Amintirile despre sărbătoarea Paștelui din 2020 ne sunt încă vii: a fost un Paște destinat nu numai să intre în istoria întregii umanități, ci să rămână în inimile noastre ca un „Paște trist”.

Sărbătorile pascale din anul 2020 vor fi amintite ca cele ale „carantinei”: o perioadă de privare a libertății de a ieși, de a merge, de a face, de a lucra. O perioadă în care nu am putut participa nici măcar la Liturghia cea mai solemnă a anului liturgic: sărbătoarea Învierii!

Paștele cel nou

 Luna aprilie a acestui an debutează tocmai cu celebrările Triduumului pascal, celebrări care ne fac să reparcurgem cu Biserica toate momentele care l-au condus pe Cristos de la moarte la Înviere.

Învierea lui Cristos este un mister fundamental al credinței. O dogmă în care poți doar să crezi, dar mintea umană nu găsește nicio explicație, ca în cazul multor evenimente care ni se întâmplă și care sunt mai mari decât noi, pentru coronavirus.

Iar un Paște trăit „în stare de urgență” nu poate fi decât un Paște caracterizat de tristețe. Însă anul acesta sărbătoarea Paștelui trebuie să fie o ocazie de încredințare, în tăcerea noastră şi în singurătatea noastră interioară, a tuturor speranțelor și dorințelor ca, în sfârșit, să vedem „luminița din capătul tunelului”, acea Lumină care ne catapultează spre „Viața fără de apus”.

Poate, înainte de începutul pandemiei, eram fericiți fără să știm de ce. Acum, cu mare efort, va trebui să ne întoarcem să fim cu adevărat „fericiți”. Dar perioada prelungită de pandemie ne amintește tot mai mult că trebuie să „ne schimbăm”, să nu fim la fel ca înainte. Trăim cu marea speranță că vom ieși încercați, purificați, dar poate şi îmbogățiți cu ceva nematerial: solidaritatea, valoarea vieții, credința profundă în Dumnezeul vieții.

Și iată-ne la Paștele anului 2021, în Triduumul pascal, inima anului liturgic și a vieții Bisericii: sunt zile pe care le-am putea considera ca fiind o unică zi: ele constituie inima și punctul culminant al întregului an liturgic, precum și ale vieții Bisericii, în care avem cea mai mare sărbătoare din anul liturgic, „sărbătoarea sărbătorilor”: Paștele sau Învierea Domnului.

În anul Domnului 2021, cu toate încercările la care ne-a pus Sars-CoV-2, continuând să ne ameninţe cu noile sale tulpini, sperăm să celebrăm din nou Paștele conform tradițiilor noastre catolice. Am dori să nu fie doar o replică a obiceiurilor cu care eram familiarizați: dorim să celebrăm din nou Paștele în bisericile noastre, cu toate riturile specifice, dar poate trebuie să ne amintim mai degrabă că trebuie să celebrăm un Paște nou.

Este semnificativ titlul Scrisorii pentru timpul Postului Mare şi pentru Timpul pascal pe care Arhiepiscopul de Milano o adresează în acest an credincioșilor săi cu invitația: „Să celebrăm un Paște nou: «Misterul Paștelui Domnului»”.

Pentru noi creștinii, celebrarea Paștelui nu este doar o retrăire a unei sărbători care revine periodic în calendar, ci este celebrarea celui mai mare Mister al credinței noastre: Misterul renașterii și al vieții.

După un an marcat de experiența tragică a pandemiei, suntem cu toții dornici să revenim la o „normalitate”, să începem din nou și să renaștem.

Dar ce înseamnă a începe din nou? Să revenim la tot ceea ce făceam înainte de declanșarea pandemiei?

Nu. Cred că „pornirea din nou la drum” trebuie să fie o întoarcere la ceea ce contează cu adevărat, la lucrurile esențiale și, amintindu-ne de experiențele de încercare trăite, să ne purificăm modul nostru de a trăi, corectând ceea ce ne împiedică să trăim mai bine.

Timpul Postului Mare a fost o ocazie de a purifica acțiunile și de a corecta acele forme greșite de viață care ne-au împovărat ființa noastră spirituală şi orizontul relațiilor noastre umane.

La capătul drumului nostru penitenţial şi în fața noului „anotimp liturgic”, care este Timpul pascal, dorința noastră nu trebuie să fie numai să sărbătorim Paștele din nou, ci mai degrabă să sărbătorim un Paște cu totul nou.

Ar fi frumos dacă anul acesta, după încercările prin care am trecut la ultimul Paşte, dar având totuși înaintea ochilor pericolul persistent al pandemiei, să realizăm că noi creștinii celebrăm cu adevărat Paștele, Sărbătoarea care dă naștere tuturor sărbătorilor.

Timpul pascal – timp al reînnoirii pascale

 Acestea sunt zilele în care sărbătorim Paștele, Triduumul sacru, și care se întinde pe parcursul celor cincizeci de zile ale Timpului pascal până la solemnitatea Rusaliilor.

Cuvintele pe care le scrie Apostolul Paul către comunitatea din Corint și pe care le ascultăm în Liturghia Cuvântului în ziua de Paște sunt ca un program pentru Paștele cel nou: „Nu știți că puțin aluat dospește întreaga frământătură? Curățați aluatul cel vechi ca să fiţi o frământătură nouă,… pentru că Paștele nostru, Cristos, a fost jertfit. Să sărbătorim, așadar, nu cu aluatul cel vechi, nici cu aluatul răutății şi al nelegiuirii, ci cu azimele sincerității şi ale adevărului”(cf. 1Cor 5,6).

Precum timpul Postului Mare a fost timpul convertirii, adică am ales să ne îndreptăm viața către Domnul, acum, în Timpul pascal suntem invitați la transformare, adică să recuperăm ceea ce ne-a fost deja dăruit în Botez: viața cea nouă în Cristos. Am putea spune că aceasta înseamnă  a trăi ca oameni noi, „înviați”, conformați lui Cristos, eliberaţi de ceea ce ne deformează. Va fi darul Duhului pe care îl vom primi la Rusalii, când vom primi harul și puterea de a da mărturie despre această viață divină în noi.

Acest timp nu va fi un „timp după Paște”, ale cărui ecouri le vom auzi din ce în ce mai slabe și mai îndepărtate (din păcate așa se întâmplă!), ci un timp în care suntem chemați să trăim, să descoperim și să ne bucurăm de tot sensul acestei noi creații pe care Dumnezeu a făcut-o cu Pătimirea., Moartea şi Învierea sa.

Așa că Apostolul Paul are dreptate să ne îndemne: „Așadar, dacă ați înviat împreună cu Cristos, căutați cele de sus unde Cristos șade la dreapta lui Dumnezeu.” Numai așa vom avea parte în acest an de un Paște nou!

Tuturor cititorilor revistei Actualitatea creștină le doresc un Paște nou! Paştele, ne amintește Papa Francisc, este sărbătoarea speranței noastre. Să ne deschidem la speranță şi să pornim la drum în descoperirea Paștelui celui nou!

Sărbători pascale fericite! Cristos a înviat!

† Aurel Percă

Arhiepiscop Mitropolit 


Editorial – Actualitatea creştină, nr. 4/2021, Anul XXXII, p. 3-4.

Show Buttons
Hide Buttons