Ieslea şi bradul, semne de speranţă şi de iubire

Text: Cristina Şoican

Ieslea şi bradul de Crăciun sunt simboluri festive dragi familiilor creştine: ele amintesc de misterul Întrupării Fiului lui Dumnezeu şi de lumina pe care Isus a adus-o în lume prin naşterea Sa. Ieslea şi bradul ating inimile tuturor, vorbind despre fraternitate şi prietenie, chemând oamenii din timpul nostru să redescopere frumuseţea simplităţii, a împărtăşirii, a solidarităţii. Sunt o invitaţie la unitate, armonie şi pace; o invitaţie să-i facem loc, în viaţa personală şi socială, lui Dumnezeu, care nu vine cu aroganţă, impunându-şi puterea, ci şi-a oferit iubirea omnipotentă prin chipul fragil al unui Prunc. Ieslea şi bradul aduc astfel un mesaj de lumină, de speranţă şi de iubire. (Papa Francisc)

Bradul din Piața Sf. Petru – un molid înalt de 25 de metri – a fost dăruit de Primăria din Scurelle, Provincia Trento. După tăierea bradului, copiii de la şcoala din Scurelle au plantat 40 de puieţi de molid într-o zonă apropiată, unde toamna trecută au fost tăiaţi mai mulți copaci afectați de un parazit.

Şi anul acesta, bradul este împodobit cu sfere colorate, din lut, realizate de copii aflaţi în îngrijire în secţiile oncologice din câteva spitale italiene, care au participat la un program de ceramico-terapie. În acest an, luminarea bradului este o noutate, mai ales pentru ocrotirea mediului: sunt folosite 18 mii de beculețe cu tehnologie led.

Ieslea a fost dăruită de Arhidieceza şi de guvernul din Malta. Opera reproduce peisajul maltez și măsoară 17 metri lungime, 12 metri lăţime şi 8 metri înălţime; sunt reprezentate 17 personaje ce poartă veșminte malteze, unelte sau instrumente muzicale. Este reprezentată și Crucea de Malta, dar și o chemare la realitate, reprezentată de o luzzu, ambarcațiune tipică arhipelagului maltez, ce reprezintă tradiția, pescuitul și viața, dar și realitatea imigranților ce navighează pentru a ajunge în Italia.

În iesle apare și o ambarcațiune tipic malteză – luzzu – ce reprezintă tradiția, pescuitul și viața, dar și realitatea imigranților ce navighează pentru a ajunge în Italia.

Pe 9 decembrie, când au avut loc inaugurarea ieslei şi iluminarea bradului, delegaţia din Trento, cea malteză și câţiva dintre realizatorii sferelor colorate au fost primiţi de Papa Francisc pentru prezentarea oficială a darurilor.

Anul acesta, ieslea și bradul de Crăciun vor fi luminate până în noaptea de duminică, 8 ianuarie 2017, când se sărbătorește Botezul Domnului și, din punct de vedere liturgic, se încheie timpul Crăciunului.

 

Show Buttons
Hide Buttons