. „Ceea ce am trăit în această seară s-a întâmplat pentru că strămoșii noștri, strămoșii noștri de acolo, din Ierusalim, erau împreună cu Isus din Nazaret”, a spus cardinalul. „Iar El, în ultima seară, înainte de a fi luat captiv, osândit și răstignit, a luat masa împreună cu ucenicii Săi. A luat pâinea și a zis: «Luați și mâncați. Acesta este trupul Meu.»”

„Iar ucenicii au simțit că s-a întâmplat ceva inexplicabil. Ceva deasupra la ce suntem noi. Ceva ce trebuia repetat din nou și din nou, pentru ca acest eveniment să fie prezent printre noi, acest eveniment singular irepetabil, care radia putere. Trupul Învățătorului a fost străpuns, Sângele Său a fost vărsat, dar a treia zi a înviat din morți”, a spus el. „De aceea ard lumânările, de aceea aceste cuvinte sunt rostite din nou și din nou în case, în biserici strălucitoare, în închisori, în lagăre de muncă, în șoaptă și cu glas tare. Pentru aceasta suntem noi, preoții. De aceea, după această Sfântă Liturghie, vom porni în procesiune la lumina lumânărilor, cu Preasfântul Sacrament, pentru a vesti cetății și lumii minunea prezenței lui Isus și pentru a cere binecuvântarea Sa asupra noastră, a tuturor.”

Tot sâmbătă, seara de la ora 20 a avut loc evenimentul intitulat Seara Tinerilor, desfășurat pe stadionul László Papp din Budapesta. În program au fost concerte de muzică creștină și mărturii.

Ultima zi a congresului s-a încheiat cu Liturghia la care a prezidat Papa Francisc, care apoi a rostit rugăciunea „Îngerul Domnului”. Cu această ocazie a mulțumit poporului maghiar și tuturor celor implicați în buna desfășurare a vizitei.

„Euharistie înseamnă «aducere de mulțumire» și la sfârșitul acestei celebrări, care încheie Congresul Euharistic și vizita mea la Budapesta, aș vrea să aduc mulțumire din inimă. Mulțumire marii familii creștine ungare, pe care doresc să o îmbrățișez în riturile sale, în istoria sa, în surorile și frații catolici și de alte confesiuni, toți în drum spre unitatea deplină. În această privință, îl salut din inimă pe Patriarhul Bartolomeu, frate care ne onorează cu prezența sa. Mulțumire, îndeosebi, iubiților mei frați episcopi, preoților, călugărilor și călugărițelor, și vouă tuturor, iubiți credincioși! O mulțumire mare celor care s-au străduit mult pentru realizarea Congresului Euharistic și a acestei zile.

Reînnoind recunoștința față de autoritățile civile și religioase care m-au primit, aș vrea să spun köszönöm [mulțumesc]: îți mulțumesc ție, popor din Ungaria. Imnul care a însoțit congresul ți se adresează astfel: «Timp de o mie de ani crucea a fost coloana mântuirii tale, și acum semnul lui Cristos să fie pentru tine promisiunea unui viitor mai bun.» Asta vă urez, crucea să fie puntea voastră între trecut și viitor! Sentimentul religios este limfa acestei națiuni, atât de alipită de rădăcinile sale. Însă crucea, plantată în teren, în afară de a ne invita să ne înrădăcinăm bine, înalță și extinde brațele sale față de toți: îndeamnă să menținem trainice rădăcinile, dar fără închideri; să luăm din izvoare, deschizându-ne față de însetații din timpul nostru. Urarea mea este să fiți așa: întemeiați și deschiși, înrădăcinați și respectuoși. Isten éltessen! [Felicitări!] «Crucea misiunii» este simbolul acestui congres: să vă facă să vestiți cu viața Evanghelia eliberatoare a duioșiei nemărginite a lui Dumnezeu față de fiecare. În foametea de iubire de astăzi este hrana pe care o așteaptă omul.

În sfârșit, ne rugăm Angelus, în ziua în care venerăm preasfântul nume al Mariei. În vechime, din respect, voi, ungurii, nu rosteați numele Mariei, ci o numeați cu același titlu onorific folosit pentru regină. «Fericita Regină, vechea voastră patroană» să vă însoțească și să vă binecuvânteze! Binecuvântarea mea, din acest mare oraș, vrea să ajungă la toți, îndeosebi la copii și la tineri, la bătrâni și la bolnavi, la săraci și la cei excluși. Cu voi și pentru voi spun: Isten, áldd meg a magyart! [Dumnezeu să îi binecuvânteze pe unguri!]”


Actualitatea creştină, nr. 10/2021, Anul XXXII, p. 28-31.

Show Buttons
Hide Buttons