Pictură în ulei pe pânză, 163 cm × 104 cm, 1542-1545.
Se află în Galleria Nazionale delle Marche din Urbino (Italia).
„Cina cea de Taină” și o altă lucrare complementară a lui Tițian, intitulată „Învierea lui Cristos”, au constituit inițial părţile unui steag procesional dublu comandat pictorului de confraternitatea Corpus Domini din Urbino. Lucrarea, o capodoperă a perioadei de maximă creativitate a maestrului Tiţian, a fost creată la Veneția între 1542 și 1545, ajungând la Urbino în vara anului 1545. În acelaşi an, cele două picturi ale steagului au fost separate de pictorul Pietro Viti, pentru a fi expuse în părţile laterale ale altarului principal al bisericii Santa Maria di Pian di Mercato din Urbino.
Odată cu demolarea acestei biserici, vândută de membrii confraternităţii pentru a permite construirea clădirii unui colegiu dorit de Papa Clement al XI-lea, picturile trec în biserica San Francesco di Paola, începând cu anul 1708. În 1861 sunt catalogate de Giovanni Battista Cavalcaselle și Giovanni Morelli, în călătoria lor de recunoaștere a moștenirii ecleziastice din regiunile Marche și Umbria, iar în 1866 au ajuns în locaţia actuală.
Tematica Cinei celei de Taină este realizată pe verticală, prin încadrarea în linie diagonală a mesei care dezvăluie alimentele şi vesela ca piese de natură moartă. Scena emană dinamism, cu mişcările gestuale expresive ale apostolilor, fiind inserată într-un plan arhitectural cu perspectivă lombardă. Priveliștea, dincolo de arc și de fereastra realizată după stilul arhitectural care se regăseşte cu precădere la multe edificii renascentiste realizate în nordul Italiei, prezintă o clădire în plan central, a cărei cupolă aminteşte de marele Bramante, și o construcţie piramidală foarte asemănătoare cu Piramida lui Cestius din Roma. Cea mai recentă restaurare, realizată în 2018 de L’Istituto Superiore per la Conservazione e il Restauro din Roma, a redat strălucirea și vivacitatea culorilor și atingerea vibrantă aproape impresionistă a pensulei lui Tiţian, ascunsă de veacuri sub vopselele oxidate. În timpul intervenției de restaurare au fost redescoperite și ramele iniţiale pictate de acesta, ascunse de o friză a lui Pietro Viti, atunci când le-a introdus în biserica Santa Maria di Pian di Mercato din Urbino.
Tițian – cel mai mare maestru al „Şcolii veneţiene”
Tiziano Vecelli, cunoscut în română ca Tiţian (cca 1490-1576), a fost cel mai mare reprezentant al „Renaşterii veneţiene”, care a lăsat creaţii inestimabile prin curentul numit „Şcoala veneţiană”. Prin stilul personal al culorilor creează o expresivitate directă, cu portrete mai vii și realiste.
Actualitatea creştină, nr. 4/2022, Anul XXXIII, p. 35.