La Catedrala Sfântul Iosif din București a fost dezvelită și binecuvântată o placă comemorativă în cinstea vizitei Papei Francisc în România, în anul 2019, vizită desfășurată în orașele București, Iași, Șumuleu Ciuc, Blaj. Pe fațada catedralei există o altă placă comemorativă în cinstea vizitei Papei Ioan Paul al II-lea în România în 1999.

Pe 20 septembrie, la Catedrala Sfântul Iosif din București, ÎPS Aurel Percă, Arhiepiscop Mitropolit de București, a dezvelit și a binecuvântat o placă comemorativă în amintirea vizitei apostolice în România a Papei Francisc (31 mai – 2 iunie 2019). La ceremonie au participat Nunțiul Apostolic în România, Mons. Miguel Maury Buendía, ÎPS Ioan Robu, Arhiepiscop Mitropolit emerit de București, PS Cornel Damian, Episcop auxiliar de București, și PS Mihai Frățilă, Episcop greco-catolic de București.

Placa comemorativă este realizată de sculptorul Dumitru Popescu și include un medalion ce îl reprezintă pe Papa Francisc acordând binecuvântarea apostolică României. O altă placă comemorativă similară, amplasată simetric, amintește vizita Sfântului Papă Ioan Paul al II-lea în România, în perioada 7-9 mai 1999. Ambii pontifi au trecut pragul Catedralei Sf. Iosif. Papa Francisc a prezidat Sfânta Liturghie în Catedrala Sfântul Iosif în prima zi a vizitei sale în România, pe 31 mai 2019, iar Papa Ioan Paul al II-lea a participat la Sfânta Liturghie greco-catolică celebrată în Catedrala Sfântul Iosif vineri, 8 mai 1999.

ÎPS Aurel Percă a spus, printre altele, în cuvântul său de introducere: „Am dezvelit și am binecuvântat placa comemorativă care amintește de vizita Sfântului Părinte Papa Francisc în România, anul trecut în perioada 31 mai – 2 iunie, și în special aici în Catedrală. Ne-am rugat ca Dumnezeu să reverse binecuvântarea sa asupra Sfântului Părinte și asupra tuturor celor care, trecând prin fața acestei imagini, să simtă mai departe prezența Sfântului Părinte care, prin gestul său, continuă să binecuvânteze pe fiecare trecător în parte prin fața acestei Catedrale.

Acest eveniment are loc cu ocazia împlinirii a 145 de ani de când s-a pus piatra de temeliei a acestei Catedrale, chiar în duminica în care se celebrează și 561 de ani de atestare documentară a Bucureștiului. Ne rugăm așadar astăzi și pentru Sfântul Părinte Papa și pentru București și pentru fiecare din cei care au venit aici. Să-l lăudăm pe Domnul.”

La finalul celebrării euharistice, Nunțiul Apostolic, E.S. Mons. Miguel Maury Buendía, i-a informat pe credincioși că le vor fi distribuite mici ilustrații pe care Sfântul Părinte Papa Francisc i le trimisese cu câteva zile înainte, arătând că nu uită România și nici memorabila vizită apostolică de anul trecut, care i-a atins inima, precum gestul bunicii ilustrat în mica imagine, care vorbește elocvent despre importanța relației dintre tineri și bătrâni, una dintre temele recurente ale pontificatului său.

Micile ilustrații au fost concepute chiar de Papa, ce a făcut și să fie tipărite, iar acum le distribuie celor ce îl vizitează la Roma în aceste zile. Cele trimise la Nunțiatura Apostolică din București vor fi transmise, de asemenea, în țară și către numeroase comunități ale diasporei românești din Europa, ca amintire a vizitei istorice și ca o amintire a mesajului Papei Francisc. Micile imagini conțin, pe o parte, fotografia color a unei bunici românce pe care Papa a văzut-o cu o față zâmbitoare prezentându-i nepotul de câteva luni, iar pe cealaltă parte textul cu cuvintele pe care Sfântul Părinte le-a improvizat câteva minute mai târziu, mărturisind că a fost emoționat să o vadă, în cadrul întâlnirii mariane cu familiile și tinerii, desfășurate la Iași la 1 iunie 2019.

ÎPS Aurel Percă a adresat mulțumiri Sfântului Părinte Papa care „se gândește la noi”, remarcând că „în toată lumea va circula această imagine frumoasă, care devine un simbol al legăturilor dintre generații. Ne rugăm ca Sf. Părinte să se bucure de sănătate și să ne poarte mereu în gândul său. Și noi promitem că ne vom aminti mereu de el și de prezența sa aici, la București, dar mai ales de învățăturile deosebite pe care ni le-a împărtășit cu acea ocazie”.

„În sinteză, așa cum anunța motoul călătoriei, am îndemnat «să mergem împreună». Și bucuria mea a fost că am putut face asta nu de departe, sau de sus, ci mergând eu însumi în mijlocul poporului român, ca pelerin în țara sa. Diferitele întâlniri au evidențiat valoarea și exigența de a merge împreună fie între creștini, pe planul credinței și al carității, fie între cetățeni, pe planul angajării civile.” (Papa Francisc, Audiența generală de miercuri, 5 iunie 2019)


Actualitatea creştină, nr. 10/2020, Anul XXXI, p. 8-9.

Show Buttons
Hide Buttons