„Știm cu toții cum practicarea unui sport poate educa în spiritul unei societăți deschise, solidare și fără prejudecăți. Dar pentru asta avem nevoie de lideri și antrenori care nu urmăresc doar victoria sau profitul. Să promovăm un sport care încurajează prietenia și fraternitatea socială!” – Papa Francisc, Roma, 7 aprilie 2024
De-a lungul anilor, în numeroase ocazii, Papa Francisc a vorbit despre importanța sportului, abordând diferite aspecte ale impactului pe care sportul îl are nu doar în viața celor ce îl practică, ci și la nivelul întregii societăți. Sfântul Părinte a descris activitatea sportivă ca fiind un spațiu privilegiat de formare, de întâlnire între persoane, de unitate.
Atunci când a vorbit despre prezența asociațiilor sportive, Papa a subliniat că ea nu este doar una funcțională, ce facilitează organizarea activității sportive; aceste asociații „sunt chemate să promoveze o mentalitate care, prin sport, promovează dezvoltarea integrală a persoanei umane”. Doar așa sportul devine o experiență formativă care ajută noile generații să îmbrățișeze și să cultive valorile vieții, înfruntând toate provocările „cu curaj și onestitate, cu bucurie și încredere senină în viitor”.
În viziunea Papei Francisc, „sportul este o metaforă pentru viață”, „este o școală grozavă”, care ne învață multe (nu doar reguli) dacă dăm dovadă de autocontrol și respect pentru ceilalți. Sportul este un instrument care poate fi folosit și pentru rezolvarea anumitor probleme și pentru a „realiza o transformare profundă a societății noastre”. O cultură sportivă sănătoasă ajută la construirea unor comunități puternice. Ba mai mult, „dacă lumea sportului transmite unitate și coeziune, poate deveni un aliat formidabil în construirea păcii”.
Este adevărat că sportul riscă să devină doar o sursă de profit, un show, o afacere care produce celebrități a căror imagine poate fi exploatată. Dar acesta nu mai este sport, atrage atenția Papa. „Sportul este un bun educațional și social și trebuie să rămână așa.” De aceea, el îi îndeamnă pe sportivi să combată cultura „de unică folosință” care tratează oamenii ca produse. Papa avertizează, de asemenea, că sistemul sportiv pare uneori să fie condiționat de un spirit competitiv exagerat și, din păcate, și de atitudini violente. În lupta cu aceste aspecte negative, antrenorii și sportivii însuflețiți de credința creștină sunt chemați să dea mărturie despre forța Evangheliei.
Sportul trebuie să rămână în slujba umanității, trebuie să rămână o activitate de mare valoare capabilă să îmbogățească viețile tuturor. De pe urma sportului ar trebui să beneficieze toată lumea. Papa Francisc pledează mereu pentru un sport accesibil tuturor, un sport care să-i primească și să-i integreze și pe cei săraci, de la periferii, și pe cei mai fragili sau cu dizabilități, pentru ca toți să poată practica sportul în condiții demne.
Doar atunci când sportul este promovat și practicat ca o activitate dătătoare de viață și se concentrează pe formarea caracterului și socializare, putem vorbi despre o adevărată educație prin sport!
Monica Râpeanu
Actualitatea creştină, nr. 6/2024, Anul XXXV, p. 16.