Duminică, 17 octombrie, la ora 10.30, în Arhidieceza de București s-a deschis prima etapă a parcursului sinodal dedicat sinodalității Bisericii, cerut de Papa Francisc: ascultarea și consultarea Bisericilor locale, etapă care se va încheia în aprilie 2022. Parcursul sinodal de 3 ani intitulat „Pentru o Biserică sinodală: comuniune, participare și misiune” va culmina cu Sinodul Episcopilor ce se va desfășura la Roma în octombrie 2023, cu participarea episcopilor din întreaga lume catolică.
Deschiderea parcursului sinodal în Arhidieceza de București a fost marcată printr-o Sfântă Liturghie solemnă în Catedrala Sfântul Iosif, prezidată de ÎPS Aurel Percă, Arhiepiscop Mitropolit de București.
Papa Francisc a deschis în mod solemn parcursul sinodal la nivelul întregii Biserici, sâmbătă, 9 octombrie 2021, printr-un moment de reflecţie pentru începutul parcursului sinodal, în care subliniază semnificația acestui drum: „Sinodul nu este un parlament, Sinodul nu este o investigaţie cu privire la opinii; Sinodul este un moment eclezial, iar protagonistul Sinodului este Duhul Sfânt. Dacă nu există Duhul Sfânt, nu va exista Sinod. […] Sinodul ne oferă oportunitatea de a deveni Biserică a ascultării: de a ne lua o pauză de la ritmurile noastre, de a opri neliniştile noastre pastorale pentru a ne opri ca să ascultăm.”
Pentru a marca începutul parcursului sinodal în Arhidieceza de București, ÎPS Aurel Percă, Arhiepiscop Mitropolit de București, a adresat un mesaj pastoral, mesaj citit în biserici cu ocazia deschiderii parcursului sinodal și pe care îl redăm în continuare:
„Dragi confrați preoți,
Dragi persoane consacrate,
Iubit popor al lui Dumnezeu din Arhidieceza de București,
Sfântul Părinte Francisc a convocat un Sinod special pentru Biserica Catolică, cu titlul: «Pentru o Biserică sinodală: comuniune, participare și misiune», dorind să ajute întregul popor al lui Dumnezeu să reflecteze și să discute despre stilul de viață bisericească și despre modul de a trăi și de a fi Biserică în zilele noastre.
Duminică 10 octombrie, Sfântul Părinte Papa Francisc a deschis solemn la Vatican acest Sinod, care va avea punctul de sosire și încheiere în luna octombrie 2023.
La cererea Papei, în această duminică, 17 octombrie a.c., fiecare dieceză este chemată să deschidă la nivel local acest proces sinodal printr-o Liturghie solemnă în catedrale, cu participarea reprezentanților comunităților parohiale, a asociațiilor ecleziale, a preoților și a institutelor de viață consacrată.
Răspundem și noi acestei chemări, cei din Arhidieceza de București, cu o celebrare solemnă în Catedrala Sfântul Iosif, la orele 10.30, și vă invit pe toți, oriunde vă aflați, să vă uniți în rugăciune pentru ca acest «mers împreună» (sinod) să aducă roadele așteptate pentru Biserica mileniului al III-lea.
Arhidieceza noastră trebuie să simtă această alegere și invitație a Papei ca pe o ocazie specială de a trăi într-un mod real confruntarea nu numai cu realitățile noastre pastorale din comunitățile noastre parohiale, dar și cu frații și surorile care trăiesc în afara Bisericii sau îndepărtați total de ea.
Procesul sinodal se va desfășura în trei faze, caracterizate de ascultare, discernământ și consultare.
Prima fază este cea la nivelul Bisericilor locale (arhidieceze și dieceze) și se va desfășura în perioada octombrie 2021 – aprilie 2022.
Această etapă ne privește pe toți și este cea mai angajantă, deoarece se caracterizează prin consultarea și ascultarea întregii Arhidieceze: a preoților, a persoanelor consacrate, a credincioșilor laici, a membrilor asociațiilor și organismelor pastorale; de remarcat faptul că Papa Francisc ne cere să-i ascultăm și pe cei care trăiesc mai departe de Biserică sau se simt excluși din Biserică.
În această etapă diecezană vor avea loc mai multe întâlniri la nivel parohial, decanal, la nivelul asociațiilor și al organismelor de participare; în cadrul acestor întâlniri, toți vor putea să exprime și să comunice cum văd ei numeroasele provocări lansate de Sfântul Părinte Papa pentru acest sinod. Procesul sinodal nu va fi asemenea unor «ședințe», ci va avea în centru rugăciunea și adorația, pentru a asculta ce spune Duhul Sfânt Bisericii în zilele noastre. Metodele de consultare vor fi prezentate pe parcurs, pentru a putea ajunge la cât mai mulți oameni. Consultarea în fiecare dieceză se va încheia cu o întâlnire presinodală, care va aduna împreună roadele acestui parcurs, iar acestea se vor centraliza la nivelul Conferinței Episcopilor din țara noastră (în sesiunea Conferinței care va avea loc în primele zile ale lunii aprilie 2022).
