În zonele de primă evanghelizare, dar cu siguranță și acolo unde creștinismul este împământenit de sute de ani, omul dorește să înțeleagă ce este perfecțiunea. Persoana umană, având sădită în sine această dorință de perfecțiune, mereu va căuta să o aibă, să se bucure de ea. De aceea, ne putem pune următoarea întrebare: Ce fel de perfecțiune căutăm?

Ca să putem răspunde mai ușor la această întrebare, vă invit să ne imaginăm că am intrat într-un mall unde se vinde perfecțiune. La primul etaj avem perfecțiuni care se adresează domeniului materialist, la al doilea nivel cele ce se adresează cumpărătorilor care urmăresc succesul în această viață pământească, iar la ultimul etaj acestea două sunt puse împreună. Mergând din magazin în magazin realizăm că ceea ce ni se prezintă, ni se vinde, nu e suficient pentru a obține acea liniște lăuntrică pe care întreaga noastră ființă o caută.

Dumnezeu Unul și Întreit, perfecțiunea însăși pe care o vestește Biserica nu poate fi niciodată găsită și cumpărată dintr-un mall. Ea poate fi găsită în acea întâlnire pe care omul o are cu Creatorul ei. Dumnezeu își oferă perfecțiunea Sa în dar întregii umanități, prin Fiul său unicul născut. Perfecțiunea, care se revarsă din marea Sa milostivire, este dobândită de om prin trăirea credinței și acceptarea faptului că Isus Cristos este Fiul lui Dumnezeu.

În munca de evanghelizare a Învățătorului nostru, Isus Cristos, descoperim treptat că credința, sinceritatea, sărăcia, fericirea, umilința, răbdarea, tăria, prudența, dar mai ales caritatea sunt acele daruri care îl ajută pe om să vadă că perfecțiunea nu este de domeniul iluziei, al utopiei. În această vie în care a lucrat Domnul nostru, fiecare dintre noi a primit un talant cu ajutorul căruia să-l facă pe aproapele să descopere în lucrurile simple prezența lui Dumnezeu. A crede că putem cumpăra perfecțiunea înseamnă a păstra talantul doar pentru noi, a-l îngropa în noi.

În zonele de primă evanghelizare aceasta este o mare provocare: a-i ajuta pe ceilalți să-și descopere talanții și să-i pună în slujba altora fără a pretinde nimic în schimb. Vă rog să nu vă scandalizați, deoarece oamenii din aceste locuri nu au avut parte de caritatea și evanghelizarea de care noi am avut parte. Ei sunt la început. Vă invit, prin rugăciunile dumneavoastră, să-i ajutăm să descopere și să trăiască unica perfecțiune, aceea a iubirii.

Pr. Ștefan Lenghen


Actualitatea creştină, nr. 2/2022, Anul XXXIII, p. 26.

Show Buttons
Hide Buttons