„Când te rogi, este mai bine să ai o inimă fără cuvinte decât cuvinte fără inimă” (M. Gandhi)

La 21 ianuarie anul trecut, în duminica dedicată Cuvântului lui Dumnezeu, Papa Francisc a proclamat oficial Anul de rugăciune, un an pentru a pregăti bine Jubileul din 2025. În acest fel, Sfântul Părinte vrea să ne invite să redescoperim importanța rugăciunii, definită ca „respirația credinței, expresia ei cea mai proprie. Ca un strigăt tăcut care vine din inima celor care cred și se încredințează lui Dumnezeu” (Audiența din 6 mai 2020).

În urmă cu doi ani de la intervenția din 21 ianuarie 2023, Suveranul Pontif a adresat o scrisoare pro-prefectului Dicasterului pentru Evanghelizare, în care spunea: „Începând de acum, mă bucur să mă gândesc că anul care precedă evenimentul jubiliar, anul 2024, poate fi dedicat unei mari «simfonii» de rugăciune. În primul rând, pentru a recupera dorința de a fi în prezența Domnului, de a-l asculta și de a-l adora.

Rugăciunea, în plus, pentru a-i mulțumi lui Dumnezeu pentru numeroasele daruri ale iubirii sale pentru noi și pentru a lăuda lucrarea sa în creație, care ne angajează pe toți la respect și la o acțiune concretă și responsabilă pentru ocrotirea ei.

Rugăciunea ca voce «a unei singure inimi și a unui singur suflet» (cf. Faptele Apostolilor 4,32), care se traduce în solidaritate și în împărțirea pâinii zilnice.

Rugăciunea care permite fiecărui bărbat și fiecărei femei din această lume să se adreseze unicului Dumnezeu, pentru a-i exprima ceea ce este ascuns în taina inimii.

Rugăciunea ca o cale spre sfințenie, care îl conduce pe om să trăiască contemplația chiar și în mijlocul acțiunii.

Pe scurt, un an intens de rugăciune, în care inimile să se deschidă pentru a primi abundența harului, făcând din «Tatăl nostru», rugăciunea pe care Isus ne-a învățat-o, programul de viață al fiecăruia dintre discipolii săi” (Scrisoarea din 11 februarie 2022).

De aceea, vă invit să deveniți promotori ai rugăciunii în acest an de pregătire și în anul Jubileului 2025, pentru că multe alte suflete sunt însetate de Dumnezeu și, în adâncul inimilor lor, este aceeași cerere pe care apostolii au adresat-o lui Cristos: „Doamne, învățați-ne să ne rugăm!” (Lc 11,1).

 Apostolii i-au adresat-o direct lui Isus; oamenii din timpul nostru, chiar dacă nu pare așa, ne-o adresează nouă, episcopilor, preoților, credincioșilor! Fiecare dintre noi, așadar, să ne facem partea noastră și, în acest an de pregătire pentru Jubileu, să ajutăm mult mai multe suflete să se apropie de rugăciune. Cu toții, preoți sau laici – bunici, părinți, tineri și copii – să ne înrolăm în această campanie de rugăciune mai ales prin adorația euharistică.

Invitație la rugăciune prin adorația continuă

În acest scop am luat inițiativa de a promova pe tot parcursul anului 2024, începând cu luna iunie și continuând în anul Jubileului 2025, în toate parohiile Arhidiecezei, „adorația continuă” (pe toată durata zilei), alternativ în toate parohiile, astfel încât în fiecare zi (cu excepția zilelor de duminică și sărbătoare) să știm că o parohie se află în rugăciune pentru nevoile Bisericii universale și ale Bisericii locale.

În fiecare zi Isus din tabernacole dorește să ne vorbească; depinde de noi să ascultăm cuvântul său de adevăr și de viață și să ajutăm atâția alți frați și surori să facă același lucru, pentru ca viața lumii să fie plină de pace și de bucurie.

Prin adorația euharistică, Isus atinge sufletul fiecărei ființe umane și lucrează în inima lumii. Fiind un mijloc universal împotriva răului care afectează umanitatea, adorația este atragerea iubirii lui Dumnezeu chiar de la izvorul ei.

Sfântul Părinte Ioan Paul al II-lea a spus odată că tot răul din lume ar putea fi învins prin puterea imensă a adorației euharistice perpetue sau continue. Una dintre primele sale inițiative, după tentativa de asasinat din 1981, a fost aceea de a institui adorația continuă zilnică în Bazilica Sfântul Petru.

Toate comunitățile parohiale, religioase, ale asociațiilor, care au aderat la adorația perpetuă sau continuă nu contenesc să amintească de cea mai mare Comoară ascunsă în Sfântul Sacrament: mulți preoți mărturisesc că, de îndată ce au instituit adorația perpetuă (continuă) în parohiile lor, criminalitatea a început să scadă. Satana este alungat din fiecare loc unde Cristos în Sfântul Sacrament este adorat în mod constant. Există convingerea că Isus în Sfânta Euharistie este Domnul care alungă demonii și lucrează cu o putere și o eficacitate infinit mai mari decât toate forțele de securitate de pe pământ.

O mărturie deosebită avem din partea Sfintei Tereza de Calcutta (Maica Tereza) care a încurajat adorația. Trebuie precizat că în toate comunitățile de surori ale Misionarelor Carității se face zilnic adorația continuă. Maca Tereza spunea că „adorația perpetuă este cel mai frumos dar pe care îl poate face Domnul. Oamenii sunt flămânzi de Dumnezeu. Privind la Sfântul Sacrament, știm cât de mult ne iubește Dumnezeu. Mă voi ruga ca Dumnezeu să binecuvânteze lucrarea Domnului, astfel încât cât mai mulți oameni să împărtășească această bucurie de a-l adora pe Cristos…”.  Maica Tereza a mărturisit în repetate rânduri despre puterea minunată a adorației: „Dacă doriți să aveți noi vocații în comunitățile voastre, promovați adorația zilnică. De când Misionarii Iubirii au făcut acest lucru, numărul vocațiilor s-a dublat.”

Dragi cititori ai revistei Actualitatea creștină,

Să trăim acest an 2024 ca pe un an de pregătire spirituală pentru Jubileu, un an în care trebuie să redescoperim valoarea rugăciunii, a rugăciunii în viața noastră de zi cu zi, favorizând relația cu Domnul, către care ne întoarcem așa cum au făcut-o ucenicii când i-au spus: „Învață-ne să ne rugăm” (Lc 11,1). Isus, Fiul lui Dumnezeu, adevăratul învățător al rugăciunii, cu recitarea rugăciunii Tatăl nostru, ne învață să punem rugăciunea în centrul anunțului de speranță pe care Jubileul 2025 vrea să-l facă să răsune pretutindeni.

Dragi prieteni, să ne rugăm „cu mâinile goale” – cum îi plăcea să spună Sfintei Tereza de Lisieux – cu deplină încredere și cu speranța fermă că vom simți mereu că suntem în cele mai bune mâini, mâinile lui Dumnezeu Tatăl.

Cu binecuvântarea noastră arhierească, 

Aurel Percă

Arhiepiscop Mitropolit de București


Editorial – Actualitatea creştină, nr. 6/2024, Anul XXXV, p. 3-4.

Show Buttons
Hide Buttons