Faza a doua este cea continentală, în perioada septembrie 2022 – martie 2023, care va centraliza concluziile tuturor Conferințelor Episcopale, iar materialul elaborat va servi la redactarea textului pentru primul Instrumentum laboris (documentul care va sta la baza discuțiilor din Sinodul Episcopilor, care se va desfășura în luna octombrie 2023), aceasta fiind faza a treia a Sinodului Episcopilor, un drum pe care îl începem astăzi și care sperăm să-și arate roadele bogate în această fază finală.
Prin urmare, îi rog pe toți cucernicii Părinți (parohi și vicari), cadrele din învățământ, responsabilii diferitelor realități pastorale din Arhidieceză, pe membrii comunităților religioase să accepte această invitație a Sfântului Părinte de a porni la drumul sinodal; să intre deplin în stilul sinodal pe care îl dorește Papa, atunci când spune «o Biserică sinodală», care este și realitatea Arhidiecezei noastre.
Calea care ne este cerută să o parcurgem nu este, prin urmare, un eveniment care să fie organizat sau structurat cu atenție, ci este o experiență spirituală, care le cere tuturor să fie docili față de acțiunea misterioasă a harului, să fie disponibili față de ceea ce Duhul Sfânt vrea să pună în inimile noastre, deoarece acest drum sinodal dorește «să facă să răsară vise, să trezească profeții și viziuni, să facă să înflorească speranțe, să stimuleze încredere, să panseze răni, să împletească relații, să învie zori de speranță, să se învețe unul de la celălalt și să creeze un imaginar pozitiv care să lumineze mințile, să încălzească inimile, să redea forță mâinilor» (Documentul pregătitor, 32).
Recomand ca toate reuniunile și întâlnirile să fie precedate de rugăciunea pe care o anexez la prezenta Scrisoare, Adsumus Sancte Spiritus, primele cuvinte ale originalului latin însemnând: «Duhule Sfinte, iată-ne»; această rugăciune a fost folosită la diferite sinoade și reuniuni ale Bisericii pentru sute de ani; este atribuită Sfântului Isidor de Sevilla; ea ne poate însoți în itinerarul nostru sinodal, pe care pornim astăzi, și ne poate ajuta să ne deschidem inimile către acțiunea Duhului dătător de lumină, pentru ca să se împlinească în noi și în comunitățile noastre ceea ce Domnul dorește de la Biserica mileniului al III-lea.
În timp ce ne pregătim pentru a începe acest parcurs sinodal, binecuvântez fiecare comunitate și pe fiecare dintre voi, invocând mijlocirea de mamă a Fecioarei Maria și ocrotirea Sfântului Iosif, Patronul Bisericii Universale.
Cu binecuvântarea noastră arhierească,
+Aurel Percă
Arhiepiscop Mitropolit de București
17 octombrie 2021, Deschiderea Procesului sinodal în Arhidieceza de București.
Rugăciunea Adsumus Sancte Spiritus
Duhule Sfinte, iată-ne, suntem în fața Ta, adunați în numele Tău. Avându-te pe Tine drept singură călăuză, Tu să-ți faci lăcaș în inimile noastre; învață-ne calea pe care să mergem și cum s-o urmăm. Suntem slabi și păcătoși; nu îngădui să cultivăm dezordinea. Nu lăsa ignoranța să ne conducă pe o cale greșită și nici părtinirea să ne influențeze faptele. În Tine să ne găsim unitatea, ca să putem înainta împreună spre viața veșnică, fără să ne abatem de la calea adevărului și de la ceea ce este drept. Toate acestea le cerem de la Tine, Tu care acționezi în orice timp și în orice loc, în unire cu Tatăl și cu Fiul, în vecii vecilor. Amin.”
La Liturghia de deschidere a parcursului sinodal în Arhidieceza de București celebrată pe 17 octombrie, în Catedrala Sfântul Iosif, alături de ÎPS Aurel Percă, Arhiepiscop Mitropolit de București, au concelebrat PS Cornel Damian, Episcop Auxiliar de București, și preoții Catedralei. Pornind de la lecturile liturgice, Arhiepiscopul de București a detaliat în cadrul predicii semnificația drumului sinodal și necesitatea de a ne îndeplini misiunea, fiecare acolo unde se află în Biserică. ÎPS Aurel Percă a explicat ce înseamnă faza diecezană: „Spre deosebire de alte sinoade, unde se consultau episcopii cu privire la temele abordate, Sfântul Părinte vrea să asculte tot poporul lui Dumnezeu.” De asemenea, ÎPS Aurel Percă i-a îndemnat pe toți cei prezenți să își asume rolul de protagoniști ai drumului sinodal și să se lase inspirați de Duhul Sfânt, pentru a putea contribui pe deplin la viața Bisericii.
Sursa: arcb.ro
Actualitatea creştină, nr. 11/2021, Anul XXXII, p. 14-15.