400 de ani de la înființarea Congregației De Propaganda Fide (Roma, 1622)
200 de ani de la fondarea Operei pentru Răspândirea Credinței (Lyon, 1822)
Îmbătați de bucuria prematură a ieșirii din pandemia de Covid-19 și speriați de furia războiului din Ucraina, am uitat să celebrăm două jubilee de prim rang pentru istoria catolicilor din România.
Pe 22 iunie 2022 s-au împlinit 400 de ani de la înființarea Congregației De Propaganda Fide (Congregația pentru Răspândirea Credinței / Propaganda), dicasteriu vatican creat pentru a coordona activitatea misionară şi a-i scoate pe misionarii catolici de sub tutela puterilor coloniale ale vremii, Spania şi Portugalia.
Ca prim rod al activității sale, la 25 aprilie 1623 Propaganda a înființat Misiunea Franciscanilor Conventuali din Moldova și a dat-o în grija călugărilor de la Constantinopol. Anul următor a fost întemeiată Custodia Ordinului Fraților Minori a Bulgariei şi Valahiei. Timp de trei secole, Propaganda a coordonat activitatea catolicilor din Valahia şi Moldova, trimiţând misionari (franciscani, pasioniști, redemptoriști etc.), combătând abuzurile, organizând viaţa bisericească. Prin acest dicasteriu s-a menținut contactul Bisericii nu numai cu misionarii catolici, dar şi cu autorităţile civile din Valahia și Moldova şi cu ierarhia Bisericii Ortodoxe. Papa Paul al VI-lea a schimbat numele Propagandei în Congregaţia pentru Evanghelizarea Popoarelor (Congregatio pro Gentium Evangelizatione).
La numai cinci ani de la înființarea Propagandei, în 1627, a luat naștere Colegiul Pontifical al Propagandei (astăzi Universitatea Pontificală Urbaniana), pepinieră pentru viitorii misionari și pentru preoții din țările de misiune. Printre figurile ilustre ale acestui colegiu se află Petru Maior, Gheorghe Șincai, Iuliu Hossu etc. De asemenea, Fericitul Anton Durcovici împreună cu o întreagă pleiadă de preoți romano-catolici și-au desăvârșit formarea teologică la acest colegiu din Cetatea Eternă.
Corespondența misionarilor din Țările Române cu Propaganda s-a constituit într-un impresionant fond documentar care furnizează date importante pentru istoria neamului românesc. Acest fond a fost studiat de bursieri români la Roma precum George Călinescu, Dumitru Găzdaru, Francisc Pall, Dănuț Doboș etc.
La 4 iunie 1822, la Lyon, în Franța, a fost fondată Opera pentru Răspândirea Credinței prin grija fericitei Pauline Jaricot (1799-1862; beatificată la 22 mai 2022). În activitatea sa, nu de puține ori Opera și-a îndreptat atenția generoasă către nevoile creștinilor din România.
În anul 1922, jubileele Propagandei și Operei au fost celebrate cu mare solemnitate în Arhidieceza Romano-Catolică de București. Arhiepiscopul Raymund Netzhammer a adresat atunci clerului și credincioșilor o scrisoare circulară invitându-i la o reînnoire a credinței, la rugăciune, la dobândirea unui adevărat spirit misionar și la generozitate materială, pentru folosul misiunilor. Tot atunci s-a cerut instituirea pe teritoriul Arhidiecezei de București a celor două secțiuni ale Operei pentru Răspândirea Credinței, respectiv pentru adulți (Societatea pentru Răspândirea Credinței) și pentru copii (Sfânta Copilărie a lui Isus), a căror activitate a fost reactivată în ultimii ani, după hiatusul din anii grei ai comunismului.
Mons. Ieronim IACOB
Actualitatea creştină, nr. 8/2022, Anul XXXIII, p. 33.