La mulți ani!

Tuturor ne plac lucrurile noi, ceea ce ne încurajează să rămânem proaspeți și spontani. Ne aflăm în pragul noului an 2024. Ne-am luat rămas-bun de la anul 2023, cu toate amintirile noastre bune și rele. La revedere!

Dumnezeu ne-a oferit și a revărsat asupra noastre diferite binecuvântări pe parcursul anului trecut. Trebuie să-i fim recunoscători pentru toate acestea.

La cumpăna anilor este un moment bun pentru noi, oamenii, să facem un pas pozitiv spre viitor. Anul Nou are o semnificație specială în viața noastră: suntem motivați să facem treabă și ne inspiră să trăim o viață plină cu un nou entuziasm și cu bucurie.

În noul an, ne facem multe planuri în ceea ce privește cariera, educația, averea, sănătatea etc. Toate acestea sunt importante. Cu toate acestea, o persoană nu are doar un trup, ci și un suflet. Prin urmare, este important să acordăm atenție vieții noastre spirituale în noul an astfel încât să putem crește în toate dimensiunile.

Totul își are timpul său. Așadar, noul an poate fi și pragul pentru noi începuturi. Apostolul Paul scrie în Scrisoarea sa către filipeni: „dar un singur lucru fac: uit cele din urma mea şi mă avânt către cele dinainte. Urmăresc scopul, răsplata chemării de sus a lui Dumnezeu, în Cristos Isus” (Fil 3,13-14).

În noul an, să avem curajul de a trăi fiecare zi cu cele mai bune motivații de iubire. Să-i slujim pe toți cei care au nevoie. Să-l păstrăm pe Dumnezeu în inimile noastre și să căutăm să conducem lumea de la întuneric la lumină, de la minciună la adevăr. Să ne amintim că suntem cu toții una, să ne acceptăm unii pe alții și să nu discriminăm pe nimeni.

Fiecare zi, o zi oferită  ca un dar

Cu fiecare an pe care îl începem, ni se dăruiesc multe zile. Nu știm ce ne vor aduce toate aceste zile. Niciuna dintre ele nu va fi la fel, niciuna nu se va repeta, dar este important să le umplem pe fiecare dintre ele de viață și de sens. Fiecare zi este unică în felul ei.

Vor fi zile care vor trece în zbor.

Și vor fi zile care nu vor vrea să se termine.

Zilele de petrecere a timpului liber și de relaxare vor alterna cu zile pline de agitație și tensiune. Zilele de tristețe, suferință și dezamăgire vor fi compensate de zile de bucurie și fericire. Amare vor fi zilele de boală, singurătate și eșec, vesele zilele lipsite de griji, temeri și îndoieli. Multe zile ne vor rezerva surprize, altele ne vor pune în fața unor fapte dure. Într-o zi ne confruntăm cu enigme și ziduri, următoarea ne aduce soluția. Sunt zile care cer totul de la noi, ne secătuiesc forțele și ne obosesc, iar apoi sunt zile în care ne încărcăm de energie pozitivă. Unele zile ne invită să visăm, altele se transformă într-un coșmar. Cu toate acestea, cele mai multe zile vor fi atât de obișnuite, încât le vom trăi sau le vom percepe ca fiind plictisitoare și monotone. Dar chiar și acestor zile trebuie să li se dea un sens și un conținut.

Cu toate acestea, cei care acceptă fiecare zi ca pe un dar unic din mâna lui Dumnezeu pot experimenta mari miracole chiar în lucrurile mici și cotidiene. Fiecare zi ne oferă ocazia de a face cu bucurie binele și de a primi lucruri mărunte și plăcute.

Prin urmare, să facem din fiecare o zi specială pentru noi și să o acceptăm cu recunoștință. „Mulțumesc” ar trebui să fie primul gând dimineața și ultimul gând înainte de a merge la culcare.

Să facem din fiecare zi un prieten al nostru și să-l îmbrățișăm cu căldură. Ziua de ieri este iremediabil trecută, iar ziua de mâine încă nu s-a născut. Să trăim și să ne bucurăm intens de fiecare zi, de fiecare clipă a vieții noastre minunate. Depinde de noi dacă va fi o zi bună, binecuvântată, frumoasă și de neuitat. Și să nu uităm: nu orice zi poate fi o perlă! Din păcate, există și zile întunecate, zile cu spini și pietre.

Să încercăm prin a începe fiecare zi cu un gând bun, pozitiv. Să-i cerem lui Dumnezeu să fie alături de noi și să ne binecuvânteze, pe noi și munca noastră. Cu Dumnezeu alături de noi și sub binecuvântarea lui, fiecare zi din acest nou an va fi o zi binecuvântată și frumoasă.

Binecuvântarea lui Aron

În prima zi a anului, pentru a întâmpina noul an, biserica ne oferă liturgic binecuvântarea lui Aron pentru a o lua cu noi în călătoria noastră pe parcursul anului:

„Domnul să te binecuvânteze și să te păzească!

Domnul să-și lumineze fața sa asupra ta și să se îndure de tine!

Domnul să-și înalțe fața spre tine și să-ți dăruiască pacea”  (Num 6,22-27).

Prin această binecuvântare, Biserica dorește să ne reamintească faptul că Dumnezeu este prezent în fiecare nouă zi. Acordându-ne binecuvântarea sa, Dumnezeu ne promite vindecarea, întărirea și încurajarea sa prin suișurile și coborâșurile vieții noastre. Prin binecuvântarea sa, El ne spune că, până la urmă, are intenții bune cu noi, chiar dacă nu recunoaștem întotdeauna acest lucru la prima vedere.

La începutul noului an, de obicei ne urăm unul altuia „Un An Nou fericit”. Poate că am putea, de asemenea, să ne oferim unii altora o binecuvântare pe parcursul acestui an. O binecuvântare care să ne amintească faptul că nu suntem singuri în noul an, în ciuda tuturor problemelor care ne așteaptă. Că Dumnezeu strălucește atunci când se face întuneric în inimile noastre. Că El ne privește, ne vede cu adevărat, ne iartă neajunsurile și este capabil să ne dea pace interioară din nou în agitația și stresul vieții de zi cu zi.

Indiferent ce ne rezervă zilele în acest nou an, putem fi siguri că Dumnezeu ne va însoți. O companie de care vom avea mare nevoie în lunile următoare.

Să permitem ca acest lucru să ne inspire și să devină o binecuvântare pentru semenii noștri: o binecuvântare aducătoare de lumină în aceste vremuri întunecate. O binecuvântare care unește în loc să dezbine. O binecuvântare care se ridică la înălțimea numelui său și care dorește ca altor oameni să le fie bine.

Pentru a îndeplini această sarcină, Dumnezeu ne oferă un ajutor puternic, cu a cărui sărbătoare începem noul an: Maria, mama lui Isus.

Fie ca Anul Nou 2024 să fie plin de pace, prosperitate și iubire!

Fie ca binecuvântările lui Dumnezeu să plouă din belșug peste toți cititorii revistei Actualitatea creștină și să vă ofere fiecăruia un An Nou luminos, cu sănătate și pace!

Cu binecuvântarea noastră arhierească!

Aurel Percă

Arhiepiscop Mitropolit de București


Editorial – Actualitatea creştină, nr. 1/2024, Anul XXXV, p. 3-4.

Show Buttons
Hide Buttons